Hlavní obsah

Za Vinnetouem a Old Shatterhandem na Jadran

Právo, Bohuslav Borovička

Podstatné části filmů o legendárním Vinnetouovi, náčelníkovi Apačů, byly natočeny ve skalách, prériích a na jezerech v dnešním Chorvatsku. Kultovní filmy, které mají desetitisíce fanoušků zejména v Německu, se mají stát jednou z nových turistických atrakcí při cestě na Jadran, kde v létech 1962 až 1969 vznikla desítka filmů, jejichž hlavními hrdiny byl Vinnetou a jeho bílý přítel Old Shatterhand.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Krka

Článek

Exteriéry se točily v národních parcích Plitvice, Krka a Paklenica a také v pohoří Velebit.

Tisíce turistů každoročně přijíždějí k vrcholu Mali Alan v nejjižnější části velebitského pohoří, kde Old Shatterhand držel v náručí mrtvé tělo svého pokrevního bratra Vinnetoua. Dalším poutním místem je Tulova Greda, kde byli k věčnému spánku uložení další z hrdinů ságy - Inču-čuna a Nšo-či.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Plitvice

Foto: Petr Nový, Novinky

Plitvická jezera.

Němečtí návštěvníci jezdili do těchto míst již před desítkami let. Jejich putování přerušila jugoslávská válka v 90. letech. Po roce 1995 se začali vracet, mnohdy bez ohledu na to, že ony oblasti byly po válce hustě zaminované. Je pravděpodobně zázrak, že tam nedošlo k tragédii.

V oblasti Starigrad-Paklenica má postupně vzniknout tématický park, věnovaný Vinnetouovskému cyklu, jeho hrdinům, dobovým rekvizitám a kostýmům, stavbám, expedicím v koňském sedle a všemu co s někdejším natáčením souvisí.

Foto: Profimedia.cz

Starigrad-Paklenica

V tomto prostředí se budou odehrávat scény z filmů, pistolnické souboje i slavnosti ve skutečném indiánském pueblu.

Než bude projekt hotov, budou nadále fanoušci sjíždět u Maslenického mostu z dálnice a u vytržení stávat na někdejším filmařském place. Aby autentický zážitek umocnili, vezmou si na památku alespoň kamínek.

Foto: Profimedia.cz

Vinnetou a Old Shatterhand

„Každý rok před sezónou sem přivezeme fůru oblázků a já je rozházím a rozhrabu,“ vysvětluje hlídač parkoviště Dušan jak je možné, že i po tolika letech se na každého dostane.

Reklama

Související témata:

Související články

Pula je perlou slunečné Istrie

Prvním příjemným překvapením při návštěvě istrijského správního střediska Puly a slavné římské Arény je, že zaparkujete přímo u ní. Druhým je pak mohutnost...

Výběr článků

Načítám