Hlavní obsah

Žena chtěla otevřít dveře letadla ve vzduchu. Přispěchaly kvůli ní i stíhačky

Novinky, mšv

Pořádně mastná pokuta i doživotní zákaz létání s aerolinkou Jet2. Takový trest si vysloužila Britka Chloe Hainesová za své nevybíravé chování na cestě z londýnského Stansteadu do Turecka. Ve vzduchu se pokusila otevřít i dveře letadla, které následně zpět na zem doprovodily bojové stíhačky, napsal server NBC News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost Jet2 v prohlášení uvedla, že 25letá Hainesová se během letu chovala agresivně, rušivě a vzhledem k ostatním cestujícím nebezpečně. Šéf aerolinek Steve Heapy dodal, že šlo o jeden z nejzávažnějších incidentů, jaký během své praxe zažil. Podle zveřejněných informací však není jasné, co přesně Hainesovou vyprovokovalo a jaká byla motivace jejího chování.

Během letu se však pokusila otevřít dveře, v čemž jí mimo posádky zabránili i ostatní pasažéři. Letadlo zpět na Stanstead eskortovalo několik bojových stíhaček Královského letectva, které byly slyšet prý na kilometry daleko – policie v hrabství Essex obdržela na 200 telefonátů od lidí, kteří hlasitý zvuk považovali za výbuch.

Ženu si po přistání převzala policie. „Je podezřelá z útoku, ohrožování letadla a poškozování cizí věci,“ potvrdil serveru NBC News mluvčí essexské policie.

Má doživotní zákaz létání

Mimo to aerolinky Jet2 potrestaly ženu doživotním zákazem létání a pokutou ve výši 85 tisíc britských liber, což je přes 2,4 milionu korun. Tato částka má pokrýt škodu vzniklou návratem letadla na Stanstead. Jde především o proplýtvané palivo, letištní poplatky a také zamluvení nových odletových slotů nebo poskytnutí ubytování a občerstvení pro zbytek cestujících.

„Náklady budeme neúnavně vymáhat. Doufáme, že celá situace bude varováním pro ty, kteří by se chtěli něčeho podobného dopustit,“ dodal Heapy.

Reklama

Výběr článků

Načítám