Hlavní obsah

Virus porazil i Napoleona. Bitevní ukázka nebude

Právo, Miroslav Homola

Bitevní pole pod návrším Santon u Tvarožné zůstane druhého prosince prázdné. Stejně tak vojenská ležení v obci i na dalších místech kolem Slavkova, kde se 2. prosince 1805 odehrála poslední největší „klasická“ bitva. Kvůli koronaviru se její rekonstrukce ruší.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Bílou vlajku jako symbol porážky tentokrát museli vyvěsit pořadatelé letošních vzpomínkových akcí Bitvy u Slavkova.

Článek

Ve střetu padlo na 20 tisíc mužů. Na taktické vítězství Napoleona, a především na tragickou událost, která poznamenala budoucí vývoj Evropy, už desítky let při pietních akcích i největší bitevní ukázkou vzpomínají milovníci vojenské historie z celého světa.

Podívaná, na kterou každoročně přijíždí tisíce diváků se však letos neuskuteční. Nad Napoleonem i poraženými tentokrát zvítězil tichý nepřítel. Virus.

Krizi ze středočeských památek odolaly jen Žebrák a Krakovec

Cestování

Na 215. výročí bitvy tří císařů se přitom přihlásilo 1499 účastníků z 15 zemí světa.

„Nechtěli jsme program akce upravovat postupně, protože jsme očekávali, že omezení budou v průběhu času měněna, nyní však již je zřejmé, že ani na konci listopadu nemůžeme očekávat žádné zásadní uvolnění, dost možná naopak. Proto jsme se rozhodli nepodstupovat riziko, a program akce Austerlitz 2020 zásadním způsobem redukujeme,“ vysvětlil za pořadatele, kteří akce spojené s ukázkou bitvy organizují už od roku 1990 Miroslav Jandora. Tehdy střet sledovalo 25 tisíc lidí.

Pietní akt snad proběhne

Letos se pietní vzpomínka uskuteční v jediný den — 28. listopadu. „V tuto chvíli ani nevíme, jaký počet účastníků programu a za jakých podmínek (rozestupy, roušky) si budeme moci dovolit pozvat. Současně ale nechceme přerušit bezmála čtvrt století dlouhou tradicí akcí Projektu Austerlitz a bitevní pole zcela vyklidit. Pokud okolnosti umožní účast minimálně několika desítek osob, bude program zahájen v sobotu ráno v 7.30 ceremonií Vítání Slavkovského slunce na vrchu Žuráň, tak jako každý rok,“ doplnil Jandora.

Následně by měla na návsi v Tvarožné proběhnout symbolická přehlídka, během níž přítomné osloví a pozdraví videomostem americký herec, představitel Napoleona Mark Schneider. Poté se vojáci vydají pochodem slavkovským bojištěm na Mohylu míru.

„Obě pro vzpomínkové akce zásadní místa tím spojíme v programu dne, který v odpoledních hodinách vyvrcholí pietním aktem,“ dodal k předpokládanému programu Jandora.

Reklama

Výběr článků

Načítám