Hlavní obsah

Vzhůru na venkov. Mezi nejhezčími francouzskými obcemi je pět nováčků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Francii není o krásná místa nouze. Pokud hledáte inspiraci na dovolenou stranou od městského ruchu, může vám posloužit seznam nejkrásnějších vsí. Ten má letos pět nových zástupců, kteří vás svou prostou atmosférou dostanou.

Foto: Profimedia.cz

Obci Polignac dominuje pevnost na stolové hoře.

Článek

Seznam nejhezčích francouzských obcí sestavuje asociace Les Plus Beaux Villages de France a jeho cílem je vyzdvihnout méně známá, avšak neméně kouzelná místa. Na své si přijdou milovníci pobřežních oblastí i vnitrozemí. Letošními novými přírůstky jsou obce Polignac, Le Malzieu-Ville, Tournon-d’Agenais, Châtillon-en-Diois a Cordes-sur-Ciel.

Obec Polignac se nachází v departementu Haute-Loire na jihovýchodě Francie. Leží asi hodinku jízdy autem od Bordeaux, a tedy relativně blízko Biskajského zálivu. Prim zde ovšem hrají výhledy. Nad vesnicí se tyčí stolová hora s údajně nedobytnou pevností, jež byla vybudována mezi 11. a 16. stoletím. Ve vesnici najdou návštěvníci také kostel s freskami z 12. století a okolní krajina láká k pěším výletům.

Foto: Profimedia.cz

Le Malzieu-Ville nadchne středověkou architekturou.

Le Malzieu-Ville nezůstává nikterak pozadu. Obec v departementu Lozère láká na zachovalé středověké opevnění s věžemi, branami a malebnými kamennými domy. Okolní idylická kopcovitá krajina je rovněž ideální k výletům, příjemný ráz jistě nadchne i cyklisty. Vesnice je zkrátka ideálním cílem pro ty, kteří chtějí skloubit poznávání historie s hezkou přírodou.

Foto: Profimedia.cz

V okolí Tournon-d’Agenais se nachází množství polí a vinic.

Také obec Tournon-d’Agenais je vnitrozemská a nachází se zhruba na půli cesty mezi Bordeaux a Toulouse. Do druhého zmíněného města to je necelé dvě hodinky autem. Vesnici založil král Filip III. Francouzský a návštěvníci v ní najdou rozlehlé centrální náměstí, středověké kamenné domky s podloubími a kolem množství polí, a především vinic. Jižní ráz je zde už zkrátka cítit.

Foto: Profimedia.cz

Châtillon-en-Diois upoutá především okolní krajinou.

Mezi horskými vrcholky je zasazena obec Châtillon-en-Diois. Pokud se odsud vydáte na sever, dostanete se do Lyonu, pokud na jih, skončíte v Marseille anebo v Nice. Dá se tedy odvodit, že právě zdejší krajina bude mít hlavní slovo. Kromě malebných uliček se můžete vypravit k místnímu tyrkysovému jezeru Lac Bleu, kde se dá v létě koupat a kempovat. Barva vody vás bezesporu uhrane.

Foto: Profimedia.cz

Vesnice Cordes-sur-Ciel je postavena na kopci.

Posledním nováčkem v seznamu je obec Cordes-sur-Ciel. Do ní je to asi hodina a 15 minut z Toulouse. Při pohledu zdaleka vás silueta vesnice vyloženě uhrane, je totiž postavena na kopci, z nějž vystupují kamenné domky, a krajina působí vyrovnaným a skoro ospalým dojmem. Milovníci jídla tu naleznou muzeum zasvěcené čokoládě a cukrovinkám.

Jedí jen šneky a moc se nemyjí. Francouzi jsou obětí mnoha stereotypů

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám