Hlavní obsah

Kam v červenci? Léto přeje exotickým last minute poznávačkám, vyplatí se Čína

Sehnat klasický last minute zájezd k moři je v prvních třech červencových týdnech náročnější. Právě to totiž odjíždí k moři nejvíce Čechů. Pokud ale nenajdete svou vysněnou pobytovou dovolenou, nezoufejte. Můžete to vzít jako záminku pro to vycestovat mnohem dál. Třeba do Číny. Expresní vízum vyřídíte za 24 hodin a last minute odletu do Pekingu už nic nebrání.

Foto: ESO travel

Velká čínská zeď je jednou z největších atrakcí Číny.

Článek

Last minute nabídky má většina Čechů spojené spíše s klasickými pobytovými zájezdy u moře. V nabídkách cestovek se ale objevují i nabídky „na poslední chvíli“, které propagují poznávací zájezdy, a to často i poznávací zájezdy do pořádně exotických zemí.

I na exotickou poznávačku se dá odletět last minute

Ne pro všechny exotické destinace samozřejmě platí, že si v pondělí objednáte zájezd a v úterý letíte, ale na druhou stranu už na vyřízení všech potřebných formalit obvykle nejsou zapotřebí týdny. Vyřízení víza do Číny standardně trvá sedm dnů. Za příplatek si nicméně můžete nechat vízum zařídit do tří dnů, případně i během čtyřiadvaceti hodin.

Podmínkou je ale splnění všech nutných podmínek a existence všech zásadních dokumentů (viz boční sloupek). A pak už člověku nic nebrání sednout do letadla a vyrazit do Pekingu.

Asijské perly v dalších článcích:

Ten je v červenci pořádně rozpálený, teploty se tu obvykle pohybují okolo třiceti stupňů, na druhou stranu tu v červenci více prší, až v srpnu je pak srážek naprosté minimum.

Foto: archiv autora

Zatímco během velkého okruhu procestujete velkou část Číny, malý okruh vás provede po Pekingu a jeho okolí.

Zájezdy do Číny jsou v podání českých cestovních kanceláří obvykle dvojího druhu – buď jde o takzvané malé okruhy, které jsou kratší a soustředí se na intenzívní poznání Pekingu a jeho okolí, nebo o velké komplexní okruhy Čínou, které jsou spojené s přejezdy, přelety a hlavně s poznáním dalších významných měst.

Kamenný had je nutnost

Zastávky na některých místech jsou téměř povinností – vždyť co by to bylo za zájezd do Číny, kdyby se člověk neprošel po Velké čínské zdi? Minimálně půldenní výlet má v itineráři každá cestovní kancelář. Obvykle se jezdí k úseku Badaling, který je asi osmdesát kilometrů od Pekingu a tudíž je velmi snadno dostupný. Nevýhodou je nicméně fakt, že se o zážitek z procházky po koruně zdi budete muset dělit s několika tisícovkami další turistů.

Foto: ESO travel

I do Číny se dá vyrazit last minute – vízum vám expresně vyřídí i do čtyřiadvaceti hodin.

Badaling je rozhodně turisticky nejexponovanější částí na téměř devět tisíc kilometrů dlouhé Velké čínské zdi, které se občas přezdívá i Kamenný had. Lepší je vyrazit k úseku Mutianyu, kde je zeď ještě pořád v perfektním stavu, ale turistů už je méně.

Tajemství terakotové armády

Zatímco k návštěvě Velké čínské zdi člověku stačí vyrazit na malý čínský okruh, pro návštěvu muzea terakotové armády už je nutné vyrazit na okruh větší. Terakotová armáda leží totiž kousek od města Si-an v severozápadní Číně. Podle střízlivých odhadů vědců má celý komplex rozlohu asi padesát čtverečních kilometrů, odkryta a probádána je ale jenom čtvrtina. A třeba samotná hrobka císaře Čchina, sjednotitele Číny, který nechal celý megalomanský komplex vybudovat, ještě odkryta nebyla.

Turisté si tu ale ve třech velikých krytých halách mohou prohlédnout asi osm tisíc soch vojáků z terakoty. Unikátem je to, že každý z nich má jiný výraz i jinou výzbroj. Dva stejné kusy mezi nimi prostě nenajdete. A říká se dokonce, že uspořádání celého vojska v sobě má skryté poselství.

Foto: ESO travel

Hong Kong – tady končí některé z velkých okruhů.

Výlet do Číny není za hubičku. S cestovní kanceláří vyjde malý okruh trvající zhruba týden na nějakých čtyřicet tisíc korun, velký a zároveň zhruba dvoutýdenní okruh pak na částku okolo sedmdesáti tisíc korun. Pro méně zdatné a zkušené cestovatele se ale rozhodně doporučuje cesta pod ochrannými křídly některé z cestovních kanceláří – i kvůli velké jazykové bariéře, která v Číně logicky je.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Číny... klidně i last minute!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Dvanáct dní na cestě a poznání těch největších symbolů Číny. Nebudeme se držet jen Pekingu a okolí a procestujeme podstatnou část této fascinující země. Plavba po řece Li, terakotová armády, Si-an, Šanghaj, Hong Kong…

Peking, Si-an, Šanghaj. Okruh, který je na pomezí velkého a malého okruhu Čínou. Deset dní a to nejzajímavější z této obrovské země. S perfektním zázemím a s péči kvalifikovaných průvodců.

Čína jak ji neznáte! Z paluby lodi plující po Dlouhé řece. Unikátní scenérie romantického Suzhou, návštěva rýžových teras a scénický Guilin jako velké finále celé cesty.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o drsné Čukotce, o kouzelném Santorini nebo o Costa Smeralda v Itálii. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kolik jste nejvíce dali za dovolenou?
Do 15 tisíc korun za osobu.
45,2 %
Do 25 tisíc korun za osobu.
24,7 %
Do 50 tisíc za osobu.
11,1 %
Více než 50 tisíc korun za osobu.
19 %
Celkem hlasovalo 361 čtenářů.

Jak je to s vízem do Číny?

Na Čechy, kteří vyrazí do Číny, se vztahuje vízová povinnost. A vízum je potřeba vyřídit už před odletem na Velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze. K tomu potřebujete pas platný ještě šest měsíců po plánovaném návratu, vyplněnou žádost o udělení víza, fotografii v pasovém formátu, kopii letenky tam, ale i letenky zpět a pak také zvací dopis od partnerské organizace. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, ta vám obvykle poskytne kompletní servis ohledně víz a o vše se postará.

V lednu 2013 pak Čína usnadnila vstup na své území pro turisty, kteří v Číně nechtějí strávit více než 72 hodin – což se velmi často týká těch, kteří v Číně čekají na přestup na některém mezinárodním letišti.

Pro turisty, kteří přiletí na mezinárodní letiště v Pekingu nebo v Šanghaji tak platí, že mohou na území těchto měst pobývat bez vyřízeného víza 72 hodin, musí ale disponovat platnou letenkou na let do třetího místa, která bude uvádět čas odletu maximálně dvaasedmdesát hodin od předchozího přistání. Čína tím tak vychází vstříc všem, kteří chtějí poznat Peking nebo Šanghaj, ale nehodlají tu strávit delší dobu.

Více informací najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám