Hlavní obsah

Za historií i přírodou. Kolumbijská Amazonie se stává turistickým hitem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amazonie je domovem mnoha unikátních zvířat. Nejen kvůli nim se teď kolumbijská část pralesa stává velkým turistickým lákadlem, píše agentura Reuters. Někteří návštěvníci dávají přednost bohaté historii regionu a míří na nejrůznější stezky křižující džungli, mimo jiné k prastarým skalním malbám Raudal del Guayabero.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolumbijská Amazonie nabízí přírodní krásy a skrytou historiiVideo: Reuters

 
Článek

Vstupní bránou do kolumbijské Amazonie je region Guavire. Do jeho hlavního města San Jose del Guavire míří množství turistů, kteří odsud pokračují dále do pralesů užít si nezapomenutelné dobrodružství.

Zatímco někteří preferují pozorování unikátních zvířat, ať už nejrůznějších ptáků nebo třeba endemického delfínovce amazonského, jehož populace se dostala takřka na hranici vyhynutí, jiní se do džungle vydávají za skalními malbami Raudal del Guayabero. Jejich stáří je odhadováno na osm až dvanáct tisíc let, vyobrazují různé geometrické vzorce nebo také lidské postavy a zvířata.

Jak se dřív žilo

Věří se, že autoři těchto skalních maleb byli prvními lidmi, kteří se v oblasti nynější Amazonie usadili. „Piktogramy byly poprvé objeveny francouzskými průzkumníky v roce 1948 a my nyní skrze umění zjišťujeme, jak kdysi vypadal život v regionu,“ vysvětluje šéf místní komunity Fredy Armando Clavijo Montero.

O přesném stáří maleb se nicméně odborníci přou, nelze ho totiž určit. „Neobsahují žádné organické stopy, takže k jejich datování nemůžeme využít karbonovou metodu, která by byla nejpřesnější,“ vysvětlil místní průvodce Cesar Arreondo.

Agentura Reuters uvádí, že ačkoli Amazonie pokrývá asi třetinu Kolumbie, od zbytku země je fyzicky i kulturně oddělena. Její pestrý ekosystém je podle Montera jen jedním z lákadel. „Okolí řeky Guayabero táhne zejména díky historii, ekoturismu a bohaté přírodě,“ uzavřel.

Na Prahu obyvatelka nejexotičtějšího ostrova světa nikdy nezapomene

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám