Hlavní obsah

Úchvatný Nový Zéland: Tam, kde se točil Hobit a bublá Šampaňské jezírko. Poznejte ho

Titěrné domečky s kruhovými vstupy jsou zasazené do svahů nedaleko města Matamata. V ságách Pán prstenů a Hobit se mezi nimi procházeli hobiti, po dotočení je nahradili turisté. Hobitín, který opravdu stojí, je jedním z nejpopulárnějších cílů na Novém Zélandu. Není ale jediným – na Zélandu jsou i další krásná místa, která navíc nevytvořili filmaři, ale sama příroda. Vybrali jsme pro vás sedmičku těch nej!

Foto: www.bigstockphoto.com

Šampaňské jezírko je jednou z nejfotografovanějších atrakcí na Novém Zélandu.

Článek

Až budou na konci října Česko sužovat první mrazíky a slunce bude celé dny schované za šedavými mraky, Zéland se bude chystat na příchod léta. Není divu, že na tohle období české cestovní kanceláře plánují zájezdy na Nový Zéland, klasické, ale i luxusní, třeba s přítomností známého cestovatele a fotografa Jiřího Kolbaby. Ostatně víc o tom najdete v bočním sloupci nebo v tabulce pod článkem.

Jaká místa nechybějí v programu snad žádného zájezdu? Podívejte se:

1. Hobitín – tady žil Bilbo Pytlík

44 hobitích nor s typickými kulatými „dveřmi“, dřišťálové živé ploty, ovce a… turisté. Vítejte v Hobitíně, jednom z prvních cílů, pokud přistanete v Aucklandu na Severním ostrově. První Hobitín vznikl na místech, která si režisér Peter Jackson vyhlédl z helikoptéry už v březnu 1999 pro natáčení Pána prstenů. Šlo ale jen o „papundeklové“ kulisy. Až s natáčením trilogie Hobit se filmové kulisy proměnily v opravdovou hobití vesničku.

Foto: www.bigstockphoto.com

Hobitín vznikl původně jen jako kulisy pro trilogii Pán prstenů. Po natáčení Hobita se ale proměnil v turistickou atrakci.

Občerstvit se tu můžete ve stylové hospůdce, vyfotit se u drobných domečků zasazených do svahu a zasnít se, jaké by bylo v titěrných domečcích strávit noc. Ostatně do budoucna tuto možnost autoři projektu skutečně plánují. A na důchod by se sem prý rád přestěhoval sám režisér Peter Jackson.

2. Rotorua – tady to pod zemí vře a bublá

Město Rotorua je centrem jedné z nejaktivnějších geotermálních oblastí planety a také centrem maorské kultury. Výlet po okolí města je jako výlet na cizí planetu – země tady bublá a syčí, v okolí města je bezpočet horkých jezírek a gejzírů. Tím vůbec nejpopulárnějším je gejzír Pohutu v oblasti s krkolomným názvem Whakarewarewa.

Foto: www.bigstockphoto.com

Město Rotorua je centrem maorské kultury.

Rozhodně se tu vyplatí „přibrzdit“ a užít si relax v některém z lázeňských domků. Zvlášť pokud vás trápí artritida nebo revma.

3. Wai-o-tapu – tam, kde bublá Šampaňské jezírko

Na jih od města Rotorua leží další z ikonických míst Nového Zélandu. Oblast Wai-o-tapu je asi tou nejbarevnější termální oblastí na Zélandu. Mezi hlavní atrakce patří Šampaňské jezírko – přírodní nádrž se zeleně zbarvenou tekutinou, která díky přítomnosti oxidu uhličitého bublá tak jako do sklenky nalité šampaňské. Průměr jezírka je 65 metrů, maximální hloubka jen o tři metry menší.

Nutností je navštívit i gejzír Lady Knox. K němu ale dorazte dopoledne, kdy ze země tryská až dvacet metrů vysoký proud vody. Tohle představení Lady Knox zahajuje každý den v 10.15, a když „má dobrý den“, trvá i hodinu.

4. Tongariro – krajinou Mordoru

Zatímco 2797 metrů vysoká hora Mt. Ruapehu je posvátným místem pro Maory, Mt. Ngauruhoe je podobně posvátná pro milovníky Tolkienovy trilogie, respektive jejího filmového zpracování. Právě na její svahy umístil štáb krajinu zla Mordor.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na úbočí hory Mt. Ngauruhoe filmaří umístili krajinu Mordoru.

Ve skutečnosti je národní park Tongariro krásným koutem Nového Zélandu a vede jím i nejkrásnější jednodenní trek, který na souostroví můžete podniknout, takzvaný Tongariro Crossing. Mimochodem, Tongariro je vůbec nejstarší národní park na Zélandu a jde pravděpodobně o nejaktivnější sopečnou oblast na planetě.

5. Abel Tasman – malý, ale krásný

Menší národní park na Novém Zélandu nenajdete – Abel Tasman se táhne po pobřeží Jižního ostrova a jeho poznávacím znamením jsou zlaté pláže lemované na jedné straně šťavnatou zelení a na druhé azurovou hladinou moře.

Foto: www.bigstockphoto.com

Poznávacím znamením národního parku Abel Tasman jsou pláže se zlatým pískem.

Národním parkem se krásná krajina stala v roce 1942 a dostala název podle prvního Evropana, který přistál u břehu Nového Zélandu o rovných tři sta let dříve, v roce 1642. Většina turistů se tady vydává po hlavní pobřežní stezce – Coast Track – a ty nejkrásnější vyhlídky se dají zvládnout v jednom dni.

6. Franz Josef a Fox – řeky ledu v hlubokých údolích

Ledovec Franz Josef objevil v roce 1863 Rakušan Julius von Haast, a protože mu prý „tekoucí“ masy ledu v hlubokém dramatickém údolí připomínaly vousy rakouského mocnáře, pojmenoval ledovec po něm. Těžko říci, kde končí nadsázka a kde je pravda, nicméně pravda je, že 12 kilometrů dlouhý ledovec Franz Josef patří k symbolům Jižního ostrova a k vůbec nejrychlejším ledovcům na planetě. Dříve se pohyboval i rychlostí 70 centimetrů za den!

Foto: www.bigstockphoto.com

Ledovce Franz Josef a Fox patří k nejsnáze dostupným ledovcům na planetě.

Dvacet kilometrů od Franze Josefa leží ledovec Fox, který je ještě o kilometr delší. Denně k němu vyrazí asi 1000 turistů a podstatná část z nich si zajde ještě k Zrcadlovému jezírku, ve kterém se odrážejí hory Mt. Cook a Mt. Tasman.

7. Kawarau – most, ze kterého si můžete skočit

Spojuje dva břehy hlubokého kaňonu a k hladině stejnojmenné řeky je to z něj 43 metrů. Na speciální gumě tuhle vzdálenost překonáte během zlomku vteřiny. Most Kawarau je totiž prvním místem na světě, kde se v roce 1988 začalo s komerční podobou bungee jumpingu.

Foto: www.bigstockphoto.com

Most Kawarau je rodným místem bunge jumpingu – z mostovky je to na hladinu 43 metrů.

A skáče se tu dodnes. Domluvit se tu dokonce můžete na tandemovém seskoku, případně na skoku, během kterého se dotknete hladiny.

Most leží nedaleko města Queensland, který mnozí označují za hlavní město dobrodružství.

Inzertní sdělení: Vydejte se s ESO travel na Nový Zéland

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá  z nabídky zájezdů na Nový Zéland:

Jeden exkluzivní termín, 18 dní na cestě, přítomnost Jiřího Kolbaby a zážitky, na které nezapomenete do konce života! Vydejte se s cestovní kanceláří ESO travel na Nový Zéland a prožijte dovolenou, která už se nebude opakovat!

Navštívíme Hobitín, poznáme nejkrásnější místa národních parků Rotorua a Tongariro, podíváme se na Jižní ostrov, do národního parku Abel Tasman, na ledovce Franz Josef a Fox Glacier nebo do Queenslandu, který má přezdívku „hlavní město dobrodružství“.

Chcete vyrazit s námi a s Jirkou Kolbabou? Moc dlouho neváhejte, počet míst je omezený!

Prožijte týden v Austrálii a poznejte všechny taháky nejmenšího z kontinentů. Start v Melbourne, po Great Ocean Road přesun přes Canberru do Sydney. Zajistíme pro vás kvalitní ubytování, postaráme se o letenky a přistavíme vám na letišti v Melbourne vůz kategorie Economy s plným krytím.

Láká vás cesta na rudý kontinent? Absolvujte ji už letos na podzim!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o plavbě na Aljašku, nejslavnějším mostě světa nebo o nejlepších letoviscích v Itálii. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jezdíte na dovolenou s cestovní kanceláří nebo na vlastní pěst?
Vždy s cestovkou.
22,6 %
Pokaždé na vlastní pěst.
56,6 %
Do vzdálenějších míst s cestovkou.
20,8 %
Celkem hlasovalo 53 čtenářů.

Na cesty s cestovatelem

Váháte, zda vyrazit za poznáním na vlastní pěst, nebo zda svojí důvěru vložit do rukou cestovky, která se o vás postará? Každá z variant má svá pro a proti, nicméně pro variantu „s cestovní kanceláří“ hovoří v poslední době hned několik velmi příjemných argumentů.

A jedním z nich je třeba i přítomnost známých a zkušených cestovatelů ve skupině. Láká vás vyrazit za poznáním a mít po boku parťáka v podobě ostříleného cestovatele a fotografa Jiřího Kolbaby? Není problém! V letošním roce Jiří Kolbaba doprovázel skupinu Čechů na unikátní cestě kolem světa, vyrazil na unikátní poznávací zájezd do Japonska a ve druhé polovině srpna povede fotografický workshop v pořádně netradičním prostředí – na palubě luxusní lodi, která popluje kolem břehů Aljašky.

A na přelomu října a listopadu bude i součástí skupiny, která se chystá na Nový Zéland. I tady bude v roli fotografického mentora a toho, kdo o místech, která jsou v plánu, řekne víc než sebelepší papírový průvodce.

Láká vás na podobnou cestu vyrazit? Mrkněte na podrobnosti pod článek.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám