Hlavní obsah

Z Islandu se stává Disneyland, turisté převyšují počet obyvatel

Novinky, mšv

Island vždy fascinoval svou divokou přírodou a byl oblíbeným turistickým cílem. Nyní ovšem počty návštěvníků začínají markantně převyšovat počet obyvatel nevelkého národa, píše britský Telegraph. Hlavní město Reykjavík prošlo během posledních pěti let proměnou a na příval cestovatelů se adaptovalo, podle místních však nyní připomíná Disneyland.

Foto: Profimedia.cz

Cestovatele láká islandská příroda.

Článek

Jednou z nejpočetnějších skupin jsou Američané, islandská turistická kancelář zveřejnila data, která ukazují, že od začátku roku do konce září jich přijelo 325 522. Je to zhruba tolik, kolik má Island obyvatel. Celkový počet cestovatelů pak ke konci září přesahuje 1,35 miliónu. V porovnání s rokem 2010, kdy na ostrov přijelo necelých 459 000 turistů, je to velmi razantní nárůst.

Vysoký počet turistů není po chuti například předsedkyni tamní pirátské strany Birgittě Jonsdottirové, která se snažila prosadit restrikce stanovující počet cestovatelů, kteří by mohli navštívit přírodní rezervace. „Mám pocit, že Reykjavík už není moje město, ale spíš Disneyland,“ řekla. Mezi opatřeními by přibyla také pobytová daň, kterou letos zavedly například na Baleárských ostrovech. Ta by měla přispět k udržení infrastruktury, která je pod velkým tlakem.

Nerespektují bezpečnostní pravidla

Anketa islandského portálu ukázala, že 87 procent hlasujících obyvatel si myslí, že by vláda měla zavést vyšší turistické poplatky a daně. Zvýšení počtu turistů způsobilo zemi mnoho potíží, spousta vyhledávaných míst se stala zároveň velmi vytíženými.

Návštěvníci podle turistické kanceláře mnohdy ani nerespektují bezpečnostní nařízení a vstupují na místa, kam nesmí. „Většina cestovatelů chce poznat islandskou přírodu a o tu se musí pečovat s respektem,“ řekl tiskový mluvčí v dubnu, když kancelář spustila edukační program, který měl turisty poučit o bezpečném i šetrném chování v rezervacích.

Problém s masovým turismem se nedotýká ovšem jen Islandu. Podle interaktivní mapy, kterou Telegraph vytvořil, je i mnoho dalších zemí, kde návštěvníci převyšují obyvatele. Největší zátěž pociťují Španělsko včetně Baleárských ostrovů, Francie, USA a překvapivě i Čína. O něco lepší je situace například v Itálii, Německu, Kanadě nebo Egyptě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám