Hlavní obsah

Za moderní i středověkou kulturou do německého Bonnu, Brühlu a Kolína nad Rýnem

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beethovenův rodný dům a malebné historické centrum Bonnu, dechberoucí Kolínská katedrála a čokoládové muzeum v Kolíně nad Rýnem s honosným zámkem Augustusburg a muzeum Maxe Ernsta v Brühlu vytváří turisticky atraktivní kulturní trojúhelník.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Středověká architektura podél Rýna

Článek

Čím dál tím víc Čechů cestuje po tuzemsku ale také objevuje krásná místa našich sousedů. Pokud se vydáte do romantického Porýní v Německu, odpočiňte si a naberte atmosféru v poklidném historickém centru Bonnu.

Malebné uličky i náměstí lemované kavárnami a restauracemi svádí k odpočinku. Poklidné tempo bývalého hlavního města Západního Německa je ideální k procházkám. Pokud rádi nakupujete, tak si Bonn zamilujete. Právě v centru Bonnu je jedna z největších pěších zón v Německu s nepřeberným množstvím nákupních center, butiků a obchodů.

Pro milovníky vážné hudby se od 10. září do 9. října koná v Bonnu hudební festival na počest slavného rodáka Beethoven fest. Právě zde se v měšťanském domě, v ulici Bonngasse 20, narodil roku 1770 Ludwig van Beethoven.

Uvnitř rodného domu se nachází největší Beethovenovo muzeum. Při vstupu do domu se návštěvníci ocitnou v 18. století. Vše jakoby zůstalo na místě přesně tak, jako by to odložil sám skladatel.

Do Kolína nad Rýnem za čokoládou

Kolín nad Rýnem je strategickým přístavem nejen pro rozvoz surovin, ale i pro turismus. Poměrně velká část turistů zavítá do Kolína díky organizovaným plavbám po Rýnu, který je doslova lemovaný hrady a zámky. Můžete si vybrat od hodinových plaveb až po celodenní. Pokud poplujete po Rýně jen Kolínem, naskytne se vám krásný výhled na Kolínskou katedrálu, staré doky, ale i na moderní architekturu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pohled na zadní část Kolínské katedrály

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Kolínskou katedrálu obklopila pěší zóna a z druhé strany vlakové nádraží.

Největším monumentem Kolína je katedrála. Stavební práce začaly roku 1248 a trvaly přes 600 let. Od samého počátku bylo v projektu počítáno se severní a jižní věží o nuvěřitelné výšce 157 metrů, které jsou v současné době přístupné. Ale než se vydáte na ochoz věže, zvažte své sklony k závratím. Kovové schodiště a silný vítr tu udělají své.

Sladkou tečkou po prohlídce Kolína může být návštěva muzea čokolády, kde mají i tropický skleník, aby návštěvníkům názorně předvedli, v jakých podmínkách rostou kakaové boby. Dozvíte se vše o historii a výrobě čokolády, kterou zde můžete nakonec i ochutnat.

Brühl

Náš kulturní trojúhelník zakončuje Brühl, rodné město Maxe Ernsta s přepychovým rokokovým zámkem. Malíř Max Ernst patří mezi významné osobnosti moderního umění. Jeho dílo ovlivnily surrealistické a dadaistické proudy. Vytvořil si vlastní snový svět, kde se objevují prvky předkolumbovské Ameriky. Právě v Brühlu se podařilo nashromáždit jeho největší sbírku.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Muzeum Maxe Ernsta

Rokokový zámek Augustusburg byl v Německu první stavbou svého druhu. Byl inspirací pro všechny další rokokové paláce. Největší perlou zámku je zdobené schodiště, které vypadá, jako by bylo celé z mramoru.

Foto: Profimedia.cz

Zámecké zahrady Augustsburgu

Pokud vám bude přát počasí, vydejte se do barokních zahrad ve francouzském stylu s vodotrysky, bazény a dekorativními trávníky.

Rady na cestu

Muzeum Maxe Ernsta

Muzeum otevírá každý den (kromě pondělí) od 11 do 18 hodin. První čtvrtek v měsíci zavírají až ve 21 hodin. Plné vstupné vychází na 125 korun, snížené na 75 korun. Děti do šesti let mají vstup zdarma. Více informací najdete na www.maxernstmuseum.lvr.de.

Jak se dostat do Brühlu

Do Brühlu se dostanete z Kolína nad Rýnem nebo z Bonnu tramvajovou linkou číslo 18. Stanice je od muzea asi dvě minuty. Autem trvá cesta do Kolína asi šest a půl hodiny, do Brühlu pak šest hodin a tři čtvrtě z Prahy. Trasa z Brna je o dvě hodiny delší. Pokud dáváte přednost rychlejší dopravě, letadlem trvá přímý let s Germanwings na letiště Kolín nad Rýnem/Bonn asi hodinu a půl.

Kde platí karta Welcome Card?

Muzeum čokolády, Museum Ludwiga, Kolínská Zoo, Prohlídka Kolína na kolech, Kolínská katedrála, veřejná doprava v regionu a další.

Kde se dobře najíst?

V Kolíně nad Rýnem kousek od řeky narazíte na tradiční německou restauraci Peters Brauhaus, kde výborně vaří a navíc mají milou obsluhu. V Bonnu na hlavním náměstí zajděte do Em Höttche. Mají zde příjemnou atmosféru středověké restaurace a zárověň se tu i dobře najíte.

www stránky

www.koelntourismus.de

www.beethovenfest.de

www.chocolatemuseum-cologne.de

www. schlossbruehl.de

 www.maxernstmuseum.de

www.bonn-region.de

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám