Hlavní obsah

Po Evropě s bazénem nad hlavou: Poznejte tři nejlepší plavby nejen po Středomoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbilo by se vám strávit dovolenou v luxusním resortu, v němž najdete vše, na co si vzpomenete? A co takhle k tomu navíc ještě sledovat kolem ubíhající moře i kousky pevniny a každý den se zastavit na nějakém krásou vyhlášeném místě? Přistupte na palubu!

Foto: ESO travel

Nechte se svézt touto kráskou a poznejte během jedné dovolené kouzlo celého Středomoří!

Článek

V poklidných vodách při pobřeží se nemusíte obávat mořské nemoci, čas strávený na palubě a prohlídky všech naplánovaných zastávek si maximálně užijete. A kdyby se přece jen mořská nemoc dostavila, existuje na ni jednoduché řešení. Mimo to – znáte lepší a efektivnější způsob, jak navštívit spoustu báječných míst během jedné dovolené? Jen si představte, že si krásně relaxujete v bazéně na palubě a díváte se přitom na širé moře…

Foto: ESO travel

Ano, i takto může paluba lodi vypadat…

Z Británie do Portugalska. Ale přes Itálii

Začneme skutečně velkolepou 14denní plavbou. Loď vypluje z přístavu v britském Southamptonu a po dvou pěkných dnech na palubě spatříte Gibraltar, který budete mít šanci důkladně prozkoumat. Později se zastavíte v Nice, Římě, Livornu, Toulonu, Málaze a přes Lisabon se vrátíte zpět do Southamptonu.

Čím jsou tato místa tak úžasně lákává?

Gibraltar (Španělsko): Už samotná návštěva Gibraltarské úžiny, kde je to z Evropy „co by kamenem dohodil“ do Afriky, je skvělým zážitkem. Turisté toto místo však vyhledávají i pro přítomnost lidoopů ve volné přírodě. Magoti bezocasí jsou skutečně roztomilí, když po návštěvnících loudí nějakou tu svačinku. Patrné je také to, že na Gibraltaru stávala pevnost, odkud se dobře střežilo území. Dovolí-li vám to čas, vystupte na zdejší hlavní atrakci – Skálu (anglicky The Upper Rock) – na takový skvostný pohled na moře nezapomenete.

Čtěte o dalších úžasných místech světa:

Nice (Itálie): nejkrásnější třída města Promenade des Anglais, tržiště Cours Saleya, staré město Vieille Ville, barokní katedrála.

Řím (Itálie): Památky a nejkrásnější místa italské metropole jsou notoricky známé, přesto je však vzpomeňme – Koloseum, Konstantinův oblouk, Svatopetrské náměstí, bazilika sv. Petra, Forum Romanum, Pantheon, Španělské schody a mnohé další. Přístav pro tuto zastávku je Civitavecchia.

Livorno (Itálie): katedrála, čtvrť ze 17. století Nové Benátky, moderní synagoga.

Toulon (Francie): nábřeží Quai Cronstadt, katedrála Notre-Dame-de-la-Sède de Toulon, opevnění Tour Royale z 16. století a Fort Sant-Louis ze 17. století.

Málaga (Španělsko): maurská pevnost Alcazaba, jednoramenná katedrála Catedral de la Encarnación.

Lisabon (Portugalsko): hrad sv. Jiří, katedrála Sé, Belémská věž, náměstí Praca de Comercio.

Foto: bigstock.com

Kromě památek můžete v Malaze zhlédnout i delfíní show!

Z Barcelony do Neapole a zpět

Tato 7denní výprava po moři také nabízí poznání a zároveň příjemné až luxusní zázemí na lodi. Z Barcelony, kde pochopitelně můžete ještě před vstupem na palubu poznat zdejší památky, se podíváte na Mallorcu, do Marseille, další na řadě bude La Spezia, Řím, Neapol a nakonec se vrátíte zpět do Barcelony.

Proč byste se na tuto cestu měli vydat? Tady jsou důvody:

Palma de Mallorca (Španělsko): Zátoka Palem, gotická katedrála Panny Marie

Marseille (Francie): centrum města Starý přístav, pevnosti St. Jean a St. Nichola′, bazilika Notre-Dame de la Garde, katedrála, hlavní třída La Canebière

Foto: bigstock.com

Tento pohled na Marseille vás jistě ohromí.

La Spezia (Itálie): Menší městečko v severní Itálii nabízí například katedrálu Cristo Re Dei Secoli, pevnost San Giorgio nebo svatyni Madonna dell´Olmo

Dalšími zastávkami jsou Řím a Neapol, jejichž významné památky najdete výše.

Itálie–Chorvatsko–Černá Hora–Řecko

Nač troškařit, když se nemusíte spokojit jen s Chorvatskem nebo s Řeckem? Řešení je jednoduché. Hravě totiž můžete navštívit 7 míst ve 4 zemích za 8 dní a domů si odvézt zážitky na celý život. Rovněž se dá vyplout i na cestu, která vynechává Černou Horu a staví v jiných přístavech. Záleží na vašem přání, kam se chcete podívat.

Jak se dopravit na správé místo?
Je jasné, že se musíte před vyplutím dostat do správného přístavu a po skončení plavby zase zpět domů. K plavbám proto často patří i organizovaný odjezd a také návrat domů do ČR. O vše se tak stará cestovní kancelář a vy nemusíte mít nejmenší obavy.

Loď vyplouvá z Benátek, takže toto město si můžete užít před odjezdem nebo po příjezdu, protože loď dopluje nakonec právě sem. Světoznámé kanály a gondoly, bazilika sv. Marka, Dóžecí palác, gotické a renesanční kostely a mnohem více – přesně to vám toto město nabídne.

Na své cestě za krásami Středomoří spatříte:

Terst (Itálie): náměstí Piazza Unitá d´Italia, zámek Miramare, hrad San Giusto, katedrála San Giusto, zbytky římského divadla, Opicinská tramvaj (spojení tramvaje a lanovky)

Split (Chorvatsko): zbytky Diokleciánova paláce, tradiční zdejší architektura, pobřeží

Kotor (Černá Hora): jedno z nejzachovalejších středověkých měst v Evropě, románská katedrála sv. Tripuna, několik dechberoucích kostelů a paláců – např. kostel sv. Kláry s nádherným mramorovým oltářem

Katakolon/Olympie (Řecko): původně svatostánek antického Řecka, v němž se déle než 1000 let odehrávaly každé 4 roky olympijské hry, Diův a Héřin chrám, Gymnasion, muzeum s mramorovou sochou boha Herma

Korfu (Řecko): Strávit jeden báječný den na Korfu, komu by se to nelíbilo? Překrásné pláže, průzračná voda – odpočiňte si zde před poslední zastávkou.

Dubrovník (Chorvatsko): nejatraktivnější chorvatské letovisko, městská brána Pile, Velká Onofriova kašna, knížecí palác – pravděpodobně nejkrásnější stavba celého města, zbytky původních hradeb

Foto: bigstock.com

Dubrovník je známý, ale nikdy nepřestane uchvacovat.

Vy si užívejte, o vše je postaráno

Tyto plavby po mořích jsou skutečně jako učiněné pro dokonalou relaxaci. Nemusíte se během nich totiž o nic starat, doprovází vás česky hovořící delegát, který je vám kdykoli k dispozici a zodpoví vaše dotazy. Objevovat města, v nichž loď po několik hodin kotví, můžete jednotlivě nebo se skupinou, pokud máte strach, že byste se snad včas nevrátili na loď.

Foto: ESO travel

Restaurace nejrůznějších druhů nechybí. Stačí si vybrat.

V lodích, které se na takové cesty pouští, můžete bydlet ve vnitřních kajutách bez oken, ve vnější kajutách s okny nebo jsou k mání dokonce kajuty se soukromým balkónem.

Na lodích je pochopitelně i pestrá škála služeb – bary nejrůznějšího ražení, diskotéky, kasina, dětské kluby a dětská hřiště, divadla, pasáže s obchody a jiné kratochvíle.

Zkrátka zde nepřijdou ani nadšení sportovci – vyžít se mohou na běžecké dráze, na basketbalovém či volejbalovém hřišti, v bazénech a vířivkách, v sauně, na minigolfu, v relaxační zóně, v lázních… Možností je skutečně nepřeberné množství. A zatímco si užíváte volného času, přibližujete se k dalšímu nádhernému místu. Prostě báječné!

Foto: ESO travel

Poseďte při západu slunce na soukromém balkóně!

Inzertní sdělení: Vyplujte s námi do světa!

Líbilo by se vám navštívit 4 země během jedné dovolené? Pak se vydejte na plavbu z Itálie přes Chorvatsko a Černou Horu do Řecka a zpět. Užijte si přepych vybrané lodi a sledujte nádherné míhání vln za sebou!

Vyplujte z Británie a užijte si 14 dní a nocí na palubě luxusní lodi. Doplujete s ní přes Gibraltar do Francie a Itálie, na zpáteční cestě obhlédněte Španělsko a Portugalsko. Jaké větší poznání si přát?

Podívejte se na další zájezdy z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o stoletém Panamském průplavu, nahlédněte do mystického Izraele nebo odhalte tajemné obrazce v Nazce. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste podniknout vícedenní plavbu?
Ano, musí to být báječné!
71,8 %
Asi ne, bojím se mořské nemoci.
0,8 %
Ne, vůbec mě to neláká.
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 241 čtenářů.

Na palubě panuje etiketa!

Ač to zní možná neuvěřitelně, na palubě panuje jistá etiketa, co se odívání týče. Chcete-li trávit čas na lodi sportováním nebo lenošením, samozřejmě si s sebou zabalte sportovní oblečení a obuv, ale nezapomeňte také na to, že se zde koná řada společenských událostí. Záleží samozřejmě na tom, na jakou plavbu a s kým se vydáváte.

Už jen na běžnou večeři byste neměli chodit ve sportovním, ani džíny nejsou ideálním řešením. Zatímco pánové by měli mít na sobě kalhoty, košili, případně ještě sako, dámy by si měly vzít šaty nebo společenské kalhoty a blůzu. Už to svědčí o tom, že má celá cesta lodí nastavenou svou úroveň.

Na lodi jsou však i restaurace, kde spíše záleží na tom, abyste se cítili pohodlně, ne na tom, zda máte na sobě šortky, nebo nažehlené kalhoty. Pokud tedy nechcete dopřát oku pěknou podívanou na skvostně oblečené a noblesně chovající se osoby kolem, můžete zamířit právě do těchto podniků.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám