Hlavní obsah

Vzlétl poslední vyrobený Airbus A380. Na nebi vykroužil srdce

Před několika dny skončila pro společnost Airbus jedna éra. Do nebes totiž vzlétlo vůbec poslední vyrobené superjumbo, největší dopravní letadlo světa. A ještě před předáním aerolinkám Emirates vykroužilo na obloze srdce.

Foto: Profimedia.cz

Poslední superjumbo zamíří do flotily aerolinek Emirates.

Článek

Poslední vyrobený Airbus A380 vzlétl v neděli z letiště v Hamburku na finální zkušební let. Během něj předvedli piloti manévr, kdy na obloze vykroužili srdce, jehož trajektorie šla vidět skrze trasovací službu FlightRadar24.

„K A380 cítíme jenom lásku, poslední superjumbo, které se připojí k naší flotile, vyrazilo na finální zkušební let,“ uvedly aerolinky Emirates k této příležitosti na Twitteru. Společnost letadlo převezme někdy v průběhu prosince a podle serveru Business Insider půjde už o její 116. Airbus A380.

Slouží od roku 2007

Airbus A380, který je největším osobním dopravním letadlem světa, poprvé vzlétl v roce 2005, oficiálně se do služby zařadil o dva roky později. Jako první ho začala využívat společnost Singapore Airlines, zdaleka nejvíce kusů má však ve flotile právě vlajkový dopravce Spojených arabských emirátů. Dále s ním létají také British Airways či Qantas.

Celková investice do vývoje superjumba byla 25 miliard eur, i samotná společnost Airbus si brzy spočítala, že návratnost bude spíše mizivá. Právě kvůli nízké poptávce bylo před několika lety rozhodnuto, že se letadla přestanou zcela vyrábět. Kvůli vysokým provozním nákladům je některé aerolinky z flotily i vyřadily. Třeba Etihad či Air France.

Airbus A380 se nicméně pro mnohé stal symbolem vyspělé technologie i toho nejvyššího luxusu v oblacích. Tento obr dokáže v různých konfiguracích pojmout i kolem 900 pasažérů.

V Antarktidě vůbec poprvé přistál velký airbus

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám