Hlavní obsah

Rudý písek na pláži, pohybující se skála, mizející voda – objevte záhady Kefalonie

Novinky, František Vorel, CK Blue Style

Pláž se sytě červeným pískem a bílými skálami kolem vytvářejí dokonalý kontrast. Řeč je o unikátní pláži Xi na poloostrově Paliki. Vědci dosud nepřišli na to, jak se sem rudý písek dostal. Říká se, že až z daleké Sahary. To však není jediné tajemství ostrova. Na své si na Kefalonii přijdou nejen lovci záhad, ale také romantické duše.

Foto: CK Blue Style

Nevysvětlitelý rudý písek na pláži Xi

Článek

Kefalonie je největším Jónským ostrovem u západního pobřeží Řecka. Svůj název dostal po synovi boha Herma Kefalovi, antickém hrdinovi, který ostrov získal darem za zásluhy ve vyhrané bitvě pro tírynthského krále Amfitryóna. Kefalos vstoupil do služeb krále poté, co nešťastnou náhodou zabil svoji milovanou manželku Prokridu.

Foto: Archiv autora

Romantických zátok s městečky na jejich březích je na Kefalonii mnoho

Mandolína kapitána Corelliho

Ostrov byl dlouhou dobu mimo hledáčky cestovních kanceláří. Jeho popularita začala stoupat po roce 2000, kdy se zde natáčel válečný, romantický film Mandolína kapitána Corelliho. Ačkoli počet turistů v posledních letech roste, ani dnes se tu hotely nemačkají jeden na druhý. Proto je tento krásný ostrov vyhledáván zejména těmi, kteří chtějí prožít klidnou dovolenou, daleko od přeplněných pláží.

Italové bojující po boku Řeků

Kdo zná výše zmíněný film s Nicolasem Cagem a krásnou Penélope Cruz v hlavních rolích, ví, že základ příběhu se bohužel zakládá na pravdě. Italská posádka okupující ostrov za 2. světové války se po kapitulaci Itálie nakonec přidala k Řekům v boji proti Němcům. V září 1943 však byli nuceni kapitulovat. Více než 5000 italských vojáků spolu s řadou místních odbojářů bylo následně zavražděno.

Foto: Shutterstock

Jedna z nejkrásnějších pláží na světě Myrtos

Moje tlustá řecká svatba

2. světová válka je dávno za námi a na ostrově zůstala jen krása a romance. Kefalonie se stala vyhledávaným místem, kde zamilované páry stvrzují svoji lásku svatbou na jedné z nejkrásnějších pláží světa Myrtos, u skalního jezera Melissani, případně na lodi nebo před kapličkou v letovisku Skala. Obřad včetně všech povolení, oddávajícího a tlumočníka lze zajistit přibližně od 15 tisíc korun.

Foto: Shutterstock

U skalního jezera Melissani se pořádají díky skvělé akustice koncerty. Páry zde mohou také zpečetit svou lásku.

Záhady, kam se podíváš

Kormě záhadného červeného písku na pláži Xi můžeme na Kafelonii obdivovat další dva moderní vědou nevysvětlitelné přírodní úkazy. Tím prvním je skála Kounopetra, pohybující se rytmicky s mořem. Tím druhým jsou útvary Katavothres, které se nacházejí pouhé tři kilometry od hlavního města Argostoli. V hlubokých děrách místních skal mizí mořská voda, která se po několika dnech objevuje na opačné straně ostrova ve skalním jezeře Melissani. Díky dokonalé akustice se zde pořádají nezapomenutelné koncerty.

Foto: Shutterstock

Mizející mořská voda v útrobách země v minulosti poháněla mlýnská kola

Volně žijící divocí koně

Příroda na Kefalonii vymodelovala nádhernou krajinu, plnou kontrastů. Na jedné straně hory se zelenou vegetací, svahy porostlé vinnou révou a olivové háj. Naproti tomu bílé skály a půvabné mořské zátoky s křišťálově čistým mořem a písečnými plážemi. Pokud budete mít trochu štěstí, můžete na svých túrách potkat volně žijící divoké koně. Výlety můžete zakončit prohlídkou jeskyně Drogarati (dračí).

Foto: Shutterstock

Dračí jeskyně je jedním z mnoha kouzelných přírodních úkazů Kefalonie

Barevné domky na svazích nad křišťálovým mořem

Foto: Shutterstock

Tradiční barevné domky v hlavním městě Argostoli

Hlavním městem ostrova je živé městečko Argostoli, ve kterém najdete množství restourací, barů a taveren, stejně jako obchůdků. Přímo na nábřeží můžete denně nakoupit nakupovat čerstvé ryby přímo z malých rybářských člunů. Centrem všeho dění je čtvercové náměstí Valianou nedaleko přístavu. Na severním straně přístavu chrání vjezd do města bíle zářící maják Fanari.

Foto: Shutterstock

Bíle zářící maják Fanari hlída přístup do přístavu Argostoli

Ať už jste milovníci přírody, vyznavači odpočinku na pláži, nebo hledáte skutečnou romantiku, Kefalonie je tím pravým místem pro vaši letošní dovolenou.

Inzertní sdělení:

Ceny osmidenních zájezdů na Kefalonii nyní začínají na 12 500 korunách. Vybírejte na www.blue-style.cz.

Výběr článků

Načítám