Hlavní obsah
Zachytit stádo slonů s Kilimandžárem na pozadí je sen každého cestovatele mířícího na safari na východ Afriky. Foto: bigstock.com

Největší zvířata světa: Kam za stotunovými velrybami a třímetrovými chodícími věžemi

Proplouvat kolem stotunových velryb, sledovat, jak jejich obrovská těla rozrážejí vlny, to je podívaná, jaká se může naskytnout každému, kdo se s profesionálními stopaři vydá na moře za těmito pozoruhodnými tvory. Zcela jiný zážitek nabízí východoafrická Tanzanie, po jejíž národních parcích se pohybuje milión pakoňů, nejvyšších a nejtěžších suchozemských živočichů, a spousta dalších obdivuhodných tvorů.

Zachytit stádo slonů s Kilimandžárem na pozadí je sen každého cestovatele mířícího na safari na východ Afriky. Foto: bigstock.com
Největší zvířata světa: Kam za stotunovými velrybami a třímetrovými chodícími věžemi

Víte, které zvíře je největší na světě? Některá ze čtenářek možná sarkasticky poznamená, že její přítel či manžel, ale skutečnost je jiná. Do nejgigantičtějších rozměrů narostli živočichové, za nimiž se musíme vydat na moře. Na některých místech světa je s profesionálními průvodci můžeme stopovat a plout až k nim.

Největší ze všech: Plejtvák obrovský

Myslíte si, že dinosauři byli největšími pozemskými živočichy všech dob? Kdepak. Ty, jejichž existencí jsme si dnes jisti, předčí svou mohutností plejtvák obrovský, až 190 tun těžká velryba, která denně zkonzumuje okolo 4 tun drobných korýšů.

Potkat se se žirafou takto blízko není ani trochu nebezpečné – je to býložravec.

Foto: bigstock.com

V Národním muzeu v Praze visí kostra druhého nejmohutnějšího savce světa – plejtváka myšoka, ten je o něco málo menší než plejtvák obrovský.

Kde vlastně plejtváci žijí? Mají velké tělo i pole působnosti – najdeme je ve všech světových oceánech, podobně jako jejich další příbuzné. Lidé jezdí různé druhy velryb pozorovat k rozpáleným břehům Dominikánské republiky nebo Mexika, ale i do drsných podmínek u břehů Antarktidy.

Vydejte se za největšími stády zvířat na světě

Za lepšími podmínkami každoročně mezi východním cípem a jihem Afriky putují obrovská stáda zvířat. Tanzanským národním parkem Serengeti obvykle prochází a prolétá:
• 1 – 1,5 miliónu pakoňů
• 400 tisíc gazel
• 300 tisíc zeber
• 500 druhů ptáků

Je to neuvěřitelná podívaná!

Nejmohutnější suchozemec: Slon africký

Na mnohem menším prostoru žijí nejmohutnější suchozemští tvorové – sloni afričtí. Nejsou sice tak mohutní jako plejtváci – ti největší dosahují váhy 7,5 tuny. Denně spasou až 300 kg rostlinné stravy. Seskupují se obvykle do rodinných skupin po cca 10 jedincích, ale ve výjimečných případech je možné, že se spojí několik velkých rodinných klanů v tisícihlavé stádo.

Komu se poštěstí takovou neobvyklou skupinu zahlédnout, ten na to jistě nikdy nezapomene. Za takovými zážitky se lidé vydávají s profesionálním průvodcem do národních parků Serengeti (Tanzanie) nebo Kruger (Jihoafrická republika).

Slon africký v NP Amboseli.

Foto: bigstock.com

Nejvyšší: Žirafa

Žirafy najdeme na podobných místech jako slony. Jejich zástupci se pohybují po různých koutech Afriky. Hojně se vyskytují v národních parcích Keni a Tanzanie (v těchto zemích se můžeme setkat se žirafou masajskou, Rothschildovou nebo síťovanou).

