Hlavní obsah

Angkor Wat: Jedinečný chrám, který nezarůstá džunglí

Když komplex Angkor Wat objevili první Evropané, mysleli, že koukají na pozůstatky chrámu, který museli vytvořit staří Římané. Tolik je šokovala jeho monumentálnost a rozloha. Dnes víme, že se mýlili. Angkor Wat vznikl „až“ ve 12. století jako chrámové město a dodnes je považovaný za největší náboženský komplex na světě.

Foto: ESO travel

Angkor Wat považovali první Evropané za výtvor starověkých Římanů.

Článek

V okolí jezera Tonle Sap a města Siem Reap je podobných chrámových komplexů mnohem více. Angkor Wat ale všechny převyšuje – nejen tím, jak je obrovský, ale především zachovalostí. 190 metrů široký vodní příkop, který ho obklopuje, nedovolil okolní džungli, aby ho pohltila jako třeba nedaleký Ta Phrom.

Nejpopulárnější památka v Kambodži

Dnes je Angkor Wat asi nejpopulárnější památkou v této části Asie – mimochodem, vydá se do něj každý druhý turista, který navštíví Kambodžu – a to i přesto, že vstupné tady rozhodně není za hubičku. Jednodenní vstupenka do celé oblasti vyjde na dvacet dolarů. „Minimálně den ale člověk stráví jen v Angkor Watu, proto je lepší investovat do třídenní za 40 dolarů,“ radí zkušení cestovatelé.

Další krásy jihovýchodní Asie:

Foto: archiv autora

V oblasti Angkor je těchto chrámových měst více. Tady je Angkor Thom.

Branou do celé oblasti je město Siem Reap, v něm si člověk může domluvit půjčení kola, pronájem tuk-tuku nebo pokoutné zapůjčení motorky (její pronájem turistům je totiž oficiálně zakázaný). Z něj je to ke komplexu Angkor Wat asi šest kilometrů. Kvůli ohromnému dusnu a horku, které tady často panuje, je lepší investovat do pronájmu tuk-tuku s řidičem, který po domluvě počká, zatímco si člověk prohlíží památky.

Angkor Wat byl vystavěný v průběhu 12. století na popud krále Súrjavarmana II., který si zároveň přál být v centrálním chrámu pochovaný. Celý komplex pak měl zobrazovat posvátnou hinduistickou horu Méru, domov bohů. Angkor Wat je vystavěný stupňovitě a do těch nejvyšších „pater“ rozhodně neměl přístup každý – naopak, většina obyvatel tehdejšího chrámového města, které centrální chrám obklopovalo, mělo přístup jen do těch nejnižších stupňů.

Město pohltila džungle

To, že centrální chrám s pěti věžemi, které mají uspořádání stejné, jako je na klasické hrací kostce, obklopovalo ještě celé město, které bylo ve 12. století navíc pravděpodobně největší na planetě, by dnes řekl jen málokdo.

Foto: ESO travel

Chrám Ta Phrom jsme mohli vidět v akčním snímku Tomb Raider.

Kambodža byla jednou ze zastávek unikátní Cesty kolem světa: Cesta kolem světa se chýlí ke konci: Dnes se dobývá slavný chrám Angkor Wat

Na rozdíl od chrámu, který byl vystavěný z cihel a pískovce, byly „běžné“ domy z mnohem méně trvanlivých materiálů, které podlehly okolní přírodě. Dnes už ze samotného města zbývá naprosté minimum – základy domů, linie ulic…

Od roku 1992 je celý komplex na seznamu světového dědictví UNESCO. Znamená to pro něj větší ochranu a mnohem více finančních prostředků, které sem tečou z nejrůznějších organizací. Spousta míst v centrální části je zahalená do lešení, zpod kterých se celé dny ozývá klepání kladívek. Paradoxem je, že z vysokého vstupného, které tu vybírá soukromá firma prý napojená na samotného premiéra, nejde na obnovu památek ani dolar.

O dalších památkách v Kambodži si můžete přečíst v článku Kambodža: Plavba za říčními delfíny a česky hovořící král

Inzertní sdělení: Vydejte se do jihovýchodní Asie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Kambodži a dalších zemí:

Prožijte dovolenou u moře v naprosto netradiční destinaci. Spojit ji samozřejmě můžete i s návštěvou slavné oblasti Angkor s chrámovými městy. V nabídce jsou kvalitní a prověřené hotely.

Pro velmi náročné cestovatele přinášíme výběr ojedinělých projektů v podobě eko, boutique a designových resortů, které svým konceptem a přístupem k zákazníkovi vytváří „revoluci“ v cestování.

Drsné křivky horských hřbetů a hebká náruč Jihočínského moře. Vietnam. Země položená mezi kulturními vlivy Indie a Číny již po tisíciletí fascinuje své návštěvníky neuvěřitelnou rozmanitostí.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Stolové hoře, o největším bazénu planety nebo o ostrovech ve tvaru světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Do které jihoasijské země vás to nejvíc táhne?
Do Kambodži.
22,7 %
Do Thajska.
28 %
Do Vietnamu.
14,9 %
Do Indonésie.
11,5 %
Na Filipíny.
7,6 %
Jinam.
15,3 %
Celkem hlasovalo 860 čtenářů.

Další známé chrámy v oblasti:

Komplex Angkor Wat rozhodně není jediným v této oblasti, v okolí města Siem Reap. Chrámových komplexů a bývalých chrámových měst je tady více. Další velmi známé jsou například Ta Phrom nebo Angkor Thom.

Angkor Thom

Angkor Thom nahradilo ve funkci hlavního města právě Angkor Wat, který byl v roce 1431 opuštěný. Toto město se rozkládá na ploše asi padesáti kilometrů čtverečních a je celé obklopené vysokou zdí. Thom leží jen několik kilometrů severně od Angkor Watu a jeho srdcem je chrám Bayon s 54 věžemi, na kterých jsou vytesané hlavy boha Avalokitéšvary.

Ta Phrom

Ta Phrom je chrám pohlcený džunglí. Vše je tu pokryté vrstvou zelené džungle a obejmuté silnými kořeny zdejších stromů. Ta Phrom si zahrál ve filmu Tomb Raider a říká se, že úplně stejně by vypadal Angkor Wat, kdyby nebyl obehnaný tak širokým vodním příkopem.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám