Hlavní obsah

Zájem o Tunisko klesl, klienti žádají cestovky o změnu destinace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem Čechů o zájezdy do Tuniska po teroristickém útoku v Tunisu minulou středu klesl. O změnu destinace požádalo podle Asociace cestovních kanceláří asi 300 klientů, kteří si zájezd do této destinace koupili v předprodejích. Zájezdy do africké země by v létě také mohly zlevnit.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Tuniské letovisko Hammamet

Článek

Tato situace nastala poté, co během teroristického útoku minulou středu v muzeu v centru Tunisu zahynulo celkem 25 lidí, z toho 20 zahraničních turistů. Mezi nimi byli Japonci, Španělé, Francouzi nebo Poláci. Téměř 50 lidí bylo zraněno.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže došlo v těchto dnech k poklesu poptávky po zájezdech do Tuniska. „Lidé, kteří uvažovali o nákupu (zájezdu), ten nákup odložili," uvedl Papež. Pokud v Tunisku nedojde k dalším útokům, poptávka podle něj opět stoupne. Celkem prý požádalo o změnu destinace do 300 klientů, kteří si zájezd již zakoupili.

„První dny po útoku nám volaly desítky lidí, od víkendu jsou to už jen jednotlivci. Celkově jsme se domluvili na změně destinace s necelou stovkou klientů," uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Bezplatnou změnu destinace nabízí klientům většina velkých cestovních kanceláří. „Klientům, kteří si zakoupili zájezd do Tuniska, umožňujeme bezplatnou změnu destinace. Tuto možnost mají klienti do konce tohoto měsíce. Aktuálně nikdo tuto nabídku nevyužil. První zájezd do Tuniska se uskuteční v druhé polovině května," řekl marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha.

„Klienty informujeme, že ve všech letoviscích, do kterých mají odlétat na dovolenou, není žádné bezpečnostní riziko, vše je standardní a hoteliéři se připravují na turistickou sezónu," uvedla obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

Mohou přijít slevy

Pokles poptávky po zájezdech do Tuniska v Evropě může vést k tomu, že tamní hotely sníží ceny ubytování. „Stoprocentně pokud hoteliéři (v Tunisku) zlevní, tak samozřejmě české cestovní kanceláře, v tak konkurenčním prostředí, jaké u nás je, nemohou dělat nic jiného než nabídnout snížené ceny," řekl Jan Papež. Klesnout by tak mohly ceny last minute zájezdů do Tuniska.

Do Tuniska v roce 2013 vycestovalo 115 000 českých turistů, šlo o 11. nejpopulárnější destinaci. Tunisko stále patří mezi jednu z nejlevnějších leteckých destinací pro letní dovolenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám