Hlavní obsah

Zámecký park v Lednici je zatím bez vstupného

Právo, Milan Vojtek

V pořadí druhý pokus vybírat vstupné do zámeckého parku v Lednici na Břeclavsku nekončí povinným placením, ale zavádí vstupné dobrovolné. U čtyř vstupů do parku se ale stejně platební automaty objeví, možný signál budoucího zpoplatnění.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zámecký park v Lednici láká po celý rok k procházkám.

Článek

Národní památkový ústav chtěl placený vstup do zámeckého parku už před rokem. Po vlně odporu lidí i obce od záměru odstoupil. Před nedávnem památkáři oznámili, že co nevyšlo vloni, bude platit letos. A ohlásili instalaci turniketů na vybrané vchody. Další měly být uzavřeny.

Rozhodnutí opět vyvolalo negativní reakci, po jednání se zástupci obce památkáři záměr zase přehodnotili.

Vstup do zámeckého parku v Lednici bude od letoška zpoplatněn

Cestování

„Lednický zámecký areál má skutečně výjimečnou hodnotu, což potvrzuje zápis na Seznam světového dědictví UNESCO a zájem široké veřejnosti. S tím jsou spojené i vysoké finanční náklady na údržbu a obnovu. Finanční náročnost péče o park způsobuje bohužel také rostoucí vandalismus návštěvníků. Vstupné, které bychom vybrali, by bylo použito právě na pokrytí těchto nákladů, abychom park udrželi v co nejlepším stavu,“ hájila záměr placeného vstupu generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Nakonec ale vyslyšela argumenty obce a slíbila, že vstupné nebude povinné, ale dobrovolné. Ovšem nikoliv prostřednictvím pokladniček, ale turniketů.

Není třetí cesta?

„Věřím, že naprostá většina návštěvníků vnímá mimořádnou kulturní a přírodní hodnotu tohoto areálu, chápe význam tohoto kroku a na údržbu a obnovu parku ráda přispěje. Dospěli jsme však k závěru, že rozhodnutí, zda přispět, či ne, ponecháme na samotném návštěvníkovi,“ dodala Goryczková.

Jižní Čechy lákají turisty na lásku

Cestování

„Myslím, že ještě jednou ustoupili, ale pokud opravdu postaví turnikety, je jen otázka času, kdy s definitivní platností přijde zpoplatnění,“ uvedl muž z Lednice.

„Tady nejde o to, jestli Ledničtí budou platit vstupné. Tím, že zástupci obce zabránili vybírat vstupné od všech návštěvníků, zabili možnost, jak získat prostředky na obnovu. Ať je vstupné dobrovolné a začíná na minimální částce 30 korun, ale ať je zaplatí každý, kdo chce do parku vstoupit. Ledničtí ať mají permanentku,“ říká Přemysl Krejčiřík, který jako odborník dohlíží na park.

Kastelánka Ivana Holásková připomíná, že správa zámku se v rámci péče o park musí postarat o odpadky, včetně psích exkrementů, po lidech, kteří do zámku vůbec nevkročí. Jedná se o nemalé částky.

Turistům v Brně nabídnou industriální stezky

Cestování

„Proti příspěvku na údržbu parku nic nemám, ale mělo by to jít pro lidi, kteří se o něj opravdu starají. Pro zaměstnance, kteří jsou každý den od jara do podzimu venku, v chladnu i ve vedrech. Raději bych tedy přispěl na sbírku, ze které by šel celý obnos jim,“ míní Jiří Silnica z Lednice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám