Hlavní obsah

Zlínský kraj se pyšní zámky v Kroměříži a Buchlovicích

Právo, Martin Sporek

Žádný jiný region v České republice se zřejmě nemůže pyšnit tak rozmanitou nabídkou jako právě Zlínský kraj. Skládá se ze čtyř okresů, které se liší charaktery obyvatel, svými kroji, krajinou, historií i památkami. Uspokojí milovníky zimních sportů, cykloturistiky, dobrého vína, plavby, léčivých pramenů, folklorních tradic i obdivovatele funkcionalistické, zahradní nebo lidové architektury.

Foto: Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková , Právo

Kroměříž

Článek

Jednou z částí Zlínského kraje je úrodná Haná. Pochlubit se může například Kroměříží, tedy městem zapsaným v Listině světového dědictví UNESCO, kterému se právem říká „hanácké Atény“.

Zámecký park v Kroměříži foto: České dědictví UNESCO

Kromě arcibiskupského zámku je zde možné poznat také stylovou Podzámeckou a Květnou zahradu. Haná má svůj skanzen s chalupami s doškovými střechami v Rymicích a v období Velikonoc se tady vyrábějí tradiční kraslice zdobené slámou.

Kolem roubenek s frgálem v ruce

Valašsko je plné hor a lesů, proto je možné tento kraj poznat na lyžích, běžkách, v koňském sedle nebo pěšky při vysokohorské turistice. Kopcovitá oblast chráněné krajinné oblasti Beskyd s původními pralesovitými porosty a vzácnými živočichy k tomu přímo vybízí.

Místní lidé jsou tvrdí samotáři, alespoň takové mají kořeny. Předci dnešních Valachů se živili pastevectvím, vyšíváním, pálili slivovici a pěstovali ovocné stromy. Prakticky všechny dovednosti přežily dodnes, což mimo jiné dokladuje bohatě vyšívaný valašský kroj nebo oblíbené ovocné koláče – frgále.

:.Vinice na Slovácku pomalu dozrávají a vinaři se chystají na vinobraní.foto: Právo/Martin Sporek

Historii valašského národa ukazuje skanzen v Rožnově pod Radhoštěm s typickými roubenkami, který je jednou z nejstarších památek lidové architektury v Evropě.

K tomuto regionu patří krajské město Zlín se svou jedinečnou baťovskou architekturou nebo město Luhačovice.

V blízkosti Zlína si na své přijdou především rodiny s dětmi. Několik hodin totiž mohou strávit procházkou v zoologické zahradě Lešná a obdivovat slony, gorily, žirafy i zvířata v nově otevřené tropické hale Yucatán.

Slovácké krásy a slavnosti

Krajina kolem Uherského Hradiště se nazývá Slovácko. Svou krásu odhaluje turistům především v jarních a letních měsících. Tehdy jsou nejhezčí louky v biosférické rezervaci UNESCO v Bílých Karpatech se vzácnými orchidejemi.

Zámek Buchlovice foto:zoo-lesna-zlin.cz

Zájemce o historii zaujme například gotický hrad Buchlov, barokní zámek v Buchlovicích s rozsáhlou zámeckou zahradou nebo muzeum Učitele národů J. A. Komenského v Uherském Brodě.

A kdo by chtěl jít v minulosti ještě dál, může navštívit Památník Velké Moravy ve Starém Městě i před několika lety otevřený Archeoskanzen v obci Modrá. Obě místa připomínají dobu Velkomoravské říše, která v 9. století ovládala celou střední Evropu.

Skleničky cinkají, víno teče proudem

Při návštěvě Slovácka by ale bylo hříchem nesejít alespoň jednou několik schodů do sklípku a neochutnat ze zásob místních vinařů. Takovou příležitost dostanou například ti, kteří si 13. a 14. září nenechají ujít letošní Slavnosti vína v Uherském Hradišti. V tomto královském městě se po celý víkend bude při vínečku tančit, zpívat i koštovat z originálních skleniček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám