Hlavní obsah

Znojemská věž je klenotem země. Radní ji chtějí zapsat na seznam památek

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi největší klenoty České republiky chce dostat vedení znojemské radnice městskou dominantu. Radniční věž by Znojemští rádi viděli na seznamu národních kulturních památek a podají i příslušný návrh.

Foto: Profimedia.cz

Znojemská radniční věž by se mohla dostat na seznam kulturních památek.

Článek

„Vedení města Znojma si uvědomuje, že v našem regionu se nachází spousta pozoruhodných památek. Podobně jako národní kulturní památka rotunda svaté Kateřiny a Loucký klášter přesahuje i radniční věž svými kvalitami region, a proto by na seznamu národního kulturního bohatství neměla chybět,” uvedl starosta města Jakub Malačka (ČSSD).

„Ve spolupráci s Národním památkovým ústavem proto budeme usilovat o zápis na tento seznam. Po přípravě všech podkladů bude návrh předložen vládě České republiky ke schválení,“ dodal.

Podle mluvčí znojemské radnice Karolíny Janečkové v roce 2016 zahájilo Znojmo přípravné práce k obnově radniční věže. Zpracovaný stavebněhistorický průzkum ukázal, že dřevěné konstrukce krovu pocházejí ve značné míře z doby stavby věže v letech 1447-1457, jednoznačně tak dokumentují stáří věže a potvrzují architektonickou, památkovou a uměleckohistorickou hodnotu objektu.

„Svým stářím, mírou zachování a unikátností složité tesařské konstrukce mají nenahraditelnou historickou cenu,“ uvedla mluvčí.

Selské retro schované mezi paneláky

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám