Hlavní obsah

Znojmo se pyšní památkami

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Znojmo, Znojmo, vidím tě dvojmo, zpíval Ivan Mládek v jedné ze svých dnes již zlidovělých písniček. Však také ve Znojmě přemýšlí, že zpěváka za jeho song náležitě uctí. Štěstí, že aspoň ta písnička zůstala, když další ze slovních spojení téže časové éry, Znojmo a okurky, dnes již neplatí.

Článek

Ale je nutno zdůraznit, že platí další spojení. Znojmo – historické město. Znojmo – vinařské město, a v posledních letech i Znojmo – město přátelské k turistům. Nevěříte? Dokázat to lze snadno. Nejlépe osobní kontrolou, tedy návštěvou města.

Královské město Znojmo se pyšní mnoha památkami, dokladujícími jeho dlouhou historii a významné postavení na historických mapách. Po staletí bylo na hranici Moravy a Rakouska a jako významný bod. O dlouhé historii města vypovídá především starý kostel svatého Mikuláše a na protějším ostrohu nad řeku Dyji stojící rotunda svaté Kateřiny.

Unikátní malby

Rotundu historici nejčastěji datují osmdesátými roky 11. století. Tehdy kníže Konrád I. Brněnský rozhodl o přesídlení z Hradiště na skalní ostroh nad Dyjí. Na jeho nejvyšším místě, přímo před vstupem do hradu postavil románskou rotundu.

Znojemská rotunda Svaté Kateřiny foto: Karel Zábrodský

Nedávno absolvovala opravu střechy. Její interiér skrývá unikátní malby, dokazující příslušnost tehdejších pánů Znojma k rodu Přemyslovců. Dnes je přístupná, ale s omezením, je pevně daný počet, kolik osob smí za hodinu do budovy vstoupit.

Hned naproti rotundy stojí dominanta města, kostel sv. Mikuláše. Jeho historie sahá až do 11. století. Původní podoba samozřejmě odpovídala éře románské kultury, jenže v první třetině čtrnáctého století spolu s okolní částí města vyhořel.

Znojemské panorama, v pozadí kostel svatého Mikulášefoto: Právo/Milan Vojtek

Dnešní kostel tak dostal svou podobu ve vrcholné fázi středověku. Jedinou zásadní změnou byla dostavba věže v půli devatenáctého století. Pokud při toulkách historickým centrem města návštěvníky znaví sluneční žár, mohou osvěžení hledat v občerstvovacích zařízeních ve zdech historických budov, nebo se mohou vydat i do labyrintu podzemních chodeb.

Doušek vína je lepší než tisíc slov

A samozřejmě je tady ještě Znojmo – vinařské město, ovšem toto spojení se obtížně popisuje. Zde platí, že jeden doušek vína je lepší než tisíc slov. Znojmo a jeho okolí se pyšní mnoha vinnými sklepy, vinařskými firmami.

Náměstí ve Znojmě foto: Karel Zábrodský

Pokud návštěvník regionu vyrazí autem či pěšky nebo na kole na cestu od Znojma k hranici s Rakouskem, pak například ve směru k Hnanicím nemůže nevidět na konci Nového Šaldorfu rozsáhlou kolonii vinných sklepů. O pár kilometrů dál má v Šatově svou základnu jedna z nejvýznamnějších vinařských firem regionu, kterou je Znovín ze Šatova.

Skvělým spojením všeho je tradiční svátek přelomu léta a podzimu, tradiční Znojemské vinobraní. Samozřejmě je to také jedna z akcí, kam se vyplatí vydat na výlet. Výlet, který uspokojí milovníky turistiky, historie i vína. Letos se víkendová akce uskuteční ve dnech 12. a 13. září.

Návštěvníci města se v tyto dny mohou těšit na bohatou kombinaci žánrů. Na prvním místě je nutno připomenout historický program, jehož vrcholem je průvod městem a následné rytířské souboje. Další částí nabídky je hudba a zábava v podání místních hudebníků a skupin a také hvězd domácí a zahraniční hudební scény.

Historické centrum ve Znojmě foto: Karel Zábrodský

Nutno připomenou víno ve všech jeho podobách. Od šťávy z mladých hroznů nové úrody, kvasící tak, aby se ve dny svátku proměnila v burčák, až po vína již vyzrálá. To vše může návštěvník města ochutnat v mázhauzech a šencích.

Osvěžení v parnu

Ovšem i mimo vinobraní není problém spojit návštěvu města s vínem. Loucký klášter ukrývá vinotéku již zmíněného Znovínu, další vinotéky jsou rozesety v ulicích města. A jestli padla v textu zmínka o Louckém klášteru, pak je nutno zmínit, že na dohled jeho zdí je Loucká plovárna.

Chlouba města s nerezovými bazény a mnohými atrakcemi láká k osvěžení v parných dnech. A koupat se dá nejen ve Znojmě, ale i v nedalekém Únanově a samozřejmě koupání nabízí také nepříliš vzdálená Vranovská přehrada.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám