Hlavní obsah

Z někdejšího domu princezny Diany je nová turistická atrakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci královské rodiny mají nové poutní místo. Je jím dům, ve kterém žila Diana Spencerová, než se stala princeznou z Walesu. Budova se nachází v londýnské čtvrti Kensington a od konce září ji zdobí oficiální modrá plaketa, která tragicky zesnulou „královnu lidských srdcí“ připomíná.

Foto: Profimedia.cz

Princezna žila v domě v letech 1979 až 1981.

Článek

Diana Spencerová žila v bytě na Old Brompton Road velmi krátce, pouze dva roky, kdy coby osmnáctiletá dívka pracovala ve školce a jako chůva. V roce 1980 se jí začal dvořit princ Charles, a tak začali dům často obléhat fotografové prahnoucí po snímcích budoucí princezny.

Diana si byt v domě koupila za peníze, které zdědila po prababičce. Poté, co se zasnoubila s Charlesem, její matka nemovitost prodala. Dodnes jde o soukromý majetek, návštěvníci se proto na někdejší princeznin domov podívají pouze zvenčí, uvádí server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Diana si byt v domě koupila za zděděné peníze.

„Lady Diana Spencerová, později princezna z Walesu, je jednou z nejikoničtějších osob nedávné britské historie,“ okomentovala umístění plakety organizace English Heritage, která spravuje na 400 historických lokalit a památníků v Anglii.

„Její problémové manželství s princem Charlesem a pozdější vztah byly předmětem neustálého a obtěžujícího zájmu novinářů, ale za svou charitativní a humanitární práci si získala trvalou pověst, která přesahuje její osobní život,“ doplnila organizace.

Věnovány významným osobnostem

Modré plakety, jakou je zdoben i dům na Old Brompton Road, jsou v Anglii umisťovány na budovy spojené s významnými historickými osobnostmi, politiky, umělci nebo spisovateli. Jde například o Virginii Woolfovou, Winstona Churchilla či Freddieho Mercuryho. Objíždění a „sbírání“ těchto lokalit je populární kratochvílí nejen turistů, ale i nadšenců do historie.

Modrá plaketa na někdejším domě Diany Spencerové je již druhým významným památníkem, který byl letos odhalen. V létě princové William a Harry představili veřejnosti také Dianinu sochu umístěnou v zahradě Kensingtonského paláce. Stalo se tak u příležitosti princezniných nedožitých 60. narozenin.

Princezna Diana má sochu. Na odhalení se potkali rozhádaní William a Harry

Evropa

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám