Hlavní obsah

Do Severní Koreje! Jak vypadá zájezd do nejizolovanější země světa?

Má statut nejizolovanější země světa a tím spíš turisty láká. Zapomeňte ale na individuální výlet, do Severní Koreje se podíváte „jen” v rámci organizovaných zájezdů. Přidělí vám prověřeného průvodce a fotit dovolí jen na určených místech. I přesto je ale o zájezdy do Severní Koreje ohromný zájem. Vždyť, kdo by nechtěl na vlastní oči spatřit nejošklivější stavbu světa?

Foto: ESO travel

Proletáři v Severní Koreji hledí vpřed v očekávání lepších zítřků. Tedy alespoň ti kamenní.

Článek

Právě tímto titulem se může chlubit hotel Rjugjong v centru Pchjongjangu. Ohromná  330 metrů vysoká pyramida je nepřehlédnutelná a... prázdná. Stavba, která v roce 2012 vyhrála anketu CNN o nejošklivější budovu světa, začala vznikat už v roce 1988 (prý jako reakce na jihokorejskou letní olympiádu v Soulu), ale dodnes nebyla dokončená.

Ano, vnější plášť dostal v roce 2008 novou, moderní podobu, ale interiér stále nepřipomíná luxusní hotel, který měl být otevřený původně už v roce 1989, pak v roce 2011 a naposledy v roce 2013. A to v letech 1988 až 1992, kdy stavbu režim na dlouhá léta přerušil, „přitekla” stavitelům na projekt zhruba 2 procenta HDP. 3000 pokojů hotelu Rjugjong, který měl ambice stát se největším hotelem planety, je stále prázdných.  Aktuální snímek ukazuje hotel v podobě, kdy už je jeho „krása“ jen otázkou vkusu každého z nás.

Foto: Nalevo Timur, en.wikipedia.com, napravo sobify.com

Nalevo je hotel v podobě, kterou měl před obnovením prací v roce 2008, napravo jeho aktuální podoba.

Monumentální Pchjongjang

Pchjongjang je metropolí v pravém slova smyslu, i když se od ostatních hlavních měst liší velmi zvláštní severokorejskou „šedivou” příchutí. Jako v dalších městech i v Pchjongjangu je knihovna. Tady se jí ale říká Velká studovna lidí, kterých sem denně přijde deset tisíc.

I v severokorejské metropoli najdete prezidentský palác, rovnou s mumifikovaným tělem zbožštělého vůdce Kim Ir-sena. Jistá podobnost by se dala najít i mezi Pchjongjangem a Paříží. Obě metropole totiž zdobí Vítězný oblouk. Ten severokorejský je ale samozřejmě vyšší.

V neposlední řadě pak většina organizovaných skupin v Pchjongjangu navštíví 150 metrů vysokou věž Čučche. Postavili ji za 35 dní k 70. narozeninám Kim Ir-sena a z jejího vršku uvidíte město jako na dlani.

A nikdo by neměl minout ani Výstavu mezinárodního přátelství – sbírku předmětů, které vůdcům Kim Ir-senovi a Kim Čong-ilovi darovaly významné osobnosti z celého světa. Vedle opancéřovaného auta od Stalina tu je k vidění i basketbalový míč podepsaný legendou Michaelem Jordanem.

Foto: archiv autora

Všude pod dohledem. V Severní Koreji neexistuje individuální turistika. Zemí vás provází prověřený průvodce.

Věděli jste, že..?
Jediná americká válečná loď, která je doposud v cizích rukou, je USS Pueblo a kotví právě v Severní Koreji. A to od roku 1968.

Pchjongjang a kam dál?

Místem s mrazivou atmosférou je demilitarizovaná oblast a vesnička Pchanmundžon na jihu země, kde američtí a severokorejští velitelé v roce 1953 podepsali příměří. Kde jinde okusit nezapomenutelný pocit blízkosti nejstřeženější hranice na světě?

A pokud se na cestě Severní Koreou někomu přece jenom zasteskne po tradičních turistických cílech, potěší ho cesta do pohoří Mjohjangsan, kde je populární rekreační středisko obklopené panenskou přírodou.

Dalším vrcholem  sentimentu a zjištěním, jak vypadá nefalšovaná spartakiáda, bývala masová oslava Arirang, která se bohužel už dva roky nekoná. Že šlo o zcela jedinečný zážitek, dokazuje i místo v Guinnessově knize rekordů, kam byla spartakiáda Arirang zapsána v roce 2007 jako největší hromadné umělecko-gymnastické představení na světě.

Další zajímavá místa
Monument Mansudae je místo posvátné pro všechny Korejce a jeden ze symbolů celého státu. Muzeum dynastie Koryo, která dala jméno oběma současným státům i celému poloostrovu. Přístav Nampo býval rybářskou vesničkou, než se proměnil v moderní město s působivou soustavou přehrad.

Severní Korea k hlavním turistickým destinacím nepatří. Na druhou stranu z ní ale právě její izolovanost dělá velké lákadlo pro ty, které klasický turismus už nudí a rádi poznají něco nového. Pro dobrodruhy může tedy být Severní Korea ideální místo k navštívení.

A jak zájezd probíhá? Mrkněte do bočního sloupce, kde najdete praktické informace.

Inzertní sdělení: Vydejte se do nejizolovanější země světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Severní Koreje:

Vydejte se s námi v květnu do Severní Koreje, nejizolovanější země světa, bizarního komunistického skanzenu! Unikátní program jsme pro vás naplánovali na 15 dní - s možností poznat i čínský Peking.

Prožijte cestu po zemi, kterou vám představí místní průvodce. Projděte si Pchjongjang, navštivte Arirang, nechte si představit výstavní školku nebo zemědělské družstvo. Neuvěřitelný zážitek, ze kterého vám bude běhat mráz po zádech!

Poznejte „tu druhou” moderní Koreu ležící na jih od 38. rovnoběžky. Podíváme se do supermoderního Soulu, ale i do starobylých chrámů, včetně nejstaršího ženského buddhistického chrámu na světě. Navštívíme místa zapsaná na seznamu UNESCO a dostanete i prostor pro nákupy suvenýrů nebo ochutnávku místní kuchyně.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejdražších budovách světa, o městě La Paz nebo o monolitu Uluru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Severní Korea - praktické informace

Oficiální název státu je Korejská lidově demokratická republika. Má zhruba 23 milionů obyvatel, ale jejich přesný počet není znám. Sousedí s Čínou a na zlomku hranic i s Ruskem. Na jihu je její sousedkou Jižní Korea, kterou od KLDR dělí známá 38. rovnoběžka, jejíž jméno se stalo symbolem nepropustnosti. Hranice mezi Jižní a Severní Koreou jsou totiž považovány za nejstřeženější na světě.

Zemi vládne Korejská strana práce, hlavou státu je věčný prezident Kim Ir-sen, přestože už je po smrti. Faktickou hlavou státu je Kim Čong-un, nejmladší syn Kim Čong-ila.

Měnou je won rozdělený na 100 čonů.

V KLDR neexistuje individuální turistika a za její hranice se dostanete pouze v rámci organizované struktury – tedy pod křídly cestovní kanceláře. Pro vstup do země je třeba mít vízum, které uděluje konzulární oddělení Velvyslanectví KLDR v Praze. Samozřejmostí je cestovní pas a při přechodu hranic je také nutné vyplnit vstupní nebo výstupní formulář. V KLDR také existuje přihlašovací povinnost, kterou ale většinou plní hostitelská organizace.

Při příjezdu je každý turista povinen deklarovat finanční hotovost i videokamery a fotoaparáty. 

Zdravotnictví je v zemi na nízké úrovni a v případě potřeby je lepší obrátit se na lékaře OSN, který ordinuje v diplomatické čtvrti v hlavním městě.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám