Hlavní obsah

Z Mrtvého moře mizí voda, na březích se ve velkém propadá zem

Novinky, jky

Zanedbané háje datlových palem s pokroucenými kmeny zapadanými suchými palmovými listy. Tak vypadá nejnovější oběť propadů země kolem pobřeží Mrtvého moře. Pracovníci, kteří se o palmy starali, už na místě odmítají pracovat. Obávají se, že by je nestabilní země mohla pohltit. A voda v Mrtvém moři stále ubývá alarmujícím tempem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mrtvé moře vysychá, na jeho březích se propadá zeměVideo: Reuters

 
Článek

Více než jeden metr ročně - Mrtvé moře mizí, a to není to jediné, co místní trápí. Kolem Mrtvého moře se v Izraeli objevují stovky propadů země. Některé malé, jiné o velikosti basketbalového hřiště. Některé jsou až šest metrů hluboké.

Dříve byly podobné propady v oblasti raritou, dnes už jsou smutným a všudypřítomným úkazem doprovázejícím mizení Mrtvého moře. A co hůře, experti se domnívají, že se bude situace pouze zhoršovat. Místní úřady zatím nemají škody vyčíslené, ale propady již poškodily elektrická vedení a zapříčily uzavření bungalovů či místní kavárny na jedné z pláží.

„Pokles hladiny Mrtvého moře způsobil mnoho ekologických problémů. Bohužel problém s propady země, o kterém se často hovoří, je něčím, co má zatím stále se zhoršující tendenci. Jen letos v lednu nebo únoru jsme byli nuceni uzavřít jednu z pláží v Ein Gedi. Dále jsme museli postavit novou cestu, aby bylo možné překonat oblast s těmi propady země,“ uvedl starosta regionu Tamar Dov Litvinoff. Právě tento region pokrývá okolí jižní poloviny kolem Mrtvého moře v Izraeli.

Pomoci by musely i sousedící země

„Čelíme mnoha problémům, kterým nedokážeme čelit sami, a nemůžeme je řešit sami. Potřebujeme podporu vlády. Relokalizace místní infrastruktury je pouze dočasným řešením,“ dodal Litvinoff s tím, že by se na záchraně Mrtvého moře a jeho rehabilitaci mělo podílet i Jordánsko a Západní břeh Jordánu. A i kdyby se to podařilo, zabere podle něj několik desetiletí, než se situace zlepší.

Ve hře je stále ještě projekt, který navrhuje odsolovat vodu z Rudého moře a zbylý solný roztok pumpovat právě do Mrtvého moře. Avšak budoucnost tohoto projektu je zatím značně nejasná. I mnohé skupiny ekologů totiž mají za to, že jde o pouhou kapku v moři, která slavné slané jezero nezachrání. Každoročně jezdí k Mrtvému moři statisíce turistů, kteří si užívají místní vysoce slanou vodu a léčí svou kůži bahnem, které lemuje břehy Mrtvého moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám