Hlavní obsah

S kým (ne)létat: Nejhorší aerolinky mají v Severní Koreji, nejbezpečnější na Novém Zélandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělá vám létání dobře? Pak pro klid duše možná vynechejte lety s indonéskými Lion Airlines. Tyhle aerolinky jsou totiž na samém chvostu v žebříčku bezpečnosti. Nejlepších služeb se v letecké dopravě dočkáte v Asii – tedy až na Severní Koreu. Místní letecká společnost Air Koryo je totiž považována za vůbec nejhorší na světě.

Foto: spanishwor, www.freeimages.com

Někdo létání miluje, jiný ho nenávidí. Do jaké skupiny se řadíte vy?

Článek

„Fasten your seatbelt, please!“ Větička, která se ozve na začátku každého letu. Někdy je to let, který si člověk užije, jindy se těší, až letadlo dosedne na ranvej a zaroluje k terminálu.

Podívejte se s námi na přehled leteckých společností – podíváme se na zoubek těm nejlepším, nejhorším, ale i těm, které mají nejvyšší index bezpečnosti na světě.

Jednohvězdičkové aerolinky ze Severní Koreje

Nejhorší letecká společnost světa je podle respektovaného žebříčku Skytrax ze Severní Koreje. Aerollinky Air Koryo fungují už od padesátých let 20. století, od roku 1992 pod současným názvem. Aktuálně z Pchjongjangu létají do tří destinací – do Pekingu, Vladivostoku a čínského města Šen-jang. Podle dostupných informací vlastní asi třicítku strojů (obvykle starší, ještě sovětské výroby), pracuje pro ně 90 pilotů a 50 stewardů.

Foto: d-s-n, www.freeimages.com

Asijské aerolinky patří k nejkvalitnějším na světě. S jedinou výjimkou – severokorejskými Air Koryo.

Aktuálně mají tyto aerolinky zakázaný přístup na všechna letiště v Evropské unii (kvůli nedodržení standardů bezpečnosti), nicméně v 80. a 90. letech 20. století ještě pod starým názvem létaly i do Prahy jako cargo. V roce 1993 pak například do Bangkoku a ještě v roce 1996 do Macaa.

Jejich domovským letištěm je logicky mezinárodní letiště v Pchjongjangu , které prý podstoupilo v posledních letech zásadní rekonstrukci. Nicméně rekonstrukci by měly podstoupit i webové stránky airkoryo.org, které spíš nefungují než naopak. I proto od Skytrax dostala tato společnost jako jediná jen jednu hvězdičku kvality.

Foto: yenhoon, www.freeimages.com

Na počet hvězdiček má vliv i čistota kabiny a možnosti zábavy během letu.

Jak probíhá hodnocení?
Společnost Skytrax si zakládá na nezávislosti svých průzkumů. Spokojenost zjišťuje přímo od zákazníků a sleduje zhruba 800 kritérií – od kvality služeb poskytovaných společností přímo na letišti (letištní salonky, pulty pro check-in), přes webové stránky, postup při nákupu letenek po čistotu kabiny, kvalitu cateringu nebo možnosti zábavy na palubě. Aerolinky pak hodnotí na škále jedné až pěti hvězdiček – Air Korya jako jediné mají jednu hvězdičku, na pět hvězdiček dosáhlo sedm leteckých společností.

Že byste s „jednohvězdičkovou“ společností rozhodně neletěli? Pak vězte, že možná pravidelně létáte se společnostmi, které mají jen o hvězdičku víc. Patří mezi ně třeba irská nízkonákladovka Ryanair, Air Italy, Bulgaria Air nebo turecké Pegasus Airlines. Tyto letecké společnosti nemusí nutně nabízet špatný servis, často má ale kvalita jejich služeb značné výkyvy.

Asie na špičce žebříčku

Na opačném pólu jsou aerolinky, které mají pět hvězdiček. Do budoucna se plánuje hodnotit šesti a sedmi hvězdičkami provozovatele privat jet letů, nicméně pro klasickou leteckou dopravu je pět hvězdiček absolutní špička.

Foto: spanishwor, www.freeimages.com

Žebříčku nejbezpečnějších leteckých společností vévodí společnost z Nového Zélandu.

A na ní se drží sedmička společností. Japonské Nippon Airways, aerolinky Jižní Koreje, hongkongské Cathay Pacific Airways, které jsou zároveň absolutním vítězem pro rok 2014 (na vrcholu vystřídaly společnost Emirates, která vyhrála v roce 2013), čínské Hainan Airlines, Qatar Airlines a aerolinky Singapuru.

Sedmičku pak doplňují ještě Malaysia Airlines, u kterých ale po letošních dvou tragických nehodách probíhá přezkoumání, zda do pětihvězdičkové společnosti patří.

Nejbezpečnější letecká společnost je z Nového Zélandu

Kromě žebříčku kvality existuje i žebříček bezpečnosti, který zkoumá počet incidentů za posledních 30 let v poměru k počtu odlétaných kilometrů a počtu pasažérů. Do statistiky se započítává každý incident letadla dané společnosti – bez ohledu na příčinu a zodpovědnost. Nejbezpečnější jsou v tuto chvíli Air New Zealand a druhé už zmiňované Cathay Pacific z Hongkongu.

A na opačném konci šedesátičlenného žebříčku jsou letecké společnosti z Indonésie, Vietnamu a China Airlines.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Vydejte se s námi v lednu na nejkrásnější pláže světa! Vydejte se s námi do Dominikány! Třeba do resortu Riu Bambu v letovisku Punta Cana. Resort je ideální pro rodiny s dětmi, leží v tropické zahradě a ubytovaní budete v dvoupatrových budovách. K dispozici jsou 3 krásné bazény a resort sám leží přímo na pláži. A vybrat samozřejmě můžete i jiný hotel!

Láká vás Mexiko? Vydejte se s námi na Mayskou riviéru! Hotel Barcelo Tucancún Beach je jedním z nejlepších čtyřhvězdičkových hotelů v oblasti a je ideálním místem pro rodiny s dětmi. A nabízí volná místa i v silvestrovském termínu! Letět s námi můžete ale i později – v lednu – a do několika desítek dalších luxusních hotelů.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Velké pětce, o nejslavnějších městech duchů nebo o trojúhelníku luxusu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Bojíte se létání?
Ano, letání mě stresuje.
16,2 %
Bojím se při turbulencích.
11,1 %
Ne, nebojím.
59 %
Nevím, ještě nikdy jsem neletěl/a
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 117 čtenářů.

A jak jsou na tom letiště?

Kromě kvality samotných leteckých společností se často řeší i kvalita jednotlivých letišť. I tady platí, že převahu mají letiště z Asie. Nejlepší jsou prý mezinárodní letiště v Hong Kongu, letiště Incheon v Soulu, letiště Singapur Changi a letiště Haneda v Tokiu.

Opačný pól žebříčku patří letišti Amman v Jordánsku a pak také moskevskému letišti Šeremetěvo, které je mimochodem druhým největším letištěm v Rusku a zároveň domovskou základnou pro Aeroflot.

Související články

Výběr článků

Načítám