Hlavní obsah

Začíná sezóna hradů a zámků: program bude bohatší, vstupné dražší

Památky před novou sezónou chystají novinky a kulturní akce. Návštěvníkům se zpřístupní uzavřené prostory, představí zrestaurované předměty a nabídnou vylepšené zázemí. K nejatraktivnějším budou patřit připomínky alchymistické historie zámku Třeboň či nová prohlídková trasa s dětskými pokojíčky na Červené Lhotě. Na Kratochvíli připravují akci Renesance renesance, při níž návštěvníci vidí restaurátorům pod ruku.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Hluboká se otevře veřejnosti 12. dubna.

Článek

V Ratibořicích na Náchodsku bude letos poprvé možné zhlédnout dokončenou výmalbu trojice místností v přízemí zámku. "Tyto místnosti jsou vymalovány v původních barvách," popsal správce zámku Ivan Češka. První z letošních akcí bude v Ratibořicích dubnová výstava keramiky v běžně nepřístupných prostorách zámeckého sklepení.

V červnu areál Babiččina údolí oživí postavy z díla spisovatelky Boženy Němcové, poslední letošní akcí bude v Ratibořicích tradiční adventní program, při kterém návštěvníky provedou zámkem průvodci v historických kostýmech. Areál Babiččina údolí patří mezi nejvíce navštěvované památky v hradeckém kraji ve správě NPÚ, vloni dorazilo zhruba 80 000 návštěvníků.

Zámek v Náchodě

FOTO: archiv PRÁVA

Noční prohlídky expozice tradičně připravuje správa zámku v Náchodě, tradiční adventní prohlídky a další akce nabídne také romantický zámek Hrádek u Nechanic na Hradecku. "Na polovinu srpna připravujeme například zámecké posvícení, které nabídne tržiště na nádvoří zámku, dobovou krčmu či slavnostní květinovou výzdobu zámecké expozice," řekl správce zámku Ivan Šenk.

Zámek Kynžvart prodělal v posledních měsících velké změny. Ty se ale zatím návštěvníků nedotknou. V dosud nevyužívaném křídle zámku vzniklo s pomocí takzvaných norských fondů badatelské centrum a depozitář, kam bylo převezeno 30 000 předmětů kynžvartské sbírky.

Podle kastelána Miloše Říhy je možné, že se letos projeví krize i na poklesu návštěvníků zámku Kynžvart.

Hrad Loket už dva roky dosahuje zhruba stotisícové návštěvnosti. Hrad, který patří městu, je na rozdíl od většiny památek otevřen celoročně. Jeho ředitel Václav Lojín věří, že se zájem podaří udržet i v časech krize. Hrad chce letos rozšířit expozici útrpného práva. Připraven má i projekt oprav, který zahrnuje i vybudování svatebních apartmánů.

Státní zámek a hrad v Bečově na Karlovarsku bude letos návštěvníky znovu lákat především na unikátní relikviář svatého Maura a atraktivní návštěvnické okruhy v zámecké části areálu. Novinkou, kterou nelze přehlédnout, bude vylepšený prostor vstupu a hlavní pokladny. Jeho úpravy začaly už loni a před příchodem prvního letošního hosta budou dokončeny, řekl kastelán Tomáš Wizovský.   

Jinak pro nastávající sezónu, kdy se zámek otevře v první dubnový víkend, mnoho dalších překvapení neslibuje. Důvod je podle Wizovského zcela prostý a souvisí s bezpečností významné západočeské památky, a vlastně i návštěvníků. "Veškeré peníze jsou soustředěny na dokončení velké protipožární soustavy s výjimečnou nádrží přímo v prostoru hradu," dodal kastelán.

Návštěvu některých z interiérů státního zámku ve Valči na Karlovarsku musí lidé i letos oželet. Nadále pokračuje rekonstrukce celého objektu, která neumožňuje vstup ani do jedné z částí historických budov, uvedla zástupkyně kastelána Alena Zemanová.

Do Valče se ovšem mohou návštěvníci přece jen vypravit, pokud vezmou zavděk procházkou po unikátním zámeckém parku. Ten je pro veřejnost přístupný, jen musí lidé počítat s tím, že v něm i letos pokračují rozsáhlé úpravy zeleně.

Foto: Miroslav Šára, Právo

KřivoklátFOTO: Miroslav Šára, Právo

Novinky na letošní sezónu přichystal hrad Křivoklát, který je na rozdíl od jiných památek v provozu celoročně. Letos otevírá zcela nový prohlídkový okruh nazvaný Cesta královskou historií. Návštěvníka provede po nejvýznamnějších částech hradu včetně nikdy neotevřeného prostoru nad kaplí a jižním křídlem se starobylým točitým schodištěm. Další nabídkou pro milovníky historie je spojení prvního okruhu Královských paláců a druhého okruhu Velké věže do jednoho pod názvem Napříč Křivoklátem.

Karlštejn, který otevřel své brány již 28. února, bude letos lákat na bohatý program. Návštěvníci se mohou těšit například na koncert zpěvačky Lucie Bílé, skupiny Tichá domácnost nebo na galavečer při příležitosti 35. výročí vzniku filmu Noc na Karlštejně. Chybět nebudou ani odborné přednášky nebo třeba zádušní mše za Karla IV..

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn

FOTO: Jakub Kynčl, Novinky

Zámek Konopiště připravil novou výstavu nazvanou Od Sarajeva k velké válce. Je věnována 95. výročí atentátu na majitele konopišťského panství a následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este. Otevře se 1. dubna a potrvá do 30. září, řekla pracovnice správy zámku. Kromě toho nabízí zámek návštěvníkům tři prohlídkové okruhy a jeho expozice už prakticky nelze rozšiřovat. 

Také zámek Loučeň si na letošní rok připravil celou řadu akcí. První z nich bude na počátku dubna oslava Velikonoc, v květnu jsou na programu Napoleonské slavnosti, v červnu se do zámeckého amfiteátru po roce vrátí celodenní maraton divadelních představení. Lidé se mohou těšit i na návštěvnicky nejúspěšnější akci loňské sezóny, kterou se stal zářijový Zámecký jarmark. Slavit se budou také narozeniny zámeckých labyrintů, v létě v zámku ožijí slavné postavy minulosti a vše vyvrcholí v prosinci Vánočním loučením s Loučení.

To na Kokoříně mají před startem nové sezóny, který je naplánován na konec března, zcela jiné starosti. "Momentálně děláme všechno pro to, aby se nám podařilo zajistit opravu části zdi, která se před několika měsíci zbortila," řekla kastelánka Jindřiška Gabrielová. Start sezóny však nešťastná událost neohrozí, zeď je v místě, kam lidé stejně nemají přístup. Hrad pro letošní sezónu nechystá žádné výraznější novinky. "U nás už ani není moc co zpřístupňovat, jsme malý hrad," vysvětlila kastelánka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hrad Kokořín

Hrad Kokořín

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Upravit a zkulturnit zázemí pro návštěvníky se pro letošní sezonu rozhodli na vodním hradu Švihov, kam vloni zavítalo 37000 lidí. Upravili vstupní prostor, pokladnu a toalety. "V expozici jsme udělali několik drobných úprav. Jde spíše o zdokonalení toho, co jsme tu měli," uvedl správce Lukáš Bojčuk. Do června na Švihově dokončí novou část druhé prohlídkové trasy, jež bude obsahovat archeologickou expozici.

"Půjde o předměty, které se tu našli při posledních výzkumech. Výzkumy popíšeme, uvedeme, jak se dělaly, co z nich vzešlo a podobně," dodal. Časem by mohla expozice získat vlastní prostor. Hrad se letos zaměřil také na cizince a připravuje pro ně nové materiály i cizojazyčná mluvítka.

Nově zrestaurovanou barokní kazatelnu z roku 1713 představí Červené Poříčí, které bývá zpřístupněno jen několikrát ročně. "Poprvé si ji lidé mohou prohlédnout v zámecké kapli během místní poutě 21. června," uvedl správce Marcel Čermák. Dokončit by se měla také oprava střech a krovů hospodářských budov zámku. Překvapení chystají i další památky. Představí je na konci března.

Kromě novinek spojených s opravami se hrady a zámky pokusí přilákat také na zajímavé akce. Koncert Vlasty Redla, Čankišou, akci pro děti, prohlídku za úsvitu a další plánuje Rabí na Klatovsku, kam vloni přišlo 72 000 lidí. Slavnosti chřestu se uskuteční v Nebílovech, netopýří noc na zámku v Horšovském Týně.

Návštěvníci Kratochvíle uvidí proces restaurování

Už nyní odhalí svá další tajemství Kratochvíle, kde se v těchto dnech dokončuje obnova tří sálů s unikátní štukovou výzdobou a malbami. Je mezi nimi velký horní sál, který v létě oživí koncerty a divadla, bohatě zdobená lovecká jídelna a pokoj synovce posledních Rožmberků Jana Zrinského ze Serynu.

Kastelán Vojtěch Troup označil tuto zimu za nejnáročnější v období, kdy Kratochvíle postupně získává svoji původní tvář. Cílem je znovuzrození jedinečné architektury jedné z nejzachovalejších renesančních vil na sever od Alp. Mimořádné je i to, že veřejnost může průběžně sledovat proces obnovy. "Chceme, aby návštěvníci viděli proces restaurování v chodu a mohli se stát jeho přímými svědky. Do vily budou vstupovat sálem, kde restaurátoři obnovují malířskou výzdobu. Mohou se jim dívat pod ruku a získat představu, jak náročná je obnova kulturní památky," vysvětlil.    

Foto: Profimedia.cz

Kratochvíle

Kratochvíle

FOTO: Profimedia

Velké změny chystá od konce června třeboňský zámek, kde se zcela změní náplň devíti místností bývalé Rožmberské prohlídkové trasy v přízemí. "Připomene zálibu Petra Voka z Rožmberka v alchymii a také život alchymistů, zejména anglického učence Dr. Dee, na jeho dvoře," naznačila Markéta Slabová z českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu. Na základě dobových reálií bude například zrekonstruována pracovna Dr. Dee, alchymistická laboratoř či knihovna.

Od července uvidí turisté další trasu na zámku Červená Lhota, který je díky své pohádkové atmosféře oblíbeným cílem rodinných výletů. Novým magnetem pro ně budou hlavně dětské pokojíčky vybavené nábytkem i hračkami, které na zámku sloužily do roku 1945. V létě chystá atraktivní nabídku také dačický zámek, v němž byly před dvěma lety objeveny velmi cenné nástěnné malby typu Salla terrena. Restaurátoři je nyní postupně odkrývají a historici pátrají po jejich původu.

Úplně jiné jaro než všechna předchozí nyní zažívá zámek Hluboká. V pátek 27. a sobotu 28. března bude totiž hostit jednání ministrů zahraničních věcí Evropské unie. Kvůli ochraně cenného mobiliáře bylo vystěhováno 20 místností, které jsou součástí reprezentačních pokojů hlavní prohlídkové trasy a soukromých apartmánů zimní prohlídkové trasy. Své místo dočasně změnilo na 1000 cenných předmětů. Až ministři v sobotu Hlubokou opustí, začne akce Kulový blesk, protože bude třeba co nejdřív vrátit nábytek a exponáty na své místo. Začátek hlavní sezóny je na Hluboké naplánován na 12. dubna.

Nejslavnější moravskou památku, kterou je zámek Lednice na Břeclavsku, bude letos z větší části zakrývat lešení. Pokračuje totiž rozsáhlá oprava fasád objektu, která přijde na 132 miliónů korun. Lákadlem v Lednici by se měla stát prodloužená lodní plavba. Výletní lodě budou nově vozit zájemce po řece Dyji od zámku až k Minaretu - objektu sloužícímu jako vyhlídková věž.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Lednický zámek a jeho krásné zahrady.

Lednický zámek a jeho krásné zahrady

FOTO: Lucie Poštolková, Novinky

Hrad Veveří v polovině dubna otevře opravenou Prachovou věž. Objekt nebyl léta přístupný. Stane se vyhlídkovým místem. Lidé z něj budou moci obdivovat hrad i lesy v okolí Brněnské přehrady.

Zámek v Rájci na Blanensku letos sice nepočítá s svými tradičními nočními prohlídkami, jeho víkendové programy budou ale pestřejší. Nově je doplní kostýmované prohlídky, šermířská vystoupeními a koncerty, jichž bude více než loni.

Nedaleký zámek v Kunštátě připravuje výstavu o astrologovi a matematikovi Johannesi Keplerovi (1571-1630). Byl přítelem jednoho z majitelů zámku a v Kunštátu několikrát pobýval. Zámek se letos pochlubí obrazy, loveckými trofejemi a zbraněmi z původních sbírek, které se podařilo najít v depozitářích.

Barokní zámek ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku připravuje výstavu o výrobě tamní keramiky. Vystaví i nově zrestaurovaný mohutný historický paraván, který je bohatě zdoben malbami. Ví se sice, že zástěna patří k zámeckému mobiliáři, památkáři ale netuší, ve které části objektu byl využíván.

Vranov nad Dyjí

FOTO: Karel Zábrodský,

Návštěvníci se mohou těšit také na celou řadu doprovodných programů na Buchlově se v polovině července opět uskuteční kovářské dny, vizovický zámek otevře sezonu výstavou s názvem Krása s handicapem. Ta představí restaurovaná díla z roku 2007 a 2008. Na programu je i celá řada koncertů a zajímavých besed.

Šternberk letos nabídne jednu z největších zajímavostí. Gobelíny z Lichtenštejnských sbírek se ve městě objevily poprvé loni na podzim. Díla s loveckými motivy německé nebo spíše italské provenience z počátku 17. století získalo ministerstvo kultury loni na jaře za více než 37 000 eur (zhruba milion korun). "Jejich restaurování stálo asi 600 000 korun," uvedla Gottwaldová. Gobelíny utkané z vlny a hedvábí jsou zhruba tři metry dlouhé a široké 80 centimetrů. Lichtenštejnové je získali od florentského obchodníka s uměním Stefana Bardiniho.

Na Lemberku se obnovují fasády a na Troskách pokračuje stabilizace skalního masivu. Na Hrubém Rohozci se poprvé po úpravách představí návštěvníkům dvě dámské ložnice. Letos tam začala reinstalace interiérů, jejímž cílem je vrátit místnostem původní podobu z 30. let 20. století. Do prohlídkové trasy se zařadila i návštěva barokní kaple.

Několik novinek přichystal zámek Velké Březno na Ústecku. Jednou z nich je i nový informační systém o dřevinách v zámeckém parku. "Lidé si budou moci podle mapy park projít a sami si zjistit, o jaký strom se zrovna jedná," popsal kastelán zámku Miloš Musil. V parku u zámku ve Velkém Březně je zhruba 100 druhů stromů, mezi nimi lze najít mnoho vzácných rarit. Například jedlovec mertensův roste podle Musila v ČR ve třech exemplářích, z toho dva jsou ve Velkém Březně.

Zámek Velké Březno nechal vydat i zbrusu novou brožuru o zámku a parku. "Dalšími novinkami jsou dvě výstavy. Jedna bude třetí pokračování výstavy uměleckých sbírek poválečného Ústecka, druhá výstava kreseb zámeckého parku na skicách Evy Vágnerové," upřesnil Musil. Letos budou pracovníci zámku chystat nové rozšíření interiérů, příští rok by mohlo být zpřístupněno pět nových místností.

Spíše na klasické akce sází i hojně navštěvovaný zámek v Libochovicích na Litoměřicku. Nabídne stálou interiérovou expozici, pokračovat bude i výstava o zdejším rodákovi Janu Evangelistovi Purkyně. "Stejně tak budou v průběhu sezóny při různých příležitostech zpřístupněny zámecké skleníky a sklepy," doplnil kastelán Ladislav Pešek. Podle něj budou pokračovat také tradiční výstavy bonsají a kaktusů. Velký úspěch mívá i pohádkové setkání pro děti předškolního věku.

Sezónu zahájí v sobotu 21. března ústecký hrad Střekov, který v letošním roce oslavuje 690 let své existence. Od roku 1992 patří památka opět Lobkowiczům, kteří jej před tím vlastnili do roku 1953. Největší novinkou je podle internetových stránek hradu zpřístupnění největší prostory horního hradu, takzvaného Rytířského sálu. Ten ovšem nebude plně zrekonstruovaný, protože odhadované náklady na základní opravy jsou téměř tři miliony korun, což je zatím pro Střekov částka nedostupná.

Další novinkou na Střekově je první ročník Střekovského hudebního léta. Ve spolupráci se sdružením Czechblues se v kulisách horního hradu odehraje od 19. června do 28. srpna série šesti koncertů se zaměřením na jazz, blues a jazzfolk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám