Hlavní obsah

Zapomeňte na Bled. Pět míst, která ve Slovinsku nesmíte minout

Hory, moře, dobré jídlo, víno i památky. Slovinsko je rozlohou sice malá země, nabídkou turistických aktivit však předčí i některé mnohem větší konkurenty. K objevování je toho hodně, a pokud se chce vyhnout davům, na Bled rovnou zapomeňte. Pozornost si totiž zaslouží mnohem méně profláknutá místa. Přinášíme vám našich pět tipů.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pohled do Logarské doliny.

Článek

1. Velika planina

Tři docela zevrubné návštěvy Slovinska mi odkryly mnoho krásných míst. Jedno z těch vůbec nejhezčích je rozlehlá horská pastvina Velika planina. Nachází se při severních hranicích v Kamnicko-Savinjských Alpách, vlastně docela nedaleko od Bledu, a je to ideální místo pro všechny, kteří se rádi kochají zelenými loukami lemovanými špičkami hor.

Louky, kam jen oko dohlédne. Velika Planina je jedno z nejhezčích míst Slovinska

Cestování

Během léta slouží Velika planina svému primárnímu účelu, tedy jako pastva pro krávy, kterých se tu volně potulují stovky. Kouzelnou atmosféru celého místa doplňují dřevěné salaše pastýřů. V některých si turisté mohou koupit mléčné výrobky, třeba čerstvé sýry, jiné slouží jako ubytování. A mnohdy poměrně luxusní ve stylu glampingu. Probouzet se s prvními slunečními paprsky za cinkání kravských zvonců může být vlastně docela fajn.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Místní pastýři prodávají mléko i sýry.

2. Logarska dolina

Pokud se řadíte mezi milovníky kýčovitých horských výhledů, zbystřete. Jedno z nejhezčích a nejmalebnějších míst ve Slovinsku, kde můžete svou touhu ukojit, je Logarska dolina. Ta, stejně jako Velika planina, patří do Kamnicko-Savinjských Alp a leží hned při severních hranicích s Rakouskem. Jde o poměrně odlehlou lokalitu, kde je jen málo domků, zato však plno rozkvetlých luk.

Jedna z nejstarších slovinských horských chat má české srdce

Cestování

Jedním z hlavních taháků Logarské doliny je druhý nejvyšší slovinský vodopád Rinka, vysoký 90 metrů. Tady může být v sezoně poněkud rušněji, jinak je však údolí klidné a prázdné.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Logarska dolina je zkraje léta plná rozkvetlých luk.

Logarskou dolinu si můžete prohlédnout i shora, pokud vyrazíte na Solčavskou panoramatickou cestu. Nejhezčím místem je jedna z místních farem, která sedí na vlnícím se kopci obklopena lesem. V dálce pak panorama dokreslují hory.

3. Goriška Brda

Slovinské Toskánsko. Takové přízvisko se pro oblast Goriška Brda až neuvěřitelně hodí. Region za to může vděčit svému zvlněnému kopcovitému rázu a všudypřítomným vinicím, které sem přitahují nejen milovníky vína, ale také cyklisty.

Slovinské Přímoří má nádech Itálie, zvláštností je oranžové víno

Cestování

Goriška Brda leží ve slovinském Přímoří hned u italských hranic, díky relativní blízkosti moře je tu teplé a slunečné klima. Pokud se však chcete vyhnout horku, vyrazte sem spíše zkraje podzimu. Nejen kvůli teplotám, ale i barvám.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Západ slunce nad vinicemi u městečka Šmartno.

Na rozhledně, který stojí nedaleko malé obce Šmartno, jsem viděl asi jeden z nejhezčích a nejzlatějších západů slunce v životě. Jelikož šlo tehdy o první návštěvu Slovinska, byl to pro mě dostatečný důvod, abych se do této země toužil vypravit zase znova.

4. Jezero Bohinj

Bled je sice nejznámějším slovinským jezerem, Bohinj je ale tím největším. Je sice také poměrně turisticky vyhledávané, ale působí mnohem méně dotčené civilizací, a tedy více panensky. Ledovcové jezero je dlouhé přes čtyři kilometry a v nejširším místě má na šířku 1200 metrů, v létě se tu dá i zchladit, voda mívá kolem dvaceti stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Bohinj je tím největším ve Slovinsku.

V okolí jezera se navíc nacházejí další působivé zastávky. Jsou to třeba starý kamenný most s kostelem sv. Jana Křtitele ze 13. století. Z přírodních zajímavostí je to vodopád Savica. Sice není tak vysoký jako zmiňovaný vodopád Rinka v Logarské dolině, ale zase vyvěrá ze skály. Voda z jezera, které ho napájí, totiž protéká podzemními chodbami.

Od ledovce k Jadranu. Ambiciózní trail přes tři státy prověří zdatnost

Cestování

5. Maribor

Kdo míří během letní dovolené do Chorvatska, projíždí s velkou pravděpodobností přes druhé největší slovinské město Maribor. Vzhledem k místní univerzitě jde o studentské centrum, je tu plno památek a podobně.

Zdaleka nejvýznamnější je však zdejší nejstarší vinná réva světa, která stále plodí. Takzvaná stara trta měla být vysazena už před více než 400 lety a je zapsána i v Guinnessově knize rekordů. Víno z ní ovšem neochutnáte, dává se pouze jako dar třeba významným politickým činitelům a dalším osobnostem.

Foto: Profimedia.cz

V Mariboru roste nejstarší vinná réva na světě.

Napít se však můžete jakéhokoli jiného vína, protože Maribor je centrem jednoho ze tří slovinských vinařských regionů — Podrávska.

Pokud si uděláte asi hodinovou zajížďku směrem na Murskou Sobotu, dostanete se do oblasti Jeruzalem Ormož s centrální vesničkou Jeruzalem. Je to obdobně významná lokalita jako Goriška Brda, které rovněž sluší podzimní počasí. I to zamračené, když z vinic stoupá mlha.

U Mariboru leží také jedna z nejznámějších silniček celého Slovinska. Vede vinicemi a má tvar srdce. Pokud byste se na ni chtěli podívat, vyrazte do vesnice Špičnik.

Krajinou nejstarší vinné révy světa. Slovinsko si opomíjení nezaslouží

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám