Hlavní obsah

Výpravy na Mount Everest budou letos pokračovat, tvrdí nepálské úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní lezecká sezóna na nepálské straně Mount Everestu bude nejspíš navzdory zemětřesení a nedávným odhadům pokračovat. První expedice by do oblasti mohly vyrazit již příští týden. Vyplývá to z prohlášení zástupce místního ministerstva turismu.

Foto: Profimedia.cz

Výpravy na Mount Everest mají letos pokračovat.

Článek

Lavina v sobotu zasypala polovinu základního tábora, usmrtila 19 lidí a desítky jich zranila. Nyní prý ale již oblast pro horolezce není riziková. Zemětřesení v Nepálu si vyžádalo téměř 5500 obětí. Nikdo příliš nevěřil tomu, že se letos uskuteční další expedice.

„Expedice budou pokračovat příští týden," citovala ve čtvrtek agentura Reuters Tulsiho Prasáda Gautama z ministerstva turismu. Cesta na vrchol Everestu je v současné době neprůchodná, protože série lavin zničila lana a žebříky v oblasti ledopádu Khumbu mezi základním a prvním výškovým táborem. Tým s názvem Icefall Doctors by měl ale tuto trasu v průběhu jednoho týdne opravit, dodal Gautam.

Stará lana se použijí, poničená nahradí

Mnoho horolezců již nejvyšší horu světa opustilo a výstup se rozhodli zrušit. Jiní ale stále doufají, že se na vrcholek vysoký 8848 metrů dostanou. Podle Gautama zůstalo v základním táboře asi 60 až 70 horolezců. Očekává ale, že jich ještě přibude a o výstup se pokusí více než 350 lidí. Když se k tomu připočtou místní horští průvodci – šerpové, na Mount Everest se dostane tak 700 osob, což je běžné číslo pro každou jarní sezónu, dodal pracovník ministerstva turismu.

Některá lana pohřbená pod lavinou u ledopádu Khumbu prý budou vytažena a znovu použita. Ta velmi stará a poničená ale nahradí lana nová a rovněž i nové žebříky, které již byly dovezeny do základního tábora.

Místní představitelé také uvažují o tom, že by letošní sezónu prodloužili až do začátku června pro ty, kteří si pořídili 90denní povolení pro výstup na Everest. Po prvním červnu ale většinou v Nepálu začíná období monzunů, kdy už se na vrchol dá dostat jen stěží.

Reklama

Výběr článků

Načítám