Hlavní obsah

Nejhlubší jezero světa: V Bajkalu žijí obří jeseteři a ze dna prýští horké prameny

Z velké výšky vypadá jako oko, na jaře a v létě magicky modré, na podzim a v zimě zelené.Bajkal je nejhlubší jezero planety. Jezero, které v průběhu roku mění barvu. Jezero, které leží asi 6000 kilometrů od Prahy, ale Češi v jeho vlnách zanechali nejednu stopu.

Foto: generaltalk.net

Bajkal je nejhlubší a nejstarší jezero planety.

Článek

Bajkal není jen nejhlubší jezero světa, ale zároveň i nejhlubší kryptodeprese na planetě – ač se o jeho přesnou hloubku dodnes vedou spory. Jeho voda je po většinu roku mrazivě ledová - dílem díky klimatu, dílem díky hloubce se nikdy neprohřeje.

Sáhnout si do vln, z jejichž teploty naskakuje husí kůže a projet se na lodi s vědomím, že má člověk pod sebou stametrové hloubky… Bajkal je snem mnoha cestovatelů a díky relativní blízkosti města Irkutsk, které je zároveň jednou ze zastávek na Transsibiřské magistrále, není zase tak nedosažitelný, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Sibiř je fascinující kus Země. Přesvědčte se v článku Sibiř ukrývá místa s magickou silou i tajemství Tunguzské katastrofy

Foto: onthegotours.com

K jezeru se člověk nejsnáze dostane z města Irkutsk, které je jednou ze zastávek na Transsibiřské magistrále.

Na jaře sem nejezděte!

Pokud tedy nedorazí v čase od ledna do května, kdy povrch téměř celého jezera zamrzá ledem místy silným až dva metry. Ani v létě, kdy sem vyráží většina turistických zájezdů a expedic, tady ale není příliš teplo. Voda v jezeře má v tuto dobu na povrchu teplotu k 15 stupňům a navíc tu silně fouká - vítr se schopný na hladině jezera vytvořit vlny vysoké i pět metrů a „promíchat“ vodu až do hloubky 250 metrů.

Ján Novák - první člověk, který přeplaval Bajkal
Ján Novák je československý dálkový plavec, který jako vůbec první člověk zdolal ledové vody jezera Bajkal. V srpnu roku 1990 ho přeplaval napříč v nejužším místě (které má šířku zhruba 23 kilometrů), rok předtím zvládl v únorových mrazech přeplavat napříč řeku Angaru, kdy si nejdříve musel najít cestu mezi krami. A zvládl také 45 km dlouhou trasu z Bajkalu do města Irkutsk ve vodách Angary.

Jezero Bajkal je fascinující výtvor přírody. Vzniklo už před více než 20 miliony let a je tedy vůbec nejstarším jezerem planety. Voda tehdy zaplnila „mezeru“ mezi dvěma zemskými krami, které od sebe každý rok poodstoupí o zhruba 3 centimetry – jezero se tedy neustále zvětšuje.

Během roku mění barvu

Svému tektonickému původu vděčí jezero i za svou hloubku – která se ale zdroj od zdroje liší. Mluví se o číslech 1637, 1642, 1680, ale i 1700 metrů. Nicméně ať už je přesná hloubka jakákoli, je Bajkal nejhlubším jezerem planety. A může se navíc pyšnit i křišťálově průzračnou vodou.

Foto: Octagon

Takto v zimě vypadá místo, kde řeka Angara vytéká z jezera Bajkal.

V zimě a na jaře je viditelnost pod hladinou občas i 40 metrů. Voda je v tomto období navíc krásně modrá. V létě a na podzim v ní pak přibudou drobné organismy, viditelnost klesá „jen“ na nějakých deset metrů a voda se barví do zelena.

Místní obři - jeseteři
Jeseteři žijí v jezeře Bajkal v hloubkách okolo padesáti metrů. Jsou to vůbec největší ryby, které v jezeře žijí. Průměrný kousek má okolo dvou metrů a váhu i ke sto dvaceti kilogramům. Jeseteři se dožívají v průměru šedesáti let. Pokud je tedy někdo nevyloví – rybolov je v oblasti Bajkalského jezera skutečně masívně rozšířený.
Foto: americanmonsters.com

Takto vypadají jeseteři žijící ve vodách jezera Bajkal.

Do Bajkalu ústí více než 300 stálých řek, během roku k nim přibývají ještě zhruba dvě stovky občasných toků a podle vědců prý jezero vodu získává i z unikátních horkých sladkovodních pramenů, které prýští na jeho dně. Řeka z něj vytéká ale jedna jediná – Angara, která má hned pod Bajkalem šířku téměř kilometr.

Po několika desítkách kilometrů pak vtéká do města Irkutsk, města, které vzniklo v 17. století a během století dvacátého se v něm zdesetinásobila populace – i kvůli těžkému průmyslu, který tu Sověti vybudovali. Kromě toho ale stojí za návštěvu třeba Spasský kostel, Znameňský klášter nebo některá z dalších církevních staveb.

Láká vás spíš než příroda ruská kultura? Vydejte se do Petrohradu a zjistěte Co ukrývá Ermitáž? Desítky koček v podzemí a sbírky cennější než ty v Louvru

Inzertní sdělení: Prozkoumejte Rusko!

Cestovní kancelář ESO travel, jednička na poznávací zájezdy (Asie, Afrika, Severní, Jižní a Střední Amerika, Tichomoří) doporučuje tyto zájezdy do Ruska:

Vydejte se z Moskvy až do Pekingu po nejdelší železniční trati planety! Poznáte slavné historické památky a projedete se na loďce i po jezeře Bajkal, poblíž kterého trasa magistrály vede.

16 dní na cestě! Objevte krásu arktického léta a kvetoucí tundry. Při návštěvě vesnic původních obyvatel Pk odhalíte tajemství „měkkých mužů“, šamanů lidu Čukči, a poznáte kulturu zcela odlišnou od naší.

Kratší, ale o to intenzívnější poznávací zájezd do ruské metropole. Poznejte Kreml, Rudé náměstí, mauzoleum V.I.Lenina i „pohádkový“ chrám Vasila Blaženého.

Čtěte dále:

Přečtěte si i články o městě duchů Bodie, o ostrově Isla Margarita, nebo o ostrově Čedžu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Do Ruska byste vyrazili kvůli...
památkám v Moskvě
5,6 %
Ermitáži v Petrohradu
9,8 %
nákupům
1,1 %
sibiřské přírodě
78,7 %
památkám v jiných městech
0,9 %
něčemu jinému
3,9 %
Celkem hlasovalo 1476 čtenářů.

Jezero Tanganika – dvojče Bajkalu

Jsou jako sourozenci. Podobně vznikla, podobně vypadají – jezera Bajkal a Tanganika. Africká Tanganika je stejně jako Bajkal jezero tektonické. Také vznikla na rozhraní dvou zemských desek a také je díky tomu extrémně hluboká.

Tanganika leží ve východní Africe, v linii Velké příkopové propadliny, na hranicích Demokratické republiky Kongo a Tanzanie. Jde o nejhlubší jezero v Africe a druhé nejhlubší jezero světa (hned po Bajkalu). Na druhé místo se řadí i objemem zadržené vody.

Na délku má Tanganika cca 650 kilometrů, na šířku od 40 do 80 kilometrů a v nejhlubším místě padá dno až do hloubky 1470 metrů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám