Hlavní obsah

Pětihvězdičková Mallorca: Která letoviska jsou synonymem pro luxus?

Přes 15 kilometrů jemného koberce z bílého písku, prohřáté moře, které svojí barvou může konkurovat tomu v Karibiku, a luxusní hotelové resorty na dohled. Snad nikdo by netipoval, že ještě před pětadvaceti lety tady byly mokřady a jen pár menších farem. Dnes je severní pobřeží čarokrásné Mallorky jednou z nejpopulárnějších dovolenkových destinací. A líbí se tu jak rodinám s dětmi, tak zamilovaným párům.

Foto: www.bigstockphoto.com

Pláže na Mallorce jsou krásné a moře má často barvu jako v Karibiku.

Článek

Tam, kde byly dříve mokřady a člověka aby tu pohledal, se dnes může ubytovat až třicet tisíc turistů naráz. Více než 15 kilometrů dlouhý pás pobřeží je ale bez problémů „spolkne“. Vždyť oblast mezi městy Alcúdia a Can Picafort, jejíž nejnovější (a nejluxusnější) část se jmenuje Playa de Muro, je dnes dost možná nejpopulárnějším místem na Mallorce.

Alcúdia – místo bárek jachty za milióny

Dříve v místním přístavu kotvily jednoduché rybářské bárky, dnes je vystřídaly jachty za milióny. Alcúdia bývala chudým rybářským městečkem, ve 20. letech 20. století sem dorazili první turisté a až o 50 let později si místní uvědomili, že právě turistický ruch je to, co by je v dalších desetiletích mohlo živit.

Foto: www.bigstockphoto.com

Mallorca patří mezi destinace, které se mohou pochlubit vysokým standardem služeb.

Mallorca ve zkratce
Mallorca je největší z Baleárských ostrovů, který leží asi 200 kilometrů od španělského pobřeží. Díky své rozmanitosti si vysloužila označení „malý kontinent“. A není divu – najdete tu impozantní hory, vyprahlé stepi, nádherné pláže i kaňony. Dočkáte se tu jak klidu na téměř opuštěných plážích, tak bujarého nočního života v příjemných podnicích. A právě rozmanitost Mallorky je jedním z důvodů, proč se na ni turisté tak často i několikrát po sobě vracejí.

Dnes je Alcúdia nejvýznamnější letovisko na severu Mallorky – a ač si v posledním desetiletí 20. století prošla divokým obdobím, kdy stavěl každý, kdo mohl, bez ohledu na povolení, estetiku a mnohdy i bezpečnost, dnes je dovolenkovým rájem par excellence. Místní hotely patří k nejluxusnějším na Mallorce a člověk se tu nenudí ani v okamžiku, kdy se rozhodne opustit rozpálenou pláž.

Foto: www.bigstockphoto.com

Vypadá to jako kýč, ale ve skutečnosti je to každodenní realita Mallorcy.

Stará část města je ukrytá za mohutnými hradbami, které Alcúdii chránily před piráty, a vstoupit do ní můžete jednou ze dvou bran, které nechaly místní úřady před nedávnem nákladně zrekonstruovat. V bludišti úzkých uliček můžete posedět u stolků v jedné z mnoha příjemných kaváren a bister. Nebo nakoupit suvenýry v titěrných obchůdcích. Těsně před hradbami si můžete prohlédnout i pozůstatky antického města Pollentia, které bylo předchůdcem toho dnešního.

Foto: www.bigstockphoto.com

Dříve tu kotvily chudé rybářské bárky, dnešní realita je jiná – v přístavu našly svůj domov jachty za miliony.

Za kvalitním jídlem pak vyrazte do některé z mnoha restaurací v okolí místního přístavu. Posaďte se do pohodlného křesílka a vychutnejte si pohled na modrou hladinu. Jen pozor na to, že se v mnoha podnicích ctí typická popolední siesta.

Playa de Muro – po nejdelší písečné pláži

Když se z Alcúdie vydáte po pláži směrem k letovisku Can Picafort, tak půjdete a půjdete a půjdete a… budete si užívat krásy vůbec nejdelší pláže na ostrově, která tyto dvě letoviska de facto spojuje. Ani nepostřehnete, když opustíte město Alcúdia, a vaše kroky už povedou letoviskem Playa de Muro – nejnovějším a pravděpodobně nejluxusnějším pásem hotelů na ostrově.

Foto: www.bigstockphoto.com

Hlavní město Palma de Mallorca je krásné a rozhodně stojí za návštěvu.

Porto Petro přeje romantikům
Za romantikou se vydejte na jihovýchod ostrova, do malého rybářského městečka Porto Petro. Městečko vzniklo už ve 13. století, má zhruba 500 stálých obyvatel a na letiště je to z něj asi 70 kilometrů. Středobodem všeho dění je tady starobylý přístav, kolem kterého se táhne pás kavárniček a restaurací, ve kterých výborně vaří.

Pokud platí město Alcúdia za luxusní destinaci, pak se Playa de Muro vymyká všem měřítkům. Většina místních hotelů má minimálně čtyři hvězdičky a na pořízení pobytu v některém z nich vám mnohdy nebude stačit dvacet ani čtyřicet tisíc… pro jednu osobu.

Foto: ESO travel

Místní hotelové resorty jsou krásné a luxusní. Přesvědčit se o tom můžete i vy.

Pohled nalevo i napravo je stejný, ale určitě ne jednotvárný. Pláž s bílým pískem se táhne několik kilometrů na obě strany a stín na ní najdete buď na lehátku pod slunečníkem, nebo pod piniemi, které ji lemují. Průměrná šířka pláže je pětadvacet metrů – a na ty už se dají naskládat příjemné plážové barvy i sportovní centra.

A pozor – tahle pláž si vysloužila i ocenění Modrou vlajkou, které je zárukou toho, že se tu nedočkáte nepořádku, ale naopak kvalitního zázemí.

Inzertní sdělení: Užijte si letní dovolenou na Mallorce

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Španělska:

Pětihvězdičkový resort patří ke špičce na Mallorce. Ideální místo pro strávení rodinné dovolené. Pět restaurací, tři bary, krásný venkovní bazén, ale i wellness zázemí, spa a sportovní centrum.

Užijte si týden uprostřed pětihvězdičkového luxusu, nechte se hýčkat. Ne nadarmo Mallorca patří k destinacím s nejlepšími službami ve Středomoří.

Pětihvězdičkový resort leží přímo na pláži s bílým pískem a je vhodný jak pro rodiny, tak pro zamilované páry, které hledají klid a soukromí. Užijte si ohromný bazén, natáhněte se na sluneční terase, ponořte se do vířivky nebo se vydejte do masážního salonu.

V blízkosti hotelu jsou příjemné kavárny a obchůdky se suvenýry. Přímo v hotelu je italská a japonská restaurace. Užijte si luxus na Mallorce!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o luxusní plavbě na Aljašku, o nejslavnějším mostě světa nebo o nejúžasnějších vodopádech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Už jste byli na dovolené na Mallorce?
Ne, ještě nikdy, ale chystám se.
30,4 %
Ne a neláká mě.
10,6 %
Ano, jednou.
39,2 %
Ano, vícekrát.
19,8 %
Celkem hlasovalo 217 čtenářů.

Kam se vydat na výlet?

Mallorca svou rozlohou odpovídá asi sedminásobku rozlohy Prahy. Není to tedy úplný drobeček, na druhou stranu ale není problém půjčit si na Mallorce auto a vydat se za poznáním na čtyřech kolech. Co byste neměli minout?

Městečko umělců Deia

Deia leží na severozápadě ostrova ve svahu a jejím poznávacícm znamení jsou tedy strmé uličky a… nádherný výhled na moře. Vlastně tedy není divu, že toto místo učarovalo umělcům, kteří sem jezdí čerpat inspiraci a tvořit. Město ze tří stran obklopují svahy, které jsou porostlé olivovníky a pomerančovníky, a vzduch je tak prosycený i jejich vůní.

Výrobna perel v Manacoru

Pokud patříte k milovníkům šperků, bižuterie, prostě všeho, co se blýská a třpytí, pak při svých toulkách Mallorcou určitě nevynechejte návštěvu města Manacor a místní výrobny perel. Vstup přímo do výroby je zdarma, prohlídka trvá zhruba půl hodiny. Hned naproti je ale veliký obchod s produkty, které perly obsahují. A tady už z toho tak levně nevyjdete.

Hlavní město Palma de Mallorca

Vynechat hlavní město Mallorcy by byl hřích. Projděte se Starou čtvrtí, kde je obchod vedl obchůdku, prohlédněte si hrad Bellver, který vznikl ve 13. století a dodnes je jedním ze sídel španělské královské rodiny, nebo vyrazte o kousek dál, k zámečku Marivent, který je letním královským sídlem.

Související články

Výběr článků

Načítám