Hlavní obsah

Z argentinského knihkupectví se stal trhák. Ročně ho navštíví milion lidí

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekanou turistickou atrakcí se v argentinském Buenos Aires stalo knihkupectví. Ale ne ledajaké. Nachází se totiž v budově, která skoro 100 let fungovala nejprve jako divadlo a posléze biograf, jako vystřižený ze zlaté éry kinematografie. Svůj teatrální vzhled si místo zachovalo dodnes, a právě proto je hitem nejen mezi knihomoly, ale i běžnými turisty, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z bývalého argentinského divadla vzniklo knihkupectvíVideo: Reuters

 
Článek

Divadlo The Grand Splendid se otevřelo v roce 1919 a v době své největší slávy hostilo různé inscenace, hry, ale i vystoupení tanečníků tanga. Jeho zakladatel, původem Ukrajinec Max Glücksmann, je považován za průkopníka filmového průmyslu v Argentině, nebylo proto překvapením, když se divadlo v průběhu 20. století proměnilo právě na kino. „Jedná se o divadlo v klasickém stylu, které zaujímalo v průběhu historie velký kulturní význam,“ uvedl mluvčí knihkupectví Juan Pablo Marciani.

V 90. letech, když byla argentinská ekonomika v krizi, hrozilo budově zbourání. K tomu ale naštěstí nedošlo a významná památka v Buenos Aires stojí nadále. Majitel řetězce knihkupectví Al Ateneo investoval miliony pesos, aby budovu zrekonstruoval a proměnil ji ve skutečně impozantní místo.

Knihkupectví svou minulost nezapře — zůstalo v něm jeviště s mohutnou sametovou oponou, balkony, lóže, i osvětlení. Ročně do něj podle agentury Reuters zamíří až milion turistů, a to jak Argentinců, tak cizinců. „Jedna z věcí, kterou jsme chtěli s manželem v Argentině udělat, bylo navštívit právě tohle knihkupectví. Oba milujeme literaturu, a tohle je jako chrám pro ty, co mají rádi psané slovo,“ uvedla Carolina Moreticová z Chile.

Návštěvníci pocházejí ale i ze vzdálenějších zemí. Soonhui Han přicestoval až ze Singapuru. „Dozvěděli jsme se o tomto místě z internetu. Podle našeho průvodce je to nejlepší knihkupectví na světě, a já knihy miluju a vyhledávám je všude, kde jsem,“ řekl s nadšením.

Reklama

Výběr článků

Načítám