Hlavní obsah

Ve Slavkově proběhnou tradiční Napoleonské dny

Právo, Roman Jurka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci historie a válečnictví se ve dnech 15.–17. srpna scházejí ve Slavkově u Brna a přilehlých vesničkách Prace a Tvarožná. Konají se zde tradiční Napoleonské dny 2008.

Foto: ČTK

Z hospody v Koválovicích vychází Napoleon (vlevo), aby si obhlédl bojiště před bitvou tří císařů. Do Slavkova jezdí občas i nejslavnější současný dvojník francouzského císaře Američan Mark Schneider.

Článek

Kromě oslavy 239. výročí narození Napoleona Bonaparta se zde připomene i 195. výročí méně známé události: polský sbor generála Poniatowského musel po návratu z ruského tažení vyklidit území Velkovévodství varšavského, k jehož obraně proti Rusům neměl dostatek sil.  

A tak jediná volná cesta do nitra Napoleonovy armády v Sasku vedla přes Moravu a Čechy. Rakousko bylo neutrální a tento průchod umožnilo, na přelomu května a června prošli Poláci Slavkovem a právě zde generála Poniatowského zastihl Napoleonův kurýr se zprávou o francouzském vítězství u Budyšína, což polští vojáci oslavili. Napoleon následně generálovi dojatě děkoval za připomenutí vítězství u Slavkova.

Bylo zde podepsáno příměří mezi Francií a Rakouskem

Po bitvě u Slavkova se zdejší kounicovský zámek stal na několik dnů sídlem francouzského císaře Napoleona I. Dne 4. prosince 1805 se Napoleon setkal u Spáleného mlýna s rakouským císařem Františkem I. a o dva dny později bylo ve společenském sále slavkovského zámku podepsáno příměří mezi Francií a Rakouskem.

O samotném Napoleonově pobytu ve Slavkově koluje mnoho legend, mimo jiné se často zmiňuje údajná Napoleonova postel vystavená v zámecké expozici. Napoleon odjel ze Slavkova 7. prosince 1805, jeho vojáci zde však pobývali až do počátku ledna následujícího roku – a značně jej i okolí vyplenili.

Slavkov se začal připomínat od stoletého výročí bitvy

Pozdější napoleonská tradice se začala ve Slavkově připomínat od stoletého výročí bitvy v roce 1905 a kulminovala v meziválečném období, zejména vlivem nadšenců soustředěných kolem osoby brněnského katolického kněze a středoškolského učitele P. Aloise Slováka.

I letos se mají návštěvníci nač těšit. „Připraveno bude 200 účastníků v uniformách francouzské, polské, rakouské a ruské armády z počátku 19. století, diváci budou moci zhlédnout ukázky táborového života, bitevní ukázku v zámeckém parku, výcvik a dovednostní soutěž jezdectva (17 koní), sobotní večerní defilé Slavkovem a ohňostroj na náměstí.

Součástí akce bude, jako každoročně, mezinárodní výstava vín Grand Prix Austerlitz, a golfový turnaj Napoleon Golf Cup,“ láká historik a pořadatel Jakub Samek z projektu Austerlitz (německé označení města Slavkov).

Novinkou bude soutěž kavalerie

A hned dodává: „Novinkou bude například soutěž kavalerie, jež bude divácky jistě atraktivní.“ V pátek 15. srpna proběhne od 17 hodin ve Slavkově registrace a stavba vojenských táborů v zámeckém parku.

Sobota 16. srpna bude vyhrazena například pochodu jednotek na kopec Urbánek, rakousko-polským (i francouzským) manévrům v zámeckém parku, jenž vyvrcholí ukázkou bitvy.

Sobotní večer bude zasvěcen defilé vojsk na náměstí, zakončenému ohňostrojem na počest císaře Napoleona. Neděle 17. srpna přiláká návštěvníky výcvikem jednotek, soutěží jednotek v rychlosti palby či nástupem na náměstí. Vstupné na vojenské akce a na řemeslné jarmarky s doprovodným programem na náměstí a v zámeckém parku je zdarma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám