Hlavní obsah

Češi přicházejí na chuť podzimním dovoleným

Novinky, Kateřina Davidová, CK EXIM tours, a. s.

Dovolená na podzim je opravdu velmi výhodná varianta, což začínáme poznávat i my, Češi. Pracovní a školní povinnosti donutí velké množství lidí absolvovat svou dovolenou v červenci a srpnu. Pokud ale máte možnost se vydat k moři nebo na podzimní hory právě v měsících září a říjnu, je to vaše výhoda!

Foto: Shutterstock

Češi přicházejí na chuť podzimním dovoleným.

Článek

Na podzim k moři, za sportem i památkami

Podzimní dovolená je ideální pro všechny, kdo vyhledávají spíše klid a pohodu. Stále ještě panuje příjemné počasí, nejsou žádné extrémně vysoké teploty, přesto je hezky na koupání v moři. Tento čas je vhodný i pro milovníky památek, výletů a poznávání.

Na podzim dětem začíná škola a k moři cestují spíše bezdětné páry. Stále více jej ale využívají rodiče ke své druhé dovolené – a to bez dětí. I když i rodinná dovolená je na podzim překvapivě oblíbená. Pro příznivější ceny a větší klid často míří k moři i senioři. Nebo ti, kteří v létě dovolenou prostě nestihli.

Foto: Shutterstock

Senioři často cestují mimo sezonu

Podzim nabízí výborné podmínky také pro aktivní dovolenou. Při nižších teplotách se jistě lépe sportuje a větrnější počasí ocení například vyznavači surfování nebo jachtingu. Příjemněji se budete cítit rovněž při návštěvách památek.

Foto: Shutterstock

Dovolená po sezoně je ideální na sportovní využití

A hlavní výhoda podzimního období? Nejsou přelidněné pláže. Menší množství turistů vám pak umožní i větší šanci poznat danou zemi i lidi. Mnohá místa totiž v létě připomínají bláznivý cirkus a s přicházejícím podzimem teprve nabudou osobitější atmosféry.

A pokud neradi vstáváte, nemusíte se tak trápit s buzením se na východ slunce nad mořem. Vychází totiž později. A především – zájezdy jsou levnější a ceny služeb i suvenýrů v místě často až o třetinu nižší.

Foto: Shutterstock

Turecký podzimní Kemer

A kam se na podzim vydat?

V některých zemích dokonce ta správná sezóna na podzim teprve začíná, neboť tam přestává být nesnesitelné vedro. Týká se to především severní Afriky – Tuniska, Egypta, Maroka, Emirátů, ale i jižního Středomoří.

Pokud máte našetřeno, nic nezkazíte dovolenou v místech, kde je teplo celý rok – v Karibiku, na Kapverdských ostrovech, na Mauriciu…

Častým druhem podzimních dovolených jsou poznávací zájezdy. Během nich vás obvykle čeká několik dní intenzivního poznávání vybrané lokality, během nichž vás zkušení průvodci seznámí s nejzajímavějšími místy a informují o všem podstatném či zajímavém. Z takovéhoto zájezdu odjedete plni dojmů, nově nabytých vědomostí a určitě i se spoustou pěkných fotografií.

Foto: Shutterstock

Krása podzimních Athén

Dalším jsou eurovíkendy. I zde platí, že je fajn, pokud není sezóna a nejsou všude davy lidí. Ať už se vydáte kamkoliv, je důležité, abyste si vše užili, dovolená se vám líbila a odpočali jste si…

 Co si s sebou přibalit:

  • knihu, časopisy (vzdálenější destinace = delší cesta)
  • golfové hole, tenisovou raketu atd.
  • neopren, pokud jste milovníky potápění (moře už je chladnější)
  • karty, společenské hry
  • pevné boty, průvodce a mapy (počasí vhodné k delším výletům)
  • teplejší oblečení, deštník nebo pláštěnku (přes den jsou sice teploty vysoké, ale v noci prudce klesají)

Výběr článků

Načítám