Hlavní obsah

Jak a kam vybrat lyžařský zájezd

Novinky, Kateřina Davidová, CK EXIM tours, a. s.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím si užíváme letní teploty, ale mnozí již myslí na nákup lyžařských zájezdů. A zcela oprávněně – první nabídky jsou připraveny, zatím je z čeho vybírat a argumentem jsou i nízké ceny za včasný nákup. Pokud váháte s výběrem či destinací, čtěte naše rady…

Jak a kam vybrat lyžařský zájezd

Článek

Lyžování v Alpách i na Slovensku

V Itálii najdete kvalitní a dobře strukturovanou síť přepravních zařízení s celou řadou nejmodernějších často sedačkových lanovek. Samozřejmostí je umělé zasněžování, široké upravené sjezdové tratě a přehledné značení. Přestože lyžařská střediska nejsou tak často vzájemně propojena, určitě nebudete celé dny jezdit po stejných sjezdovkách. Výhodou je i relativně snadná a časová dostupnost Itálie z ČR, tedy i nižší finanční náklady na dopravu – a navíc – většinu cesty pojedete po kvalitních dálnicích.

Rakousko nabízí nespočet různě velkých i rozlehlých středisek. Při výběru oblasti  popřemýšlejte, zda se chcete potkávat s davy lyžařů v nejznámějších střediscích, nebo máte v plánu poznat ta menší, avšak stejně komfortní. Je dobré zvážit i to, kolik chcete za svou zimní dovolenou dát peněz. Střediska se liší často cenami v řádech desítek eur. Zjistěte si také, jak daleko je od vašeho ubytování sjezdovka, zda je v ceně skibus a kde všude platí skipas a zda je vázán na konkrétní osobu, což bývá stvrzeno vaší fotografií. V mnoha střediscích si užijete i tzv. lyžařské houpačky – spojení dvou či více vrcholů lanovkami navazujícími v obou směrech. Myslete také na to, zda skutečně vydržíte lyžovat či jezdit na snowboardu celý den.

Střediska nabízejí kromě celodenních permanentek rovněž jízdné od určité hodiny, např. od jedenácté, kdy může cena permanentky klesnout i o deset eur. Existují nejrůznější slevy, např. skupinové, seniorské, dětské (většinou do 15 let), někde lyžuje levněji i mládež do 18 let nebo děti do šesti let zcela zdarma. Cena skipasu na více dní bývá výhodnější nežli součet cen několika jednodenních permanentek a výhodnější jsou i mimosezónní tarify.

Francouzská střediska jsou díky svým nadmořským výškám v provozu po většinu roku, některá nabízejí dokonce celoroční lyžování na ledovcích. Mnoho středisek poskytuje rozšíření skipasů na více oblastí. Většina ubytovacích kapacit je blízko sjezdovek. Navíc zdejší lyžařské svahy a terény patří k absolutní špičce, a to nejen v evropském, ale i celosvětovém měřítku. Na své si tak ve Francii přijdou všichni – ať se jedná o pokročilé lyžaře, úplné začátečníky, rodiny s dětmi, snowboardisty, nebo o vyznavače freeridového lyžování.

Skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí dobře užít zimních sportů a využít kvalitního servisu a přitom nechtějí vážit cestu do Alp, je Slovensko. Mezi nejkvalitnější a nejnavštěvovanější lokalitu patří Štrbské pleso, lázeňské městečko Tatranská Lomnica a Jasná-Chopok.

Foto: Shutterstock

Především Rakousko nabízí celou řadu aktivit po lyžování - od zábavy po wellness

Zorientujte se v ubytování

Itálie, Francie

 Mono bývá obývací pokoj s uvedeným počtem lůžek, kuchyňským koutem a vlastním sociálním zařízením. Jako Bilo je označena ložnice a obývací pokoj s uvedeným počtem lůžek, kuchyňským koutem a vlastním sociálním zařízením. Trilo jsou dvě ložnice a obývací pokoj s uvedeným počtem lůžek, kuchyňským koutem a vlastním sociálním zařízením. A Quadrilo zase tři ložnice a obývací pokoj s uvedeným počtem lůžek, kuchyňským koutem a vlastním sociálním zařízením.

 Francie

Ve Francii jsou rozšířené tzv. chalety. Chalet je rezidence ve stylu horské chaty, zpravidla jednoduše a účelně zařízená, méně prostorná. Některé nově postavené chalety jsou naopak velmi komfortně zařízené a prostorné. Je možné je pronajmout celé (vhodné pro skupiny) nebo po jednotlivých apartmánech. U některých kapacit, zejména v rámci francouzských lyžařských středisek, můžete najít termín ,,kabina”. Jde o menší ložnici, která je součástí pokoje/apartmánu a ve většině případů bez okna. Nemusí být vždy od pokoje oddělena dveřmi, ale pouze závěsem či nemusí být oddělena vůbec.

Rakousko

TYP A – 1 ložnice/obývací pokoj, vlastní sociální zařízení, plně vybavená kuchyňka, většina má balkón nebo terasu.

TYP A – 1 ložnice/obývací pokoj, vlastní sociální zařízení, plně vybavená kuchyňka, většina má balkón nebo terasu.TYP B – 1 ložnice, obývací pokoj, vlastní sociální zařízení, plně vybavená kuchyňka, satelitní TV, některé mají balkón nebo terasu.

TYP A – 1 ložnice/obývací pokoj, vlastní sociální zařízení, plně vybavená kuchyňka, většina má balkón nebo terasu.TYP B – 1 ložnice, obývací pokoj, vlastní sociální zařízení, plně vybavená kuchyňka, satelitní TV, některé mají balkón nebo terasu.TYP C – 2 ložnice, obývací pokoj, vlastní sociální zařízení, plně vybavená kuchyňka, satelitní TV, většina má balkón nebo terasu.

Především v Rakousku není zvykem označovat apartmány (Ferienwohnug), penzióny a menší hostince (Gasthofy) hvězdičkovým standardem.

Vysvětlení užitečných pojmů

Jako Infant je označováno dítě ve věku 0–1,99 roku – je většinou zdarma bez nároku na lůžko a stravu, pokud není uvedeno v ceníku nebo v rezervačním systému jinak. Je počítáno do maximální obsazenosti pokoje. U apartmánů je počítáno jako „osoba“.

Jako Infant je označováno dítě ve věku 0–1,99 roku – je většinou zdarma bez nároku na lůžko a stravu, pokud není uvedeno v ceníku nebo v rezervačním systému jinak. Je počítáno do maximální obsazenosti pokoje. U apartmánů je počítáno jako „osoba“.

Jako Infant je označováno dítě ve věku 0–1,99 roku – je většinou zdarma bez nároku na lůžko a stravu, pokud není uvedeno v ceníku nebo v rezervačním systému jinak. Je počítáno do maximální obsazenosti pokoje. U apartmánů je počítáno jako „osoba“.Kauce (u apartmánů) – v některých apartmánech je nutné zaplatit vratnou kauci. Tato kauce je po ukončení pobytu (odevzdání klíčů) vrácena v případě, že apartmán bude předán majiteli uklizen a v pořádku. V případě zjištění nedostatků, bude část kauce, popřípadě celá, použita na odstranění škod. Upřesnění týkající se kauce najdete v popisku každého objektu.

Jako Infant je označováno dítě ve věku 0–1,99 roku – je většinou zdarma bez nároku na lůžko a stravu, pokud není uvedeno v ceníku nebo v rezervačním systému jinak. Je počítáno do maximální obsazenosti pokoje. U apartmánů je počítáno jako „osoba“.Kauce (u apartmánů) – v některých apartmánech je nutné zaplatit vratnou kauci. Tato kauce je po ukončení pobytu (odevzdání klíčů) vrácena v případě, že apartmán bude předán majiteli uklizen a v pořádku. V případě zjištění nedostatků, bude část kauce, popřípadě celá, použita na odstranění škod. Upřesnění týkající se kauce najdete v popisku každého objektu.

Závěrečný úklid může být zahrnut v ceně (většinou kromě úklidu kuchyňky, ta musí být provedena klienty), další možností je, že musí být proveden kompletně klienty nebo jej lze volitelně dokoupit na místě či musí být povinně zaplacen na místě.

Foto: Shutterstock

Při koupi zájezdu věnujte pozornost charakteru a lokalitě ubytování

Dovolenou nakupujte včas

Ušetřete se slevou za včasný nákup. Čím dříve si zájezd objednáte, tím máte větší slevu. Získáte nejen dovolenou za skvělé ceny, ale zároveň si vybíráte v období, kdy je nabídka zájezdů nejbohatší. Většinou se platí jen nízké zálohy, a navíc jsou u nabídek i další výhody, například až dvě děti do 12 let zcela zdarma. Vyberete si tedy dovolenou, která je levnější, a hlavně bude podle vašich představ a plánů.

Foto: Shutterstock

Lyžařskou dovolenou nakupte včas, budete mít množství výhod

Jarní prázdniny v roce 2017

Abyste mohli lépe naplánovat svůj zimní zájezd, přinášíme vám termíny jarních prázdnin v roce 2017.

Abyste mohli lépe naplánovat svůj zimní zájezd, přinášíme vám termíny jarních prázdnin v roce 2017. 6. 2.–12. 2. 2017: Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek

Abyste mohli lépe naplánovat svůj zimní zájezd, přinášíme vám termíny jarních prázdnin v roce 2017. 6. 2.–12. 2. 2017: Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek 13. 2.–19. 2. 2017: Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín

Abyste mohli lépe naplánovat svůj zimní zájezd, přinášíme vám termíny jarních prázdnin v roce 2017. 6. 2.–12. 2. 2017: Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek 13. 2.–19. 2. 2017: Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín 20. 2.–26. 2. 2017: Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál

Abyste mohli lépe naplánovat svůj zimní zájezd, přinášíme vám termíny jarních prázdnin v roce 2017. 6. 2.–12. 2. 2017: Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek 13. 2.–19. 2. 2017: Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín 20. 2.–26. 2. 2017: Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál 27. 2.–5. 3. 2017: Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník

Abyste mohli lépe naplánovat svůj zimní zájezd, přinášíme vám termíny jarních prázdnin v roce 2017. 6. 2.–12. 2. 2017: Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek 13. 2.–19. 2. 2017: Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín 20. 2.–26. 2. 2017: Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál 27. 2.–5. 3. 2017: Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník 6. 3.–12. 3. 2017: Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město, Prostějov

13. 3.–19. 3. 2017: Praha 1 až 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Karviná

Nezapomeňte na pojištění

Ne všichni odjíždějí do hor pojištěni a to je chyba. Lyžování i snowboarding patří mezi extrémní sporty, proto vám nebude stačit obyčejné cestovní pojištění. Riziko úrazu je v zimě podle statistik ERV Evropské pojišťovny daleko vyšší než v létě. Evropský průkaz zdravotního pojištění náklady na případné ošetření nepokryje, uplatnit ho lze jen ve státních zařízeních a nese s sebou i vysokou spoluúčast. Nejde přitom ale jen o vlastní zranění.

Ojedinělé nejsou případy, kdy český lyžař zaviní zranění zahraničního sjezdaře. Policie pak zpravidla zahájí šetření a poškozený cizinec neváhá požadovat nemalé odškodnění. V těchto případech pak mohou jít škody do miliónů. Podobně jako u dopravní nehody je nutné vše řádně zdokumentovat a nic nepodepisovat a kontaktovat asistenční službu. Právě tyto první kroky jsou důležité pro úspěšné prosazení nároků klienta a také pro to, aby skutečný viník dodatečně okolnosti kolize nezkreslil.

Foto: Shutterstock

Při zimní dovolené nezapomínejte na pojištění

Výběr článků

Načítám