Hlavní obsah

Rhodos, sluneční ostrov s vůní vanilky

Novinky, František Vorel, CK Blue Style

Bůh Slunce Helios přiměl boha Dia, aby mu za to, že nemohl být při dělení světa přítomen, protože právě dával světu svoji sluneční záři, daroval ostrov, který se vynoří z moře. V tu chvíli se vynořil nádherný ostrov, který Helios zalil svým jasem. Ostrov pojmenoval po své milované manželce Rhodě.

Foto: CK Blue Style

Městečko Lindos s typickými bílými domky nadchne každého návštěvníka Rhodosu.

Článek

Jedinečným lákadlem Rhodosu jsou jeho kulturní pamětihodnosti i přírodní krásy. Podobu ostrova určily antické stavby, jeho ráz ovlivnili Římané, období byzantské říše i Turci. Najdete tu památky vybudované za éry rytířského řádu johanitů i za osmanské nadvlády. Na pobřeží se vypínají četné křižácké hrady, v horách stojí byzantské chrámy a kláštery, které propůjčují ostrovu nezapomenutelný ráz.

Foto: Shutterstock

Pevnost sv. Mikuláše ubránilo 600 rytířů proti 200 tisícům Turků

600 rytířů proti 200 tisícům Turků

Určitě nevynechejte hlavní, stejnojmenné město. Živé přístavní město patří mezi nejkrásnější místa ostrova. Jeho dominantou je pevnost sv. Mikuláše, kterou postavili v 15. století Johanité. Rozměry nevelká pevnost svému účelu sloužila velice dobře. Poprvé se ji neúspěšně pokoušeli dobýt Turci již v roce 1480. V roce 1522 Rhodos napadlo dokonce 400 tureckých lodí s 200 tisíci vojáků. Město tehdy přitom bránilo jen 600 rytířů a pět tisíc vojáků. Opět bez úspěchu. Ve starém městě budete obdivovat také impozantní budovou paláce Velmistrů. Na své si přijdou i romantické duše. Malebné uličky staré části lákají k příjemnému posezení v tavernách. Za návštěvu stojí především známá Rytířská ulice, turecká čtvrť a přístav Mandraki. Sami se přesvědčíte, že Rhodos právem patří ke světovému kulturnímu dědictví organizace UNESCO.

Foto: Shutterstock

Chrám bohyně Athény na rhodské akropoli

Romance v římských lázních Kalithea

Atmosféru starověkých lázní zažijete v zátoce Kalithea, která se nachází jen 9 kilometrů od hlavního města Rhodosu. Termální prameny, které tu vyvěrají do moře, si užíval už římský císař Augustus. Před několika lety byly lázně citlivě zrekonstruovány přímo italskými architekty, kteří se specializují na obnovu starověkých památek. Pitoreskní zátoka s průzračným mořem si svoji poklidnou atmosféru uchovává i přes poměrně velký počet turistů. Kromě pláže zde můžete obdivovat původní sloupořadí, vychutnat si kávu nebo osvěžující koktejl v kavárně zbudované přímo ve skále, případně si vyzkoušet potápění. Pro svoji romantickou atmosféru jsou lázně Kalithea velmi populárním místem svatebních obřadů.

Foto: Shutterstock

Vstup do lázní Kalithea

Typické bílé domky s romantickými uličkami. To je Lindos

Co při návštěvě Rhodosu nesmíte vynechat, je městečko Lindos, jen pár kilometrů od zátoky Kalithea. Tam se vydáte úzkými uličkami po 250 schodech vzhůru na Akropoli do chrámu bohyně Athény, který pochází ze 4. st. př. n. l. Odměnou vám bude unikátní výhled na záliv sv. Pavla s přístavem a také na chrám Matky boží. Starobylé město Lindos patří k nejromantičtějším místům nejen na ostrově, ale jistě v celém Řecku. V kamenných uličkách, které jsou lemovány bělomodrými domečky, naleznete řadu obchůdků s různými suvenýry, mnoho galerií s uměleckými předměty, ale i barů a taveren, které jsou nezřídka umístěny na střechách domků.

Foto: CK Blue Style

Zrekonstruované sloupořadí v lázních Kalithea vede až k romantické zátoce

Petaloudes, ráj motýlů

Petaloudes neboli Údolí motýlů je dalším místem, které ve vašem itineráři nesmí chybět. Toto klidné údolí s unikátním mikroklimatem, které zajišťuje celoroční vlhkost, je protkané pěšími cestičkami linoucími se podél kaskádových vodních pramenů. Ty jako jedny z mála nikdy nevysychají. Hojně zde rostou ambroně, jejichž pryskyřice silně připomíná vanilku. Hlavně v letních měsících láká tisíce motýlů přástevníků kostivalových. Na dolním konci veřejnosti přístupné části se v bývalém mlýnu nachází muzeum motýlů z celého světa.

Foto: Archiv autora

Ostrov Symi nedaleko Rhodosu. Kdo by odolal?

Rhodos je skutečným klenotem mezi řeckými ostrovy. Ne nadarmo se sem většina turistů vrací opakovaně. Jako bůh Slunce miloval svou Rhodu, stejně tak i vy se zamilujete do tohoto ostrova Slunce.

Inzertní sdělení:

Vydejte se na ostrov Slunce. Jen nyní až 2 děti zdarma, slevy pro dospělé až 21 % a mnoho dalších výhod. A co víc, odlety z Prahy, Brna i Ostravy. Stačí si vybrat vyladěnou dovolenou na www.blue-style.cz.

Výběr článků

Načítám