Hlavní obsah

Chania aneb Pět nádherných pláží, které na vás čekají na západě Kréty

Novinky, Richard Sacher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přinášíme skvělou zprávu všem, co mají opravdový vkus! Skvostný region Chania, rozkládající se na západě oblíbeného řeckého ostrova Kréta, figuruje v katalogu na léto 2018! To znamená, že konečně lze v těchto úžasných končinách strávit dovolenou. Minule jsme se zaměřili na zajímavé lokality v Chanii, teď vám představíme pět nádherných pláží.

Foto: Shutterstock

Region Chania na ostrově Kréta je plný atraktivních pláží, tohle je jedna z nich. Jmenuje se Seitan Limania.

Článek

Přesněji řečeno – jenom některé z mnoha! Kdybychom měli popsat všechny, byl by tento článek neúnosně dlouhý. Ať už se ubytujete v letovisku Tavronitis, Maleme, Gerani, Platanias, či Daratsos, ve všech případech se doporučuje pronájem vozu. Důvod? Ne že byste se v hotelu a jeho okolí ukousali nudou, ale jak asi víte, Chania oplývá jedinečnými přírodními unikáty. Těm vévodí pohoří Lefka Ori s nejvyšší horou Pachnes (2453 m) a národní park Samaria se stejnojmennou soutěskou, nejdelší v Evropě. Za návštěvu každopádně stojí i hlavní město Chania, přezdívané Kráska západu. Nyní se pojďme soustředit na zmíněné pláže, jež u hotelu rozhodně nenajdete.

Balos

Foto: Shutterstock

Fotografie Balosu zdobí většinu propagačních materiálů o Krétě. Zdaleka ne každý si však uvědomuje, že se nachází v regionu Chania.

Proslulá a neuvěřitelně fotogenická pláž Balos se rozprostírá 53 km západně od města Chania. Je naprosto nezaměnitelná, nelze si ji splést s jinou částí pobřeží. Dohlédnete z ní na nedaleký ostrůvek Gramvousa. Voda v kouzelné laguně je mělká, tudíž se v ní mohou osvěžit i děti a neplavci. Rozhodnete-li se právě zde strávit celý den, nezapomeňte si přivézt dostatek jídla a pití a případně i vlastní slunečník. Snímky z Balosu vám bude upřímně závidět drtivá většina přátel a známých!

Seitan Limania

Foto: Shutterstock

Seitan Limania neboli Satanův přístav naštěstí děsí pouze názvem. Ve skutečnosti se jedná o tuze romantický kout.

Když se z města Chania vydáte směrem na východ, ocitnete se na poloostrově Akrotiri. V jeho severovýchodní části objevíte dobře ukryté a především malebné zákoutí nazvané Seitan Limania Beach. Cesta z centra města obnáší 22 km, tedy asi 40 minut strávených v autě. Pláž je součástí malé zátoky chráněné skalisky. Když si název přeložíte do češtiny (seitan znamená satan, limania je přístav), budete trochu zděšeni. Můžeme vás však ujistit, že do pekla se odsud ještě nikdo nepropadl!

Kedrodasos

Foto: Shutterstock

Kedrodasos je podstatně klidnější než blízká pláž Elafonisi. Je totiž více izolovaná a navíc nudistická.

O populární pláži Elafonisi na jihozápadě regionu Chania byla řeč posledně, nejspíš ale netušíte, že jen kilometr od ní (směrem na východ) leží o poznání klidnější pláž Kedrodasos. Pojedete-li autem, cesta se prodlouží o dva kilometry a stejně budete muset ujít ještě pár set metrů pěšky. Jste-li puritáni, raději zůstaňte na Elefonisi. Proč? Kedrodasos je rájem nudistů. Co vás tu kromě nahoty čeká? Bílý písek, bílé skály, cedry a písečné duny. Občerstvení si ovšem přineste s sebou.

Falasarna

Foto: Shutterstock

Falasarna se těší vynikajícímu hodnocení na cestovatelských serverech, nadto vítězí v různých anketách.

K nejznámějším plážím v regionu Chania patří Falasarna (nebo také Falassarna) na západním pobřeží. Mimo jiné i proto, že byla oficiálně vyhlášena nejkrásnější pláží na Krétě. Současně je jednou z deseti největších v Evropě. Ve skutečnosti se skládá z několika pláží různých velikostí. Jejich povrch tvoří jemný narůžovělý písek. Ani v nejrušnějších dnech nebývá Falasarna přelidněná. Poblíž městečka je ještě neorganizovaná písčitá pláž s kamenitým dnem a u přístavu menší oblázková.

Glyka Nera

Foto: Shutterstock

Glyka Nera je určena nudistům a je opakem komerčních pláží. Autem k ní bohužel nedojedete.

Pláž Glyka Nera neboli Sweet Water se nalézá na jihovýchodě regionu Chania, mezi vesničkou Loutro a Hora Sfakion. Je poměrně izolovaná, navzdory tomu tady – na kameni čnícím z moře – stojí menší taverna. Můžete si tu pronajmout slunečník anebo se uvelebit ve stínu jednoho z patnácti tamaryšků. Ve větší hloubce je voda studená, břeh se však svažuje pozvolna. Dostat se sem můžete lodí z obou vesnic, místní vám rádi poradí. Jen pro úplnost – Glyka Nera je rovněž nudistickou pláží.

Inzertní sdělení:

Využijte některé z First Minute nabídek od CK Blue Style, která se specializuje na dovolenou v Řecku již 20 let. Více na www.blue-style.cz

Ceny u výše uvedených nabídek jsou aktuální ke dni 25. 12. 2017.

Výběr článků

Načítám