Hlavní obsah

Z domu Nelsona Mandely je luxusní hotel. Lidé přestavbu kritizují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům Nelsona Mandely v Johannesburgu se znovu otevřel jako luxusní hotel. Ubytovací zařízení na svých webových stránkách uvádí, že chce udržet naživu odkaz jednoho z nejvýznamnějších politiků 20. století, řada lidí je však přestavbou pobouřena. Mimo jiné i kvůli ceně pokojů. Nejdražší apartmá totiž vyjde na 20 tisíc korun za noc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z bývalé rezidence Nelsona Mandely v Johannesburgu se stal hotelVideo: Reuters

 
Článek

Hotel Sanctuary Mandela se nachází ve čtvrti Houghton, přičemž šlo o dům, v němž první černošský prezident Jihoafrické republiky pobýval před svou smrtí. Ubytovací zařízení chce jeho odkaz a nevšední osud připomenout, každá z devíti místností je věnovaná jedné etapě jeho života, ať už politické kariéře, nebo jeho pobytu ve vězení, informuje server Independent.

Řada lidí ovšem hotel kritizuje, a to zejména kvůli vysokým cenám za ubytování. „Účtovat si tisíc dolarů za pokoj, kde spal Mandela? Vyděláváte peníze na dědictví ikony. Jsem rozladěn,“ okomentoval záběry, které zveřejnila africká mutace agentury Reuters, Hasan Patel.

„Tohle má být pocta? Mohli jste dům předělat v muzeum. Ale luxusní hotel? Chcete jenom peníze,“ kritizuje ubytovací zařízení Dani Grayová.

Otevřeno pro všechny

Místní turistická organizace Motsamayi, která hotel spravuje, se ovšem brání. „Sanctuary Mandela je unikátní nemovitost, která uctívá památku jednoho z nejlepších světových lídrů moderní doby,“ okomentoval Jerry Mabena.

„Většina našich návštěvníků jsou lidé, kteří o tomto místě slyšeli, chtějí se tu porozhlédnout a dát si kávu. Jsou u nás kdykoli vítáni. Pozemek je otevřen a všechny vyzýváme k návštěvě, aby na vlastní oči viděli, jak uchováváme Mandelovo dědictví,“ doplnil Mabena.

Mandela dům zakoupil v roce 1998 a prožil v něm poslední dny svého života — zemřel před devíti lety. V roce 2021 jihoafrická média informovala o tom, že budova chátrá a rodina zvažuje její prodej.

Z mauricijských pláží mizí ulity a lastury

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám