Hlavní obsah

Za procházku Dubrovníkem v plavkách dostanou turisté pokutu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě vejde v chorvatském Dubrovníku v platnost nová vyhláška. Pokud se někdo projde historickým centrem v plavkách či bez vrchní části oděvu, dostane pokutu. Vysoké teploty, které městské zdi ještě umocňují, tak budou muset turisté snést ve standardním a slušném oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Do historického centra Dubrovníku bude zakázáno chodit v plavkách.

Článek

Obyvatelé oblíbené chorvatské destinace byli v minulosti několikrát pohoršeni nad mnohdy urážejícími oděvy, které turisté nosili. Během uplynulých dvou sezón už městskému úřadu došla trpělivost, a tak se rozhodl situaci vyřešit.

„Loňské nepříjemné zážitky kvůli jednotlivcům, kteří se nevhodně oblečení nebo bez oblečení pohybovali historickým centrem Dubrovníku, ukázaly, že je třeba, aby vyhláška o komunálním řádu obsahovala ustanovení týkající se veřejného pořádku,” vyjádřil se k novému pravidlu Městský úřad Dubrovník.

Zavedení vyhlášky oznámilo město už začátkem roku a zákaz nošení plavek či chození bez svršků má platit v celé historické části. Cedule, které mají ohraničovat takzvanou „slušnou zónu”, budou stát u třech vstupů do Starého města — u bran Pile, Ploče a Buža.

Kdokoli, kdo bude zákaz ignorovat, dostane pokutu až 2500 kun, což je v přepočtu zhruba 9000 korun.

Postihy hrozí i ve Splitu

Podobnou vyhlášku zavedla i další oblíbená chorvatská destinace, Split. Stalo se tak v návaznosti na nedávný incident, kdy se skupina mladých turistů rozhodla proběhnout po promenádě Riva zcela bez plavek a skočit v přístavu do moře. Pozměňovací návrh v komunálním řádu byl přijat 17. května.

„Není dovoleno pohybovat se historickým jádrem města Split bez oděvu, části oděvu nebo v plavkách. Dohled provádějí komunální pracovníci a sankce jsou 500 kun (1800 korun) na místě činu nebo 1000 kun (3600 korun) při přestupkovém řízení,” uvedlo pro Novinky Turistické sdružení města Split.

Zákaz delší dobu funguje také v historických centrech ostrovů Pag a Krk.

Chorvatsko je jednou z nejpopulárnějších destinací českých turistů, loni do něj podle Chorvatského turistického sdružení zavítalo více než 739 000 tuzemských návštěvníků. Zvýšené pozornosti by letos měli dbát také řidiči, kteří do země u Jadranu zamíří. I na silnicích totiž letos čekají vyšší pokuty, pokud nedodrží stanovená pravidla. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám