Hlavní obsah

Dva týdny ve vlaku – Transsibiřskou magistrálou z Moskvy do Pekingu

Cestování vlakem na dlouhou vzdálenost nemusí být nutně tak strašné, jak by se mohlo zdát. Naopak – Transsibiřská magistrála se svými devíti tisíci kilometry délky a luxusními vozy nabízí absolutní přepych. Navíc během 14 dnů poznáte nejen Moskvu, ale i Ulánbátar nebo poušť Gobi s tajemným pouštním červem. Večer pak ulehnete v lehátkovém voze a necháte se uspat pravidelným zvukem vlaku.

Článek

Vlaková doprava do vzdálených končin možná již není nějaký ten pátek v módě, přesto existuje jedna trasa, která si své zájemce vždy najde. Je jím více než 9000kilometrová Transsibiřská magistrála.

Domácí Rusové ji používají jako běžný transportní prostředek místo letadla. Třetí třída z dalekého Vladivostoku do Moskvy stojí pouze okolo 4 000 Kč, letenka by cestující přišla několikanásobně dráž.

Na druhé frontě stojí zase nadšení cestovatelé, kteří vidí v hadovité železniční trase pestré dobrodružství v sibiřských končinách s možností dostat se také do Mongolska a posléze i do Číny.

Bezpečnost nade vše

Fanoušci detektivních příběhů by jistě začali lovit ve své databázi pochybností, že takové dlouhé cestování vlakem je určitě velmi nebezpečné. Vždyť na každé zastávce by klidně mohl do vagónu přiskočit nějaký deviant a z detektivky by se stala velmi nepříjemná skutečnost. To se ovšem v reálu stát nemůže. V celém vlaku je skupinka policistů, která střeží pořádek. Navíc každý, kdo vstoupí na zastávce do vlaku, se musí legitimovat adresnou jízdenkou a osobním dokladem. Celá cesta je tak velmi bezpečná.

Pro milovníky luxusu je zde ale i jiná cesta, a to na kolech „Zlatého orla“. Tak se totiž jmenuje oživený carský express, rychlík, kterým v minulém století jezdila samotná vládnoucí smetánka.

Vybavení kupé je skutečně aristokratické. Akorát místo obrazů na stěně visí plazmová obrazovka a koberce suplují vyhřívané podlahy. V každém z jednadvaceti vagónu je precizně vypucovaná koupelna. Celé to pozlátko má ale bohužel jednoho kostlivce ve skříni – jednosměrná jízdenka Zlatým orlem vás přijde na finančně ekvilibristických 450 000 Kč.

Před Uralem, za Uralem

Pokud se ale rozhodnete vydat za dobrodružstvím s krosnou na zádech a tradičním vláčkem, okolí Transsibiřské magistrály vám luxus rychlíku plně vynahradí. V blízkosti skoro každé větší zastávky lze podniknout výlet. Ve zdravě přízemním tempu a s mnoha aktivitami tak lze dojet z Moskvy do Pekingu za 14 dní, bez toho abyste dlouhé hodiny a hodiny trávili poleháváním ve vlakovém kupé.

Již „rudý“ začátek v nejdražším městě světa vás patřičně nakopne. Moskevské Rudé náměstí, mauzoleum V. I. Lenina či Kreml si můžete prohlédnout ještě před nastoupením do vlaku. Uralský Jekaterinburg vám zase se svým klasicistním obeliskem ukáže pomyslný konec Evropy a začátek Asie.

Velmi adrenalinovou zastávkou pak pro vás bude Krasnojarsk. Nejprve se můžete projít přírodní rezervací Stolby, kde se nad vámi budou tyčit až 100 metrová skaliska a o nárty se vám budou otírat falangy květin. Flora celé rezervace čítá totiž přes 1000 druhů. Pokud nebudete muset utíkat před hladovým medvědem, stojí za to se v Krasnojarsku podívat ještě do místního zábavního parku Bobroviy Log. Horské dráhy se tu doplňují s opičími prolézačkami a poblíž se rovněž nachází lyžařský snowpark.

Jitrnice prskající jed a české čokolády

Po deseti dnech putování k vám do vlaku začne přistupovat stále více Asiatů mířících do Mongolska nebo Číny. První orientální zastávku si udělejte v mongolském hl. městě Ulánbátaru. Česká komunita tu skutečně kvete. Hned co vystrčíte paty z vlaku, uvidíte billboardy na Vitanu a v obchodech si budete moci koupit českou čokoládu, oplatky i konzervy.

Pokud vás zastihne špatné počasí, vydejte se do přírodovědeckého muzea, kde najdete kompletní složené kostry dinosaurů. Ti, kdo si chtějí najít kostru vlastní, nebo zažít jiné peprné dobrodružství, ať sednou opět na vlak a popojedou na jih k poušti Gobi. Kromě tun písku se zde také nachází bohaté archeologické naleziště. Podle starých legend tu navíc číhá příšera zvaná Olgoj chorchoj. Vypadá jako půlmetrová jitrnice, která proplouvá pískem a vystřikuje tekutinu, kterou dokáže usmrtit člověka z dálky až šesti metrů.

Pokud přejdete přes tohoto netradičního celníka, poušť Gobi vám otevře cestu do už relativně blízkého Pekingu. Zde v okolí můžete strávit času, kolik chcete a pořád nebudete mít dost. Proslavená Čínská zeď, Zakázané město, Chrám nebes či olympijský stadión Ptačí hnízdo by tvořily pouhý základ další napěchované dovolené. Záleží tedy pouze na hloubce vaší peněženky, výdrži chodidel a cestovatelském entusiasmu.

Co si přečíst dál?

V poslední době jsme psali o exotických dovolených na tropických ostrovech, proto přijměte naše pozvání na Palau, Bonaire nebo ostrovy Curacao a Svatá Lucie. Kompletní přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Ruska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Rusko:

Originální dovolená, během které šestnáct dní křižujete vlakem euroasijský kontinent. Během této cesty zavítáte do Moskvy, Yekaterinburgu a skončíte v orientálním Pekingu či u Velké čínské zdi.

Tato mimořádná nabídka ve spolupráci letecké společnosti ČSA a cestovní kanceláře ESO travel je podmíněna víkendovým pobytem. Cena letenky vychází z optimální knihovací třídy. Čeká vás Zimní palác i Něvskij prospekt.

Pokud chcete utéct civilizaci, vydejte se na „konec světa“ na Kamčatku. Deset dní uprostřed téměř neporušené přírody strávených výstupy na několik vulkánů, které zde jsou. Ideální pro milovníky netradičních zážitků.

Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Lákala by vás dovolená strávená ve vlaku?
Ano a moc
90,4 %
Ano, ale na kratší dobu
6,2 %
Ne, Transsibiřská magistrála není nic pro mě
3,4 %
Celkem hlasovalo 2115 čtenářů.

Cestovatelské patero do vlaku

1. Pokud vyrazíte z Moskvy do Pekingu, nemine vás před odjezdem „razítková Odyssea“. Budete si muset zařídit víza do Ruska, Číny a Mongolska. Za pouhé papírování na úřadech tak necháte 3 400 Kč.

2. Cesta křižuje celkem pět časových pásem, proto hodinky můžete schovat na dno kufru. V samotném vlaku poté platí moskevský čas.

3. Pokud se budete chtít ve vlaku osprchovat, musíte nasadit na kohoutek v umyvadle hadici s kropáčem. Voda poté odplouvá speciálním odtokovým kanálkem.

4. Polívkové seance. Tak asi bude probíhat váš soukromý stravovací režim. Pytlíkové polívky tvoří asi nejpříhodnější přísun potravy mimo jídelní vůz. V každém vagónu je totiž volně k použití samovar s vařící vodou, kterým lze zalít každé instantní jídlo.

5. Pro mnohé největším zážitkem bude právě nocování ve vlaku. V klasickém kupé najdete dvě lehátkové palandy, v nadstandardních kupé pro větší soukromý pouze dvě. Pro minimalisty jsou pak připraveny speciální neuzavíratelné kóje s lehátky oddělnými pouze dřevěnými přepážkami.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám