Hlavní obsah

Země tulipánů nabízí krásné pláže i teplé moře

Novinky, František Vorel, CK Blue Style

Většinu jistě napadne, že koupání v Severním moři u pobřeží Nizozemska, které máme spojeno s tulipány, nebude nic moc. Holandsko, jak se někdy tato země nesprávně označuje podle svých dvou provincií, však není jedinou zemí těchto květin. Tulipán je ve skutečnosti národní květinou Turecka. A tam už je koupání v moři o něčem jiném.

Foto: CK Blue Style

Výlety lodí kolem pobřeží Alanye nabízejí krásné výhledy.

Článek

Kleopatřina pláž na Turecké riviéře byla opakovaně zvolena mezi dvacet nejkrásnějších pláží na celém světě. Stejně tomu je i letos. Výhodou Turecké riviéry je její orientace na jih. Sluncem jsou pláže zalité od svítání až po západ slunce. A slunečných dní tu je na 300 v roce.

Foto: CK Blue Style

Kleopatřina pláž se každoročně řadí mezi nejkrásnější pláže na světě

Nikoliv poušť, ale země mnoha jezer

Turecko však nenabízí jen krásné pláže a skvělý servis. Je velmi těžké vyjmenovat všechny přírodní krásy Turecka. Vůbec nejde o vyprahlou zemi, jak by se mohlo zdát. Nachází se v něm velké množství jezer, z nichž největší je Van se čtyřmi tisíci km². Pro srovnání: největší česká vodní plocha, nádrž Lipno, je 80krát menší a nejobjemnější nádrž Orlík má 850krát méně vody. Z vodních zajímavostí by nikdo neměl vynechat Bavlněný hrad v Pamukkale, kaskádu travertinových jezírek a vodopádů, nebo plavbu po řece Manavgat s koupáním přímo v ústí řeky do moře. Při troše štěstí tam jsou k vidění i mořské želvy.

Foto: Archiv autora

Travertinová jezírka v Pamukkale jsou jedinečným přírodním úkazem

Římské stopy najdete na mnoha místech

Návštěvníci Turecka by neměli vynechat celou řadu zajímavých míst, např. Side, Aspendos, Pergle, Termessos. V Side kromě antických památek najdete rozsáhlé citrusové háje a bavlníkové plantáže. Aspendos, starověký vnitrozemský přístav, zaujme hlavně dochovaným amfiteátrem, který byl postaven ve druhém století n. l. Kulturní akce se v něm konají dodnes. V Perge můžete obdivovat antický systém lázní nebo mramorové kolonády.

Foto: Shutterstock

V římském amfiteátru v Aspendos probíhají kulturní akce i dnes

Lodní výlet z Alanye nebo Konakli podél pobřeží je také úchvatný. Z paluby spatříte starobylý hrad v Alanyi a kochat se budete výhledem na krásné jeskyně. Mezi ty nejkrásnější patří pirátská jeskyně, jeskyně milenců a fosforeskující jeskyně. Navštívíte také proslulou Kleopatřinu pláž s průzračně čistým mořem.

Plavím se k Araratu na sever

Na své si přijdou i vyznavači vysokohorské turistiky. Kdo by neznal bájný Ararat, s 5165 metry nejvyšší horu Turecka. Ti méně zdatní se mohou nechat vyvézt lanovkou Sea to Sky na Tahtali, 2365 metrů vysokou horu na samotném pobřeží Turecké riviéry.

Foto: Shutterstock

Na horu Tahtali se můžete vydat pěšky i moderní lanovkou. Panoramatický výhled na Tureckou riviéru za to stojí...

Adrenalinoví nadšenci mohou podniknout výlet k řece Koprulu. Tam vás čeká 13 km dlouhý rafting na divoké vodě pod vedením profesionálních instruktorů. Suchozemci se mohou pro změnu vydat na noční jeep safari. V terénních vozech vyšplháte serpentinami ke starověké pevnosti ze 3. st. př. n. l., která se tyčí nad Alanyí, a po západu slunce povečeříte v tradiční turecké restauraci. V noci cesta pokračuje terénem, který vám zvedne adrenalin, do pohoří Taurus. Tam navštívíte horskou nomádskou kavárnu.

Foto: Archiv autora

Rafting na divoké řece Koprolu ocení zejména adrenalinoví nadšenci

Mořský svět nebo lázně hammam

Nejen nejmenší ocení návštěvu delfinária. Kromě zábavné show si můžete s delfíny i zaplavat a pohladit si je. Podobný zážitek nabízí návštěva Mořského světa. Můžete se zde potápět, dotýkat se rejnoků, přiblížit se ke žralokům. Děti mohou dovádět v bazénech s tobogany.

Dospělí by neměli vynechat turecké lázně hammam, jejichž tradice sahá do dob starých Římanů. Zažijete koupel, peeling těla a pěnovou masáž. To vše vás zbaví veškerého stresu a budete novým člověkem. Milovníci tance a hudby velmi rádi navštíví světoznámou show „Fire of Anatolie“. 120 tanečníků v úchvatných kostýmech vás provede mytickou Anatolií za zvuků tradiční hudby a za oslňujícího osvětlení.

Foto: Shutterstock

Při koupání v śtí řeky Manavgat zažijete mix studené sladké a teplé mořské vody

Prohlídka zatopeného města suchou nohou

Pokud se chystáte trávit dovolenou v Beleku, Laře nebo Kemeru, vyjeďte si určitě na výlet Demre–Myra–Kekova. V Demre navštívíte nejen kostel, v němž byly uloženy ostatky sv. Mikuláše, který v tomto městě působil. V Myře jsou zase k vidění skalní hroby. Po obědě můžete pro změnu plout lodí s proskleným dnem, abyste mohli obdivovat pozůstatky zatopeného města Kekova.

Skalní města prvních křesťanů

Další možností je dvoudenní výlet do Kappadokie, do místa, které vzniklo vzájemným působením přírodních a lidských sil. Vítr zde vytvořil zcela unikátní vápencové homole, do nichž první křesťané hloubili své domovy a ty pak zdobili freskami. Dodnes se ve dvou podzemních městech vyrábějí velmi kvalitní vína.

Foto: Shutterstock

Skalní města prvních křesťanů v Kappadokii

Dovolená v Turecku nabízí prostě vše, po čem zatoužíte. A co víc, kvalita místních hotelů je na velmi vysoké úrovni.

Inzertní sdělení:

Osmidenní dovolenou v kvalitních 5hvězdičkových hotelech s all inclusive servisem nyní pořídíte od necelých 13 tisíc korun. Více na www.blue-style.cz.

Výběr článků

Načítám