Do našeho výběru se žirafy dostaly jako nejvyšší živočichové světa. Samci dosahují výšky 5 - 5,5 m. Ve 30. letech 20. století byl v Keni uloven tunový jedinec vysoký 5,87. To už byl opravdový kolos.

Potkat se se žirafou takto blízko není ani trochu nebezpečné – je to býložravec.

Foto: bigstock.com

Největší žijící pták: Pštros dvouprstý

Motoristé vědí, že 70 km/h už je úctyhodná rychlost. Právě tak rychle dokáže díky extrémně silným nohám pelášit pštros. Tito až 2,8 m vysocí netypičtí zástupci ptačí říše žijí v jižní a východní Africe a na jižním okraji Sahary.

Pštros dvouprstý má v biologické taxonomii několik poddruhů, z nichž ten somálský někteří vědci považují za samostatný druh. Pštros dvouprstý masajský se vyskytuje na podobných místech, tedy na území Keni, Tanzanie, Etiopie nebo Somálska, ovšem nemá šedomodrý krk.

Býložravci nemají problém pít z jednoho napajedla vedle sebe. U dravců by to takto hladce neprobíhalo.

Foto: bigstock.com

Mezi giganty živočišné říše patří také medvěd hnědý – největší suchozemský masožravec.

Foto: bigstock.com

Inzertní sdělení: Navštivte USA - zemi technických a přírodních zázraků!

Cestovní kancelář ESO travel vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

To nejlepší z Afriky

Poznejte nádheru Keni a Tanzanie a setkejte se s těmi největšími a nejúžasnějšími živočichy Afriky včetně slonů, lvů a nosorožců. Národní parky Amboseli, Serengeti, Ngorongoro a další čekají jen na vás a váš fotoaparát. Vydejte se s námi za africkým dobrodružstvím!

Safari v srdci divočiny!

Vydejte se spolu s námi na divoké dobrodružství za tzv. velkou pětkou. Poznáte krásnou safari v NP Serengeti s jejími nekonečnými pláněmi či neskutečnou zeleň v bývalé vulkanické kaldeře Ngorongoro. Společnost nám také budou dělat i tajuplní Masajové.

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o třísetmetrové lodi Queen Victoria, o tajuplné cestě Jižní Amerikou nebo o dobrodružství mezi nosorožci. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa
Kam byste se nejraději vydali na dovolenou snů?
do Afriky
13.5 %
do Jižní Ameriky
16.5 %
do Severní nebo Střední Ameriky
10.5 %
do Asie
6.8 %
do Austrálie nebo Oceánie
48.9 %
do Evropy
3.8 %
Celkem hlasovalo 133 čtenářů.

Velká pětka

Často se mluví o tzv. „velké pětce”, ale jaká zvířata ji vlastně tvoří? Jde o údajně nejnebezpečnější zvířata Afriky, tedy alespoň podle prvních cestovatelů, kteří mířili na černý kontinent:

 

Lev pustinný – kdysi se ve volné přírodě vyskytoval i v Evropě. Dnes už za ním musíme do Afriky nebo na několik míst v Indii.

 

Levhart skvrnitý – šelma s nádherně vzorkovanou kůží útočí na kořist někdy i skokem ze stromu. Velkou pochoutku pro ni představují prasata, gazely nebo šakali, dovede si ovšem poradit i s obrněnou želvou.

 

Slon africký je ten vyšší z obou sloních druhů, má také výraznější uši. Nejmohutnější zvíře Afriky měří až čtyři metry a na jiném kontinentu ho ve volné přírodě nenajdete.

 

Nosorožec dvourohý dokazuje, že vaše potíže s váhou nejsou zdaleka tak hrozné, jak si myslíte. On se živí pouze rostlinnou stravou, přesto váží tunu.

 

Buvol africký – velké skupiny býložravců dělají na pozorovatele mocný dojem. Jedno stádo se pohybuje na ploše tisíce kilometrů čtverečních. Tento druh bývá někdy označován také jako buvol kaferský.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků