Hlavní obsah

Za lázeňstvím do Jeseníků

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníky jsou i významnou lázeňskou oblastí. Mezi nejstarší a nejznámější moravské lázně s dlouholetou tradicí patří Lázně Velké Losiny, které v sobě spojují to nejlepší, co nabízí velká lázeňská města, s klidným prostředím uprostřed přírody.

Článek

Návštěvníky a lázeňskými hosty jsou vyhledávány především kvůli léčebným účinkům místních minerálních vod, ale také pro svoji příjemnou polohu v podhůří Hrubého Jeseníku.

Historie lázeňství ve Velkých Losinách sahá až do 16. století. První dřevěná lázeňská budova byla postavena v roce 1592. Vůbec první zmínka o zdejších lázních však pochází z roku 1296. Nynější lázně tak navazují na ty nejlepší tradice s využitím nejmodernějších léčebných postupů a metod.

Léčí se v nich především nervové nemoci dětí i dospělých, u dětí (od 3 do 18 let) netuberkulózní nemoci dýchacího ústrojí a nemoci pohybového aparátu a u dospělých bez nároku na příspěvek od pojišťoven mj. revmatismus, artrózy kloubů, stavy po zlomeninách, bolesti zad a stavy s onemocněním dýchacích cest.

Bohaté kulturní a společenské vyžití

Přírodní prostředí zaručuje pobyt na čistém vzduchu s širokými možnostmi aktivního odpočinku, kulturního i společenského vyžití. Celá řada značených turistických tras vybízí k procházkám i k náročnějším túrám. Výborné terény jsou zde i pro cykloturistiku. Velké Losiny skýtají i možnost koupání v termální sirné vodě. Po celý rok připravují lázně pro své hosty řadu kulturních akcí.

V lázeňském parku je možnost rybaření bez rybářského lístku včetně zapůjčení rybářského náčiní. V zimním období nabízí okolí řadu lyžařských vleků a běžeckých tras. Nejznámější lyžařské centrum, Červenohorské sedlo, je vzdáleno necelých 20 kilometrů.

Na výběr jsou i další lázně

V Jeseníkách jsou však i další lázně. V Karlově Studánce se léčí mj. onkologické případy po ukončení komplexní léčby bez jakýchkoliv známek recidivy, alergické rýmy, stavy po opakovaném nebo komplikovaném zápalu plic, funkční poruchy periférních cév a astma.

Mikroklima Priessnitzových lázní v Jeseníku je velmi vhodné pro léčení horních a dolních cest dýchacích, potíží krevního oběhu, nervové soustavy a vegetativního nervstva.

Klimatické lázně Dolní Lipová se zaměřují například na léčbu lupénky, ekzémů všeho druhu, kožní choroby, cukrovku, obezitu a poruchy metabolismu. Léčebné lázně Bludov mají dlouholetou tradici v léčbě dětské obezity a pohybových problémů dospělých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám