Hlavní obsah

Varšava přilákala odborníky na cestovní ruch z celého světa

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Turistiku v roli jednoho z nejdynamičtějších odvětví světového byznysu představil letos 16. veletrh Tour & Travel pokračující do sobotního večera ve Varšavě. Pozornost odborné i laické veřejnosti přitahovalo v centru polské metropole 534 vystavovatelů z 57 zemí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pavilón Česka měl architektonickým stylem znovu navrch.

Článek

Ostrov mající bezesporu co nabídnout představoval v turistickém moři varšavského Paláce kultury architektonicky čistý střízlivě řešený stánek Česka. Váhu dávaly veletrhu velvyslanci zúčastněných zemí včetně českého ambasadora v Polsku Jana Sechtera.

Pavilon Česka vynikal střízlivým stylem

Nabídky cílené především na nadcházející zimní sezónu zde prezentovaly Krkonoše zastoupené Libereckým a Královéhradeckým krajem, město Pardubice stojící doposud mezi tradičně nejnavštěvovanějšími českými destinacemi takříkajíc na chvostu, historickými památkami prošpikovaná Kutná Hora, Praha, Olomoucký kraj nebo Karlovy Vary.

Šanci představit světu novinky připravené pro brzkou zimu využila z Krkonoš na varšavském veletrhu cestovního ruchu pouhá dvojice přímých ubytovatelů Hotel Aquapark Špindlerův Mlýn a hotelový areál Liščí farma ze sousedního Vrchlabí.

:. Palác kultury ve Varšavěfoto: Právo/Vladislav Prouza

"Výhodou Aquaparku zůstává soustředěnost turistických aktivit na jednom místě. Turisté zde najdou v pěšky snadno dostupné vzdálenosti bazén s řadou vodních atrakcí, ubytovaní, restauraci a jedny z nejlepších sjezdových tratí Česka. Ceny služeb přitom vzdor každoročně vyšším nákladům zůstávají od začátku provozu v roce 2005 v podstatě na stejné úrovni," konstatoval Jaroslav Havlíček ze špindlerovského Aquaparku.

Ceny alfou a omegou

Cenami nezřídka mírně nad úrovní nákladů přesto krkonošští i vesměs všichni čeští podnikatelé v oblasti turistického ruchu jenom těžko celoročně konkurují přímořským letoviskům hlavně arabských států.

"Česko a hlavně Krkonoše mají skutečně co nabídnout. Ovšem v konkurenci třeba Egypta, kam lze pořídit čtrnáctidenní zájezd all inclusive za nějakých 2 600 zlotých (necelých dvacet tisíc korun) se to někdy těžko prodává i když kvalita a nabídka služeb rok od roku roste. Zároveň je mi jasné, že bez vyšší podpory státních institucí už zřejmě s cenami jít dolů nelze," přiblížil bývalý ředitel varšavské pobočky Čedoku Juliusz Jedrzejczak.

Štěstí pro horské ubytovatele paradoxně přestavovaly poslední dvě chabé zimy, kdy Poláci u nichž nebylo po sněhu ani památky začali za alespoň dostačující sněhovou pokrývkou houfně jezdit do Čech. "V porovnání s prvním pololetím loňského roku, jsme letos zaznamenali třicetiprocentní nárůst polských turistů přijíždějících do Čech," podotkla ředitelka agentury CzechTourism ve Varšavě Ivana Hanačíková.

Zimní české hory Poláky táhnou

Zájem cestovních kanceláří, veřejnosti i médií budily ve veletržní Varšavě dnes aktuální pobyty v českých horách včetně Mistrovství světa v klasických disciplínách připravovaného na rok 2009 v Liberci.

"Zkušební předpremiérou mistrovství bude od letošního 3. až 4. října liberecký FIS Grand prix ski jumping, kdy se na skokanských můstcích poprvé představí i ženy.

Novinky pro tuto zimu připravily i Beskydy nabídkou jednotných skipasů a rozšířených skibusů. Řada horských středisek Česka už počítá s lyžařskými instruktory, jenž ovládají polštinu," upřesnila Hanačíková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám