Hlavní obsah

Nahé Tahiťanky a kubánské doutníky: Poznejte místa, která inspirovala slavné umělce

Ten dokonalý pohled na zarostlé vrcholky hor na Tahiti, ozářené zlatým sluncem, je úžasný prostě jen tak. A teď si představte, že přesně na tohle se díval Gauguin předtím, než namaloval své nejslavnější obrazy! Podobné pocity můžete zažít na Kubě, kde tvořil Hemingway, anebo v New Yorku, novém světě Antonína Dvořáka. Vydejte se tam, kde sídlí múzy slavných umělců!

Foto: ESO travel

Tahiťanky jako by z Gauguinova obrazu vypadly! Abyste si je mohli také namalovat, budete se muset vydat do Polynésie.

Článek

Vidět poprvé New York je úžasný pocit. Už to není ve filmu, jste tady doopravdy. Na vlastní oči vidíte pulsující velkoměsto, žluté taxíky, uspěchané Newyorčany a vysoké mrakodrapy. Na přelomu 19. a 20. století, když New York navštívil Antonín Dvořák, vypadalo tohle slavné město docela jinak. Pocity z bouřlivé civilizace ale dodnes vyjadřuje jeho Novosvětská symfonie. Schválně si ji pusťte do sluchátek, až budete přistávat – silně emotivní zážitek zaručen!

Foto: ESO travel

Tenhle pohled Antonín Dvořák pravděpodobně neviděl, protože do New Yorku připlul lodí. Jak by asi zněla Novosvětská, kdyby letěl letadlem?

Dvořáka inspiroval New York, na ostatní platí divočina

Zatímco Dvořákovi učarovalo velkoměsto a hektický život v Americe, pro mnoho umělců byla inspirující divočina. Znáte Geralda Durrella a jeho knihy o zvířatech? Inspiraci čerpal z mnoha koutů světa – narodil se v Indii, vyrůstal na Korfu a cestoval po Africe i Jižní Americe. Samostatnou kapitolou by pak mohl být Paul Gauguin, francouzský malíř, kterého proslavily jeho malby snědých Tahiťanek.

Na Tahiti se s námi můžete vydat i v tomto článku: Krásné ženy a černý písek najdete na ostrově lásky Tahiti

Gauguin za svého života nebyl nijak zvlášť oceňovaným autorem, měl velké finanční problémy, ke kterým se časem přidaly i ty zdravotní. Cesta na Tahiti byla nejprve únikem od dluhů ve Francii, později se ale stala tím, co nejvíce ovlivnilo jeho malířský styl. Na Tahiti žil ve vesničce Mataica, kde si našel domorodou milenku a modelku v jednom. Právě tady vznikly nádherně barevné obrazy, jejichž atmosféra je silnější než na všech fotkách.

Foto: ESO travel a Wikipaintings

Tohle je Tahiti na fotce. A vedle na obraze od Gauguina. Když si je smícháte dohromady, vznikne vám skutečná tvář tohoto ostrova ve Francouzské Polynésii.

Kdo je tahitskou celebritou číslo jedna? Přece Gauguin!

Na Tahiti na ostrově Hiva Oa můžete dodnes navštívit dům, ve kterém Gauguin bydlel, stejně tak jako kulturní centrum Paula Gauguina nebo dokonce jeho hrob na zdejším hřbitově. Na ostrově Papeari zase stojí Gauguinovo muzeum. Tradiční domorodé chatrče nahradily luxusní resorty a celá Francouzská Polynésie, jíž je Tahiti součástí, se stala magnetem pro bohaté turisty. Gauguin by se asi divil! Pořád tu ale naštěstí zůstávají dokonale azurové laguny, romantické ostrůvky a úžasná krajina.

Vyzkoušejte „Tolkien tourism“ nebo hospodu, kam chodil Hemingway

Sám Tolkien nikdy na Novém Zélandu nebyl, ale od těch dob, co Petr Jackson zfilmoval jeho Pána prstenů, je novozélandskou osobností číslo jedna. Pro cestování do míst, kde se natáčel Pán prstenů, se dokonce vžil termín „Tolkien tourism“ a někteří ho berou tak vážně, že místa z filmů projíždějí i v tematických kostýmech. Může se vám tak klidně stát, že v národním parku Tongariro, kde vzniklo mnoho záběrů děsivého Mordoru, potkáte hned několik Sarumanů najednou.

Indonéská hudba jako inspirace pro Evropany
Znáte Clauda Debussyho anebo Bélu Bartóka? Tyhle dva hudební skladatele mimo jiné spojuje to, že se při své tvorbě nechali inspirovat tradiční indonéskou hudbou. Jak si takovou hudbu představit? Jedná se o tzv. gamelan, orchestr tradičních bicích nástrojů. Setkáte se s ní na ostrovech Jáva a Bali a jde o jednu z nejoceňovanějších mimoevropských hudebních tradic. Sám Debussy prý připodobnil hudbu gamelanu k moři a větru v listech stromů. Slyšíte už to cinkání?
Foto: archiv autora

Kubánská Havana si dodnes uchovává svoji koloniální atmosféru. Typická stará auta, ruch a sebevědomě kráčející Kubánky. Není divu, že se to Hemingwayovi líbilo.

Podobně oblíbená je Kuba, kde podstatnou část života žil a tvořil Ernest Hemingway. Z míst, kam rád chodil nebo kde bydlel, se Kubánci snaží vytěžit maximum, a tak tu najdete terasu, kde Hemingway rád sedával, hotel, kde bydlel, i hospodu, kam často chodil. La Bodeguita del Medio se dříve jmenovala La Casa Martínez a byla to hospoda, kam chodili nejrůznější pobudové a opilci. Dnes je z ní díky Hemingwayovi slavný podnik, jehož sesterské restaurace vnikají po celém světě.

Malý princ se narodil v Maroku, kde Exupéry létal

Slavný francouzský spisovatel Antoine de Saint-Exupéry, jehož nejznámější dílo Malý princ patří mezi 50 nejprodávanějších knih na světě, procestoval skoro celý svět. Jako pilot pracoval dlouhou dobu v Africe, konkrétně v marockém městě Juba. Byl ředitelem pouštního letiště a právě poušť je ústředním motivem Malého prince. V Maroku napsal Exupéry svoji knihu Kurýr na jih, kniha Noční let zase vychází z jeho působení v Argentině.

Foto: archiv autora

Poušť jako by z Malého prince vypadla! Aby ne – jedná se o marockou poušť v oblasti Errachidia, kde pilot Exupéry sám několikrát ztroskotal.

Vydejte se po stopách Exupéryho do Argentiny! Začít musíte v Buenos Aires, kde pracoval jako ředitel společnosti Aeroposta Argentina, podívat se ale musíte i do And, které sám Exupéry nesčetněkrát přeletěl. Navštívit musíte i Ohňovou zemi, kam Exupéry zaváděl nové letecké linky. A pokud by vám Jižní Amerika byla malá, Exupéryho můžete sledovat i dál, až do Saigonu!

Inzertní sdělení: Vyrazte za inspirací!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Vydejte se s námi do Karibiku – ať už na last minute zájezd, nebo za poznáním:

Už jste si vybrali, kam na Kubu vyrazíte?

Lákají vás Státy? Vyberte si některý z našich exkluzivních poznávacích zájezdů:

Věděli jste, že ESO travel je jediná cestovka v Česku, která má komerční povolení pro vstup do národních parků v USA?

Čtěte dále:

Přečtěte si také o UFO lokalitách, o Nefritovém ostrově nebo o tipech na únorovou dovolenou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Které z míst vás nejvíce láká?
New York
6,8 %
Tahiti
71,9 %
Kuba
16,2 %
Argentina
5,1 %
Celkem hlasovalo 235 čtenářů.

Francie – země, kde se umění daří

Claude Monet se inspiroval v Normandii, zdejší strmé skály spadající kolmo do moře uhranuly nespočet dalších impresionistů. V jeho obrazech najdete také přístav La Havre nebo město Rouen. Pokud jste fanoušci Paula Cézanna, rozhodně musíte zajet do Aix-en-Provence a vlézt na horu Sainte-Victoire. Za Matissem se jezdí k azurovému pobřeží, zvlášť do města Nice, kde 40 let žil. Najdete ho tím pádem na skoro všech jeho obrazech. Inspirací číslo jedna je pak samozřejmě Paříž – jejímu půvabu podlehl třeba Edouard Manet, sochař Degas nebo impresionista Renoir.

I disneyovky mají předlohu ve skutečnosti

Myslíte si, že kreslené pohádky od Disneyho jsou prostě vymyšlené? Možná že ano, některá místa z nich ale mají předlohu ve skutečnosti. Vybavíte si, jak vypadal Aladinův palác? Stačí, když se podíváte na indický Tádž Mahal a máte ho před sebou. Francouzský zámek Chateau de Chambord byl zase inspirací pro hrad z Krásky a zvířete. Hledá se Nemo si krásné barvy a tvary vypůjčil z Velkého bariérového útesu a domovem Lvího krále byly tanzanské pláně Serengeti.

Související články

Výběr článků

Načítám