Hlavní obsah

Z válečného bunkru udělali ve Francii turistické ubytování

Severní pobřeží Francie je stále poseto mnoha bunkry z období druhé světové války. Jeden z nich, nacházející se v bretaňské obci Saint-Pabu, začal sloužit novému účelu a je z něj turistické ubytování. Tvrdé vojenské podmínky ale návštěvníky nečekají, zato obývací pokoj i s barem ano.

Foto: Profimedia.cz

V Bretani nabízejí netradiční ubytování (ilustrační foto).

Článek

V Saint-Pabu se nachází hned několik bunkrů, které jsou napůl pohřbené v písku. Místní obyvatel Serge Colliou před časem koupil pozemek kolem jednoho z nich a strávil 18 měsíců tím, že ho vykopával a renovoval. Interiér bunkru o rozloze 400 metrů čtverečních navíc vyšperkoval tak, aby se v něm návštěvníci, kterých stavba pojme až osm, cítili pohodlně, uvádí server CNN.

„Bunkr jsme uzpůsobili, ale zároveň jsme zachovali jeho specifickou atmosféru,“ uvedl Colliou. „Chtěli jsme vdechnout budově nový život, nebudeme žít v minulosti navždy. Zachránili jsme i některé prvky, takže stále víte, kde se nacházíte, ale nejde o muzeum,“ doplnil.

Připomínkami historie jsou v původně německém bunkru L479 například vojenské helmy, reprodukce zbraní nebo cedule na zdech. Podle majitele už v neobvyklém ubytování přespali Francouzi, ale i Němci.

Starostové některých obcí podél bretaňského pobřeží se chtějí bunkrů a dalších pozůstatků z období druhé světové války zbavit kvůli bezpečnosti.

Jinde, například v Saint-Nazaire, je chtějí obnovit jako historické památky. „Začali jsme bunkry rekonstruovat, což je dobře, ale všechny zachránit nemůžeme,“ uvedl Herve Farrant, který se na bunkry specializuje a studuje je už od 80. let minulého století.

Na zámku ve Versailles otevřeli luxusní hotel

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám