Hlavní obsah

Objevte poklady Francouzské Polynésie

ESO travel, Tomáš Zítka

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné moře, korálové útesy - to jsou lákadla, kterým je velice těžké odolat. Ostrovy jsou navíc hostitelé známých celebrit, které si je zvolily za své sídlo právě díky místním poměrům a nádherné přírodě.

Článek

V tomto článku najdete:

  • Fakta a skutečnosti
  • Přestupní stanice Tahiti
  • Bora Bora - Za krásami „Perly Polynésie“
  • Ostrov legend – Moorea
  • Vzhůru na atol Rangiroa

Ne všechny ze 118 ostrovů jsou natolik zajímavé, aby stálo za to je navštívit. Na mapce jsou zakresleny pravé poklady a skvosty, které můžete ve francouzské Polynésii najít. Proč se tedy trmácet poznáváním nejistého, když můžete jet najisto?

Fakta a skutečnosti

Ostrovy jsou nádherné, v úvodu je však potřeba říct, že pobyt zde rozhodně nepatří mezi ty levnější. Na poznání polynéské krásy si připravte slušnou sumu peněz. Nejlevnější ubytování v 5* resortu vás zde může přijít i na 500 euro za noc. Milovníci dlouhých cest zajásají, protože cesta na toto souostroví trvá přes 36 hodin. Trasa je ale zároveň raritou – stala se nejdelší vnitrostátní linkou na světě s mezipřistáním v Los Angeles a na Havajských ostrovech.

Obyvatelka francouzské Polynésie

FOTO: ESO travel

Nejen letenka, která vás vyjde na 50 000 Kč, ubytování, ale i jídlo a pití je tu velice drahé. Navíc se sem nejezdí na týden, průměrná dovolená se tu pohybuje od 3 týdnů výše (dáno vysokou vzdáleností). Suma sumárum: unikátnost je tu vyvážena zlatem. Pokud sečtete všechny položky, vyjde vás vaše dovolená na 100 000. Ale bude stát za to. Poznáte jedny z nejkrásnějších ostrovů světa a zažijete věci, které nikde jinde ani nenajdete.

Mýtus krásné Tahiťanky
Dříve to byla holá skutečnost. Krása místních dívek byla omračující. Postupem doby, blahobytu a francouzské státní podpory se věci změnily. Už to dávno nejsou útlé a polonahé dívky prohánějící se po překrásné pláži, ale 100kg mohutné ženy, na kterých je vidět, že se mají dobře a jídlo jim chutná. Pro mnoho turistů je to šok, ale brzy si zvyknou, protože povaha místních obyvatel se příliš nezměnila – stále jsou vstřícní a usměvaví.

Přestupní stanice – Tahiti

Tahiti je sice nejznámějším ostrovem francouzské Polynésie, ale není tím „romantickým“ ostrůvkem, jak by mohli lidé očekávat. Tahiti je sopečné souostroví, kde na bahnitých plážích najdete černý vulkanický písek. Navíc cesta z letiště do centra vám zabere přibližně 60 minut v zácpě. Rozhodně to tedy není místo, na kterém by se někomu chtělo zůstávat déle jak jeden den. Ostrov proto slouží převážně jako odraziště pro výlety na okolní ostrovy. A tyto ostrovy už si pojmenování „romantické ostrůvky“ rozhodně zaslouží.

Jedno z mnoha ubytování na Tahiti

FOTO: ESO travel

Tahiti je ale jednou věcí proslulá. A to výlety džípem na horské vrcholy, které mají neuvěřitelné převýšení 0-2240 m.n.m. V jednom místě se dá dokonce vystoupat džípem až do výše 1950m po velice strmých a úzkých stezkách. Tyto cesty jsou ale pouze pro zkušené a otrlé řidiče, kteří se nebojí výšek.

Las Vegas Pacifiku
Tak se dříve nazývalo hlavní město Tahiti Papeete. Na místní poměry je to skutečná metropole, ale ve skutečnosti má kolem 100 000 obyvatel různých národností. Najdete tu Japonce, Francouze, Číňany, Malajce a původní obyvatelstvo. Toto pulsující a předražené město ožívá ve večerních hodinách, kdy se většina obyvatel a turistů doslova „vyřítí“ do nočních podniků.

Přátelská povaha domorodců

FOTO: ESO travel

Bora Bora – za krásami „Perly Polynésie“

Perla Polynésie – ostrov Bora Bora je známá po celém světě. Mnoho cestovatelů si spojuje francouzskou Polynésii právě s ostrovem Bora Bora a jeho nevšední krásou, která celý ostrov prostupuje. Již při příletu mají piloti v popisu práce jednou obkroužit celý ostrov, aby cestující viděli, co je čeká a nemine. S uspokojením pak mohou pozorovat otevřená ústa a hlasité povzdechy, protože přesně tak působí tento nádherný ostrov na většinu přilétajících turistů.

Nezapomenutelný pohled na ostrov Bora Bora

FOTO: ESO travel

Ostrov Bora Bora je sopečného původu. Sopka se postupem času propadla do moře a vytvořila lagunu plnou menších žraloků a rejnoků, kde se ale můžete bez problémů koupat i v době krmení. Překrásná příroda obdařila ostrov lagunami s průsvitnou vodou a nesmírnou krásou. Můžete tu šnorchlovat a vedle vás se budou prohánět žraloci, rejnoci nebo murény. O kus dále můžete zkusit hloubkové potápění a pokochat se tak tajemnými mořskými hlubinami.

Potápění v hlubokých lagunách

FOTO: ESO travel

Ostrov legend – Moorea

Moorea je země plná historie a legend. Ostrov je známý především Cookovou zátokou, která je pojmenována po známém mořeplavci, který tu zakotvil. Hory, zálivy, tmavá voda odrážející stěny hor a bohatý podmořský život dělá z Moorey velice atraktivní místo, které by bylo škoda nenavštívit. I přístup je tu velice snadný. Na většinu ostrůvků se sice létá hydroplánem, ostrov Morea je však dostupný po 30 minutové plavbě na katamaránu, který je sám o sobě také velikým lákadlem.

Jachtařské vzrušení ve vlnách oceánu

FOTO: ESO travel

Jachtařský ráj
Ve francouzské Polynésii sídlí největší jachtařské půjčovny na světě. Můžete si tu půjčit i katamarán nebo se vydat na luxusní plachetnici mezi ostrůvky a na širé moře. Výlet se pro vás stane zdrojem zážitků a budete nadšeni čistotou a průzračnosti místního moře kypícího životem.

Vzhůru na atol Rangiroa

Rangiroa, neboli „Obrovská obloha“ - tak se nazývá největší atol na Tahiti a jeho ostrovech a zároveň jeden ze 4 největších ostrovů na světě. Při svých procházkách po malých kanálkách vytvářejících prstence z korálů vás oslepí ojedinělá a nesrovnatelná záře, lesk a barva laguny od nefritově zelené až po purpurovou. Tento pás uprostřed Pacifiku vás ohromí a „zažere“ se hluboko pod vaši kůži. Ostrov je určen především pro relaxaci a turistům hledajícím absolutní klid a pohodu pod tropickým nebem.

Laguna u ostrova Rangiroa

FOTO: ESO travel

Nenechte si ujít
Krmení obřích úhořůUprostřed vesničky na ostrově Huahine čítající 150 chýší se vine esovitě zahnutá říčka, která poskytuje skutečnou raritu – obří posvátné úhoře. Můžete si tu koupit kousky masa a sami si zkusit, jaké to je, když se vám dvou a půl metrové ryby třou o nohy a chňapou po mase z vašich rukou. Po krmení můžete navštívit třeba místní archeologické památky vesničky Maeva.
Do proslulé Cookovy zátokyŘíká se jí také Paopao a poskytuje pravý zážitek z pohledu na oceán. Pokud si po celé její délce uděláte krátké zastávky a sejdete směrem k oceánu, budete odměněni krásnými scenériemi a západy slunce, kterými je tato zátoka proslulá. Ostrov Morea, kde se Cookova zátoka nachází, je prostoupen kvalitními silnicemi, které činí zátoku dostupnou i na kole.
Krmení žraloků a rejnokůTéměř na všech ostrovech je tento „sport“ velikou atrakcí pro turisty. Uvidíte, jak se kolem vaší lodě (ze které je budete krmit) pění moře a zmítá se desítkami těl těchto dravců. Pro některé trochu děsuplný, pro jiné lákavý zážitek, který určitě stojí za pozornost. Pro ty ještě otrlejší tu je potápění a plavání se žraloky mnohdy dosahujícími délky přes pět metrů. Za obřími žraloky se ale vydáte trochu dále.
Lety helikoptérouKrásné věci si zaslouží zvláštní služby, to platí i o nejkrásnějším ostrově francouzské Polynésie – Bora Bora. Prohlédnete si tento krásný ostrov pěkně shora a pokocháte se jeho krásou. Modrý oceán, sytá zeleň a oslnivě bílé pláže budou před vámi jako na dlani a vy si tak v klidu vychutnáte pocit, jako byste přelétali nad malým rájem.

Surfování na vlnách oceánu

FOTO: ESO travel

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Francouzské Polynésie

Ostrov Tahiti, Moorea, Huahine, Bora Bora - plavání se žraloky, odhalování mořských hlubin, to vše vás čeká v neuvěřitelných 17 dnech.

Během 10 dní poznáte krásy Tahiti a zejména ostrova Bora Bora. Čekají tu na vás modré laguny, překrásné pláže a krmení žraloků.

Zájezd je určen milovníkům šnorchlování a podmořského světa, který je na Huahine obzvláště bohatý. Můžete navštívit i překrásné Bora Bora.

Související témata:

Související články

Jižní Afrika už není jako z románů

Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe a Namibie zaujímají jih afrického kontinentu. Naše představy o těchto zemích bývají často ovlivněny četbou zejména...

Čínská strava: exotika i pestrost

Čínská kuchyně je zajímavá tím, že dokáže chutně zpracovat nejrůznější, občas i velmi neobvyklé suroviny. Avšak riziko průjmu je ve většině tamních podniků...

Výběr článků

Načítám