Hlavní obsah

VIDEO: Francouzský Hossegor je surfařský ráj Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to Evropa, a zároveň to není Evropa. Ještě poté co kousek na sever od Biarritzu sjedete z pobřežní dálnice A 63 a dorazíte do městečka Hossegor, vše je normální. Rušné lázně, které se v sezóně několikanásobně nafouknou, v okolí vše, co nabízí francouzské pobřeží Atlantiku – písečné pláže, krásné, ale studené moře, zdravý vzduch, skvělé jídlo, ale také vysoké ceny.

Článek

Překvapí vás jen to, že mezi důchodci, rodinami a ostatními rekreanty z celé Evropy se podezřele často objevují podivné figury s copánky, batohy a tetováním. Odkud se tu berou, pochopíte, když se vydáte z městečka směrem k pláži.

Už když se blížíte k surfařskému centru, připadáte si jako Kalifornii na konci 60. let – na okraji pláže stojí pomalované dodávky Volkswagen, na střechách omlácená surfařská prkna. A procházka po pláži vám napoví, že jste na místě, které nemá v Evropě obdoby. Jste v evropském surfařském ráji.

:. Hossegor. Foto: Novinky

Stejně jako na okolních plážích tu najdete Francouze, Němce, Švýcary, Španěly a další Evropany, ale tihle vypadají trochu jinak. Mladí, sportovní, opálení, s dlouhými vlasy, oblečení trochu jako podle starých obrázků hippies.

Bezstarostné partičky se potulují po několikakilometrové pláži, pijí pivo, klábosí, tančí, a především – pořád surfují. Buď sami, nebo jako členové jedné z mnoha surfařských škol, které tu sídlí. Je tu i jedna česko-slovenská.

:. Hossegor ve Francii. Ráj surfařů. Foto: Novinky

Barů tady není moc, ale to nikomu nevadí. Většinou se stejně rozdělá oheň na pláži a popíjí se tam. Jídlo tu není nijak zvláště drahé a surfařské značky oblečení už vůbec ne. Ale aby jste se naučili surfovat značkové plavky stejně nepotřebujete. Navíc v Hossegoru se na sexy hadříky nehraje, tam musíte umět oslnit na prkně.

No a komu by se po týdnu surfování, grilování, spaní ve spacáku a poslouchání kalifornských a australských kapel zastesklo po té pravé Evropě, nemá to daleko. Do Bordeaux je to 180 km, do Biarritzu, jednoho z nejmondénějších resortů, jen 30.

Reklama

Související témata:

Související články

Za vínem po Evropě

Sedíte ve vinotéce pod pergolou, když tu zaslechnete: "Kulatý, ovocný začátek chuti vystřídají třísloviny a lehká dubovost. Delší aroma ostružin, malin,...

Výběr článků

Načítám