Hlavní obsah

Kam Češi rádi jezdí? Do Pobaltí za středověkými hrady a českými cenami

Architektonické skvosty srovnatelné s Prahou nebo Římem najdete v kraji tří zemí, jejichž hlavní města se všem pletou. Lotyšsko, Litva a Estonsko, zvlněná krajina v zapomenutém zálivu Baltského moře, krajina plná křižáckých hradů, národních parků a chudých vesniček. Nechte se unést pohnutou historií a vlnami Baltu a písečných dun!

Článek

Dlouhé roviny plné přímých, prázdných silnic a nezpoplatněných dálnic. Pokud se do pobaltských států vydáte autem, čeká vás nezapomenutelná jízda plná svobody a teplého mořského vzduchu ve vlasech. Je to sice sever, ale právě díky mořskému klimatu se tady léta podobají těm našim. Nebýt té roviny, vlastně by se Pobaltí dalo k Česku přirovnat i v mnoha jiných ohledech.

České ceny, česká léta

Velmi levně v Litvě, Lotyšsku i Estonsku seženete komfortní hostel a i ceny v obchodech jsou příjemně české, někdy dokonce ještě o něco nižší. Skvělá zpráva pro všechny milovníky čundrování je ta, že Pobaltí je k baťůžkářům nadmíru vstřícné, a proto se tu může všude volně kempovat. Je tady i plno klasických kempů a také míst, která jsou ke stanování přímo určená a přesto nezpoplatněná.

Češi jsou navíc v těchto končinách národ celkem oblíbený, a pokud na Sovětským svazem dlouho utlačované obyvatele nevytasíte ruštinu, budou vás mít ještě radši. Směs češtiny, angličtiny, rukou a nohou je plně dostačující a po překonání prvotní ostražitosti vás seveřané přívětivě přijmou. Vezmou vás pak na ta nejzajímavější místa, plná historie a dávných legend.

Lotyšsko, pradávná obchodní křižovatka

Latvija není Litva, ale Lotyšsko. Litva je Lithuania. To jen tak pro pořádek, není nic horšího než faux pas třeba při debatě o hrdých dějinách během stopu do hlavního města Rigy. Město utajené pozornosti většinového turisty je kouzelným místem plným secesních ulic, gotických kostelů a starých kupeckých domů. Největší město Pobaltí je totiž už od pradávna obchodní křižovatkou a proto tu najdeme stopy mnoha slohů a národů.

Co nevynechat v Rize
Švábský dům (Melngavlju nams) – dům rižských kupců Velké gildy má zajímavý interiér s nádhernou křížovou klenbou a dekorativními vzory z červených cihel. Dnes tu sídlí infocentrum, kde zdarma dostanete velký plán Rigy.Rižský dóm (Rigas Doms) – největší kostel v Pobaltí, ve kterém se snoubí mnoho architektonických slohů. Nejstarší částí je křížová chodba, která spojuje katedrálu s klášterem.

Kromě nádherné Rigy ale v Lotyšsku najdete tisíce dalších úžasných míst. Jedním z nich je třeba pobřežní město Salacgríva, kde se každoročně v červenci pořádají rybářské slavnosti na malebné pláži s majákem. Řeč musí být také o údajně nejkrásnějším městě Césis, které vyrostlo kolem rytířského hradu ze 13. století. Podle legendy tu byl roku 1272 zraněn dávný král, jehož krvácející tělo vytvořilo na bílém plátně podobu dnešní lotyšské vlajky.

Litva, země jezer a křížů

V Litvě, zemi jezer (je jich tu přes 3 tisíce), se spíš než anglicky domluvíte česky, možná i proto, že litevština má diakritiku po vzoru češtiny. Hlavní město Litvy je Vilnius. Zdejší staré město je stejně jako to pražské sítí spletitých uliček se starými domky a desítkou náměstíček s historicky cennými kostely a katedrálami. Panoráma města pak doplňuje majestátní Gediminasův hrad na přilehlém vršku.

Co nevynechat ve Vilniusu
Kostel sv. Anny je litevský gotický skvost z 16. století a je postaven ze 33 druhů červených cihel. Těsně svázán je s dalším gotickým kostelem a klášterem mnichů řádu sv. Bernarda. Mezi další zajímavosti Vilniusu patří stará židovská čtvrť, ghetto, prezidentský palác, univerzita a budova observatoře. Překrásný pohled na město se vám naskytne, pokud vystoupíte na horu Tří křížů.

Jako každý, kdo do Litvy přijede, i vy rozhodně musíte navštívit nejposvátnější místo celé země – Horu křížů. Najdete ji nedaleko litevského města Šiauliau a rozhodně ji neminete – je to totiž hora obsypaná milióny nejrůznějších křížů. V době sovětské éry byly kříže několikrát srovnány buldozerem se zemí, téměř stoprocentně katoličtí Litevci je ale vždy postavili znovu.

Estonsko, skanzen středověkých měst

Pokud je Litva zemí jezer, pak je Estonsko zemí řek. Hustá říční síť vyniká svou malebností, na východní hranici s Ruskem pak kraluje velké Čudské jezero. Zároveň je prý Estonsko nejvíce pobaltským státem ze všech. O tom vás přesvědčí třeba hned hlavní město Taalinn. Staré hansovní město bývá označováno jako „muzeum pod širým nebem“, mimo jiné i proto, že tu najdete 20 obranných věží starých hradeb. Na vrchu Toompea pak celou oblast stráží hrad, jehož počátky sahají až do 11. století.

Co nevynechat v Taalinnu
Radniční náměstí – zdejší radnice byla postavena v letech 1371 až 1404 a jedná se o jedinou dochovanou gotickou radnici v severní Evropě. Na náměstí se konaly trhy zřejmě už v 11. století, stojí tu také dům č. 12, kde je již od roku 1422 lékárna.Dlouhá ulice (Pikk tänav) – krásné domy německých šlechticů a kupců z 15. století.

Estonským pokladem je starobylé univerzitní město Tartu. Univerzita tu funguje od roku 1632 a historické pozůstatky tu najdete dodnes. Mají tu třeba studentskou celu, do které se zavírali studenti za trest. Za urážku dámy na 4 dny, za urážku šatnáře na 5 dní a za souboj až na tři týdny. Dominantou města je ale vrch Toomemägi a zdejší rozpadající se gotický dóm, v jehož blízkosti najdete nenápadný kámen. Kdysi sloužil jako obětiště, dnes – pohřebiště skript.

Tři země, které toho mají tolik společného, a přitom vám na každou z nich nebude týden stačit. Ať už se rozhodnete pro dobrodružný autostop, výlet poměrně levnými vlaky anebo cestu autem či letadlem, budete se divit, proč vás nenapadlo sem jet dřív. Milovníci přírody a historie si přijdou na své, přímořské lázně s bahenními procedurami a typickou severskou saunou ale příjemně překvapí i požitkáře.

Co si v Pobaltí nenechat ujít?
Národní park Trakai v LitvěNárodní park Trakai leží západně od Vilniusu a to, co sem láká většinu turistů, je hrad, ležící na ostrově uprostřed jednoho z místních jezer. Tzv. Vodní hrad Trakai byl vystavěn v 1. polovině 14. století na obranu proti Řádu německých rytířů.
Švýcarsko LotyšskaJako Švýcarsko Lotyšska je označován národní park Gauja, ležící severovýchodně od Rigy. Uchvátí vás především řadou středověkých hradů a jeskyní rozptýlených podél jednoho z nejkrásnějších údolí Gauja. Z blízkého města Sigulda se můžete k jednomu z hradů svézt lanovkou 40 m nad hladinou řeky.
Lázeňské městečko KuressaareKuressaare je vyhledávaným přímořským lázeňským městem. Leží na ostrově a už více než 160 let sem jezdí léčit své neduhy především Finové a Estonci. Léčivé mořské bahno a mnoho dalších příjemných procedur tu nabízí spousty profesionálních sanatorií.

Čtěte dále:

Kromě Pobaltí jsme se věnovali i jiným místům a městům v severní a východní Evropě. Přečtěte si například:

Kromě toho jsme nedávno psali o ostrově Kos, 5 čínských nej, Alžírsku, čundru na Falklandech, řeckém Santorini, nebo africkém Kamerunu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Pobaltí a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Pobaltí:

Navštivte s námi země bývalých německých rytířů s nádhernou severskou přírodou a řadou památek. Jako bonus navštívíme lodí finské Helsinky.

Z Moskvy až k Velké čínské zdi vás zavede proslulá Transsibiřská magistrála, nejdelší železniční trať na světě. Na cestě poznáte Jekaterinburg, Ulanbátar nebo Bajkal.

Průřez životem “matičky Rusi” umožňuje poznat lodní cestou některé z klenotů ruské architektury a milníků ruské historie.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO Travel

Anketa

Který z pobaltských států vás nejvíc zaujal?
Litva
20 %
Lotyšsko
14,8 %
Estonsko
37,7 %
Ani jeden, Pobaltí mě neláká
27,5 %
Celkem hlasovalo 440 čtenářů.

Pobaltí - Praktické informace

Jako Pobaltí jsou označovány zpravidla tyto tři státy – největší Litva, Lotyšsko a nejmenší Estonsko. Jazykově se estonština od zbylých dvou jazyků, litevštiny a lotyštiny, velmi liší – narozdíl od těchto indoevropských jazyků je totiž jazykem uralským. Kvůli dlouholeté ruské nadvládě se tu domluvíte i rusky, místní lidé, především ti starší, mají ale k ruštině silnou averzi. Mladí lidé mluví většinou dobře anglicky.

Na žádné velké hory tu bohužel nenarazíte - povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Na zdejší krajině je znát především vliv pradávných ledovců, přesto tu díky moři průměrná červencová teplota dosahuje 17 °C.

Kousek od hlavního města Litvy Vilnius najdete jeden z možných středů Evropy, který tu stanovili vědci z Francouzského geografického institutu v roce 1989.

Protože všechny tři státy jsou už součástí Evropské Unie, dostanete se sem velmi snadno. Jen nezapomeňte před odjezdem porovnat silniční pravidla – třeba hasící přistroj je tu v autě povinný. V Litvě se platí měnou litas (asi 7 Kč), v Lotyšsku měnou lat (34 Kč), v Estonsku eurem.

Pobaltí si zažilo své

Dnes patří k nejdynamičtěji se rozvíjejícím státům v celé Evropě. Přitom donedávna trpělo Pobaltí několik set let dlouhým útlakem.

Stručně – od 10.století nájezdy Vikingů, od 13. do 16. století nadvláda německých rytířů, potom vpád ruských vojsk Ivana Hrozného, polská nadvláda, od 18.století je Pobaltí připojeno ke Švédsku a z části k Rusku, od 19. století kompletně pod vlivem ruského cara. Probíhá rusifikace, protiruská povstání jsou krvavě potlačována. K vyhlášení nezávislosti všech tří pobaltských států došlo teprve v roce 1918, nezávislost ale trvala jen do roku 1939, kdy došlo k podpisu paktu o neútočení mezi Německem a SSSR a Pobaltí spadlo pod Sovětský svaz. Začíná období mohutných čistek mezi vzdělanými a bohatými lidmi, později i židy. Porušťování trvá až do roku 1991, kdy pobaltské státy mohly konečně vyhlásit samostatnost.

Související články

Osm nej, které v Maroku nesmíte vynechat

Čtěte dál a poradíme vám, jak si dovolenou v této zemí užít na maximum. Maroko nabízí to nejlepší ze severu Afriky. Můžete tady poznávat dávné památky, zapotit...

Výběr článků

Načítám