Hlavní obsah

Fascinující Nový Zéland: Poznejte místní "Amazonii" s obřími stromy

Když se řekne Nový Zéland – většina z nás si vybaví scenérie z filmové ságy Pán prstenů, další přidají národní park Rotorua, kde to páchne po zkažených vejcích. My vám ale ukážeme místa, která mnohdy nepatří do první turistické ligy podle průvodců, rozhodně jim ale nechybí kouzlo a unikátnost. Umíte si představit pláž, kterou lemují skály podobné katedrále?

Článek

Zéland má tisíce tváří. Mnozí ho s trochou nadsázky označují za miniaturu zeměkoule, zemi, kde je k dostání „vše v jednom“, za zemi, která v sobě snoubí krásy všech klimatických pásem. Potvrzuje to už pohled z nejvyšší hory Mt. Cook, která má 3755 metrů.

Naskytne se vám nejen nádherný pohled na okolní národní park na náhorní plošině. Uvidíte taky smaragdové jezero Tekapo, štíty hor, ledovce, fjordy a s největším nadhledem, jakého lze na Zélandu dosáhnout, pochopíte, že tahle země má prostě všechno. Tohle je výběr těch nejzajímavějších věcí, kvůli kterým byste jinak museli procestovat celý svět.

Zéland jako Alpy: Zběsile rychlý ledovec Franz Josef

Pokud byste byli Rakušanem, psal se rok 1863 a vy jste právě objevili novozélandský ledovec, taky by vám možná jeho tvar připomněl vousy vašeho milovaného monarchy. Přesně to se totiž stalo Juliu von Haast. Vousaté tvarování ale zdaleka není to, co z tohoto kusu ledu dělá světový unikát. Ledovce Fox a Franz Josef jsou totiž ze všech ledovců nejblíže k moři – stékají až do 300 m.n.m. Navíc se pohybují desetkrát rychleji.

Jako návštěvník Zélandu možná jejich ukrutnou rychlost ani nezaznamenáte, rozhodně ale podnikněte buď pěší túru, nebo rovnou let vrtulníkem nad úchvatným bílým monstrem. Zkombinovat tyto dvě aktivity můžete v tzv. heli-hiking. Podobné je to i s heli-skiing – vrtulník vás povozí nad ledovcem a vy po něm pak sjedete na lyžích.

Jestli vás zajímají ledovce, přečtěte si i o dalších zemích, kde je můžete obdivovat:

Zéland jako Norsko: Po vodě ke krásným fjordům

Po hladině moře nebo řek je možné poznat skoro celý Zéland. Vybrat si můžete romantickou cestu kajakem nebo si půjčit kanoi a proplout národním parkem Abel Tasman na severu Jižního ostrova. Uchvátí vás jeho nádherné pláže zelených skalisek, které tu vystupují z vody jako smaragdy. Nejvíce návštěvníků lákají Marlborough Sounds, 4 000 km² malebných průlivů, zálivů, ostrůvků a výběžků v temně modrém moři.

Jih Jižního ostrova můžete také obdivovat z lodě – fjordy a jezera národního parku Fiorland jsou k tomu jako stvořená. Prudké svahy hor se tyčí kolmo nad vodní hladinu a zelený les protkaný spoustou řek a vodopádů vám připomene Norsko. Tady můžete ale ještě k tomu pozorovat delfíny, lachtany nebo tučňáky. Pokud vám kanoing připadá málo akční, určitě vyzkoušejte black water rafting – sjezd punkevních řek skrze krápníkové jeskyně.

Přečtěte si mnohem více i o unikátním národním parku: Unikátní atrakce v parku Rotorua: Šampaňské jezírko a výbuch kusem mýdla

Zéland jako Island: Horká koupel v zemi gejzírů

Geotermální aktivita Zélandu je důvodem, díky němuž se můžete třeba vykoupat v horké řece anebo plavat na Hot Water Beach v moři, ohřívaném horkými podzemními prameny. Nejznámější je ale národní park Rotorua, plný gejzírů, lávových polí, horkých jezírek s hustou párou kolem a bahenních sopek. Díky tomu, že tady z nitra země „probublávají“ nejrůznější minerály a látky, je celá krajina nádherně barevná.

Horká koupel v některém z termálních bazénů je příjemná nejen v zimě. Poměrně velký počet teplých pramenů je navíc volně přístupný, takže za ohřátí nemusíte platit. Horké prameny ale nejsou vše, co má na svědomí seizmická činnost. Můžete se vrtulníkem vydat nad kráter sopky Tarawera nebo nad skupinu sopek národního parku Tongario.

Další články o zemích, kde se můžete vykoupat v horkém jezírku nebo zdolat sopku:

Zéland jako Karibik: nejkrásnější opuštěné pláže

Majestátní pohoří a horké prameny jsou poměrně známými atributy Zélandu. Ne každý ale ví, že zélandská pobřeží ukrývají jedny z nejkrásnějších pláží světa. Jejich půvab spočívá hlavně v divokosti a minimu lidí, kteří na ně chodí. Mezi plážové klenoty Zélandu patří třeba Cathedral Beach, kolem které ční vysoké skály jako katedrála, nebo pláže schované v tropické vegetaci oblasti Coromandel.

Zéland jako Amazonie: prales s nejstaršími stromy

Aby toho nebylo málo, Nový Zéland „vlastní“ i deštné pralesy a také jedinečný národní park Waipoua Kauri Forest. V něm rostou damarovníky australské, stromy, jež dosahují obřích rozměrů a úctyhodného věku. Nejstarší strom v pralese Kauri je starý 2100 let a jeho kmen má v průměru 4,5 m. Vysoký je 51 m. Má dokonce své jméno, jmenuje se Tane Mahuta, což znamená Lesa pán.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Nový Zéland a do okolí:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy Nový Zéland a okolí:

Příroda této země je nesmírně pestrá. Divoké pobřeží, pláně pokryté zelenými koberci se stády ovcí. Hory a ledovce či azurová jezera.

Nesmírně oblíbený zájezd kombinující návštěvu kosmopolitních měst Austrálie a přírodních zázraků Severního ostrova Nového Zélandu.

Vydejte se za poznáním toho nejlepšího, co nabízí návštěva Austrálie a Nového Zélandu a užijte si pohodu na bělostných plážích Fidži.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o italském Capri, o tom, kam na zálety, nebo o petrohradské Ermitáži. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Kde nejčastěji vybíráte dovolenou?
V papírovém katalogu.
9,8 %
Na internetu.
77,9 %
Přímo v cestovní kanceláři.
4,2 %
Dovolenou za mě vybírá někdo jiný.
8,1 %
Celkem hlasovalo 285 čtenářů.

Praktické informace - Nový Zéland

Na Nový Zéland se při pobytu do tří měsíců dostanete bez víza, stačí vám platný cestovní pas, zpáteční letenka a 1000 NZD na každý měsíc pobytu.

Novozélandský dolar (NZD) je asi 14 Kč, za zpáteční letenku zaplatíte asi 30 tisíc Kč, vnitrostátní lety vás vyjdou od 200 do 1000 NZD. Za rychlé občerstvení zaplatíte od 6 do 15 NZD, za pivo v restauraci 5 NZD.

Na Zéland se jezdí v zimě, tou dobou tam totiž mají léto. Mírné oceánské podnebí se na severu mění v subtropické, na jihu je trochu chladněji, obecně platí, že je tu víc vlhko než u nás. Na cestu nepotřebujete žádné speciální očkování, jediné, na co si dávejte pozor, jsou krádeže osobních věcí v hostelech, kempech a na parkovištích. Lidé jsou tu ale nesmírně vstřícní a rádi vám pomohou, budete-li v nesnázích.

Ještě radši vás budou mít, když projevíte zájem o jejich národní sport – ragby. Nejznámější je zahajovací rituál zápasu zdejšího týmu All Blacks, který vychází z maorských posvátných rituálů.

Pokud chcete ještě víc informací o Novém Zélandu a místech, která na něm můžete navštívit, pak si přečtěte i další článek:

Až  budete na Novém Zélandu, nenechte si ujít také:

Black water Rafting

Nový Zéland je bohatý také na nejrůznější jeskyně, kterými se proplétají punkevní říčky. Black Water Rafting je sjíždění těchto řek, které plynou skrz krápníkové jeskyně a občas se vynořují v krásné přírodě. Zkusit to můžete třeba ve Waitomo Caves nebo okolo města Westport.

Milford Sound

Jeden z nejznámějších zélandských fjordů je Milford Sound, dlouhý fjord, na jehož konci ční vysoký vrchol, odrážející se na hladině. Nejlépe si ho vychutnáte z paluby lodi a budete pak moct posoudit, jestli je právem označován za jeden z přírodních divů světa.

Poznejte maorskou kulturu

Dávní Maoři podle starých legend připluli na Nový Zéland v kánoích před tisíci lety. Dnes jsou už bohužel potomci Maorů součástí západní civilizace, takže už skoro nežijí tradičním způsobem života. Přesto lze na ostrovech najít zbytky původních maorských vesnic, nebo třeba ochutnat typické jídlo.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám