Hlavní obsah

Poznejte Sevillu - španělskou bránu do Afriky a místo, kde se usadilo UFO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko byste ve Španělsku (a nejen v něm) hledali teplejší oblast, místo nabitější památkami a zajímavostmi a vůbec evropské kulturní centrum, které má tak blízko k Africe a její odlišné kultuře. Všemi těmito znaky a ještě mnohými dalšími se pyšní jen jedno město – španělská Sevilla. Brána do Afriky, která dává turistům poznat hodně Evropy i trochu Afriky.

Foto: bigstock.com

Plaza de Espana, jedno z nejkouzelnějších míst v Seville.

Článek

Sevilla je čtvrté největší město ve Španělsku a je třeba zmínit, že je kulturním i politickým centrem oblasti zvané Andalusie. Jeho významnou součástí je řeka Guadalquivir, největší řeka v Andalusii, o čemž svědčí už její jméno – v překladu z arabského al-wadi al Kabir jde o velkou řeku. Díky ní se do Sevilly při přílivu dostanou i námořní lodě, čehož Španělé maximálně využívali od konce 15. do 2. pol. 17. století, kdy sem po řece nechávali „připlouvat“ bohatství z tehdejších španělských kolonií.

Sevillská lákadla? Nejstarší královský palác v Evropě i ostatky Kryštofa Kolumba.

Sevilla vás při návštěvě ledasčím překvapí, ať už budete sebelépe připraveni. Vydáte-li se za památkami a tradičními zajímavostmi, určitě zamiřte ke královskému paláci Alcázar. Jde o nejstarší evropský královský palác, který je navíc stále částečně využíván královskou rodinou.

Přečtěte si další články o zajímavých místech:

Foto: bigstock.com

Alcázar je nejstarší evropský královský palác, který dosud částečně využívá královská rodina.

Na místě Alcázaru stálo původně opevnění Římanů a Vizigótů, paláci se začala pevnost zlehka podobat až v roce 712, kdy město dobyli Arabové a místo učinili sídlem svých vládců. Až do 13. století byl Alcázar stále vylepšován a opečováván. V polovině 13. století se z paláce stala královská rezidence, krátce po dobytí Sevilly Ferdinandem III. A v té době toho před sebou měla ještě mnoho, například svatbu Karla V., narození Marie Antonie nebo uchýlení královské rodiny v čele s Ferdinandem VII. v 19. století, kdy ve Španělsku intervenovala Francie.

K Alcázaru patří také rozsáhlé a bohaté zahrady, v nichž je možné najít třeba vonné rostliny nebo nejrůznější ovocné stromy. Estetickou funkci naplňuje také voda v podobě fontánek, bazénků nebo kanálů.

Alcázar svět natolik okouzlil, že byl v roce 1987 společně s Indickým archivem a katedrálou Panny Marie zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Město dvou výstav světového významu
Sevilla není ledajakým evropským městem, těší se velké oblibě a významu. Svědčí o tom i to, že byla dějištěm dvou světových výstav – v roce 1929 se zde konala Iberoamerická světová výstava a místo tu našlo i EXPO 1992, věnované 500. výročí objevení Ameriky.

Při návštěvě Sevilly nelze přehlédnout zmíněnou katedrálu Panny Marie, která vyrostla na místě původní mešity. Díky délce 130 m a šířce 76 m jde o třetí největší katedrálu na světě. Dojem z ní umocňuje 140 mohutných sloupů a přes 90 velkých oken. Uvnitř návštěvníci najdou sochy a figury, kupole, oltáře a hroby, celou plejádu materiálů, způsobů a technik jejich vyrábění. A co víc – je zde umístěna hrobka slavného objevitele Kryštofa Kolumba.

Foto: bigstock.com

Při návštěvě Sevilly si vyhraďte čas i na zdejší katedrálu. Až ji uvidíte, pochopíte, proč je tolik navštěvovaná.

Na oběd tam, kde začnete věřit na mimozemšťany

K vidění je toho v Seville pochopitelně ještě mnohem více. Turisté hojně navštěvují zmíněný Indický archiv, který ukrývá dokumenty týkající se objevení Ameriky, čtvrť Santa Cruz s malými a malebnými náměstíčky, jež byla dříve židovským ghettem, nebo Zlatou věž z roku 1220, která byla dříve součástí městských hradeb a dnes lidem slouží jako námořnické muzeum.

O jihu Evropy se dozvíte více také zde:

Foto: bigstock.com

Brána býčí arény. Pravé zápasy tu můžete vidět během jara. Doporučujeme je ale jen silnějším povahám.

Některé návštěvníky nenechá chladnými ani Býčí aréna Real Maestranza. Právě obyvatelé Andalusie milují býčí zápasy asi ze všech Španělů nejvíce a v této aréně jsou zvyklí obdivovat ty nejlepší španělské toreadory.

Bez povšimnutí nezůstává poněkud bizarní architektonické dílo Metropol Parasol na náměstí Plaza de la Encarnacion, které evokuje mimozemskou civilizaci a možnou podobu jejího dopravního prostředku. Můžete si zde projít tržnici, rozhlédnout se z vyhlídkového chodníku nebo se osvěžit lahodným jídlem a vínem ve zdejší restauraci. Dílo zde bylo postaveno v roce 2011 a vzbudilo mnoho protichůdných vášní. Sevilla toho zkrátka nabízí tolik, až vám bude zrak přecházet.

Foto: bigstock.com

Metropol Parasol v Seville je největší dřevěnou samonosnou stavbou na světě.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Španělska!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

Okořeňte svou nadcházející dovolenou ve Španělsku výpravou na sever Afriky, do Maroka. Navštivte Granadu, Córdobu či Sevillu a poznejte i marocké město Tanger, které už od pradávna stráží Gibraltarský průliv. O hladký průběh vaší cesty se postaráme my.

Odstartujte sezónu dovolených o něco dříve a vydejte se do Andalusie, která se honosí nejteplejším počasím v celém Španělsku. Užijte si dokonalou relaxaci v pětihvězdičkovém hotelu v moderním středoevropském stylu s nádechem arabské kultury a poznejte andaluskou metropoli Sevillu i mnoho dalších zajímavých míst.

  •  Podrobnosti

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o nejslavnějších kaňonech světa, o thayské Pattaye a americkém luxusním městečku Beverly Hills. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Máte rádi dovolenou v teple?
ano, klasickou plážovou
23,7 %
ano, ale ne jen na pláži
68,1 %
ne, raději mám hory
8,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 257 čtenářů.

Malý krůček Evropy od Afriky a malá stopa Evropy v Africe

Proč jsou i v Seville patrné známky arabské a africké kultury, už je docela jasné. Možná že jste také tušili o drobných známkách kultury evropské v severní Africe. Názvy Ceuta a Melilla jste totiž jistě už slyšeli. Jde o dvě španělské enklávy v Maroku, španělská autonomní města. Ceuta je od Sevilly vzdálená asi 230 kilometrů a zaujímá území o velikosti 18,5 km², Melilla je vzdálená asi 500 kilometrů a její rozloha dosahuje jen 12,3 km².

Pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že na území obou španělských enkláv si dělají nároky Maročané, ale Španělé poukazují na evropský původ tohoto území a na to, že dříve enklávy spadaly do rukou Římanů a Féničanů.

Jižní Španělsko, Andalusie i samotná Sevilla se může směle pyšnit titulem brána do Afriky. Během krátké cesty se totiž návštěvník dostává ke břehu Gibraltaru, od kterého už je to jen zhruba 80 minut cesty trajektem do Maroka.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám