Hlavní obsah

Zvláštní místo, které střeží nejstarší hrad Slovinska

Novinky, fis

Na břehu Bledského jezera na severozápadě Slovinska obestavěného masivními hradbami Julských Alp stojí domky lázeňského městečka Bled. Cestovat tam lze autem, vlakem či autobusem. Na místě možná dáte přednost lodní dopravě.

Foto: Profimedia.cz

Bled je pohádkovým místem

Článek

Typickým obrazem města Bled je ostrůvek na stejnojmenném jezeře. Na nevelkém kousku země z bujné zeleně vykukuje zvonice kostela Nanebevzetí Panny Marie. Na ostrov je možné dojet lodí. Komu postačí pohled ze břehu, může si ho vychutnat z různých úhlů během túry kolem jezera. Ta zabere asi tři hodiny.

Bled se proslavil zejména svými lázněmi, ve kterých působí unikátní mikroklima. Blahodárné jsou termální prameny. Lázeňství se v tomto horském městečku začalo rozvíjet v polovině 19. století. Součástí léčebných terapií byly také, a nejspíš stále jsou, dlouhé procházky na čerstvém vzduchu i koupání v jezeře, které je napájené vodou z podzemních vřídel.

Foto: Profimedia.cz

Ostrovní kostelík Nanebevzetí Panny Marie a v pozadí Julské Alpy

Právě díky lázním se začal v oblasti čiperně rozvíjet turismus. Nejprve vznikala hustší zástavba hotelů, později Bled otevřel množství restaurací a barů, ve kterých si dnes návštěvníci zpříjemňují dovolenou. Kdo se sem nejede vyloženě léčit, míří obvykle za krásnými horskými výhledy, túrami a odpočinkem.

Foto: Profimedia.cz

Bledský hrad na skále nad jezerem ledovcového původu

Ze strmé skály na Bled shlíží nejstarší hrad Slovinka. První zmínka o něm pochází už z roku 1011. Bledský hrad ční 130 metrů nad hladinou jezera. Zájemci se do něj mohou v přepočtu za zhruba 200 korun podívat při některém z výletů do okolí. Pokud by snad návštěvníka nijak zvlášť nezaujala muzejní expozice v komnatách, bezpochyby ho nadchne strhující výhled z hradeb — ideálního místa pro panoramatické snímky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám