Hlavní obsah

Vápencový kaňon Antelope je pokladem severní Arizony

Novinky, Klára Fischleinová

V arizonském Navaju, pojmenovaném po indiánském kmenu Navajů, je pravděpodobně nejnavštěvovanějším místem kaňon Antelope. V červeném vápenci tu vznikl bezpočet štěrbin, které vytvářejí zvláštní obrazce a pohrávají si i se světlem a stínem.

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlídka Antilopího kaňonu

 
Článek

Indiánská rezervace na severu Arizony si hýčká naprostý přírodní skvost. Je jím kaňon Antelope, který nepřestává fascinovat turisty z celého světa. Na pohled hladké a ladně působící vápencové stěny horní i dolní části kaňonu září červeno-oranžovou barvou.

Horní část kaňonu je dlouhá zhruba 400 metrů, dolní dvojnásobně. Zatímco k hornímu kaňonu dovážejí turisty speciální džípy od hlavní silnice, k dolnímu lze dojet autem samostatně. Na delší trase tu návštěvníci narazí dokonce i na žebříky, které spojují jednotlivé úseky, skupiny turistů tu bývají o něco menší než v horním kaňonu, protože ten je známější.

Foto: Profimedia.cz

Jemný oranžový písek je nedílnou součástí skalnatého vápencového povrchu Antelope kaňonu. Místy vytváří kouzelné scenérie.

Oblé tvary, sypající se písek, štěrbinami pronikající sluneční paprsky i tmavá zákoutí a stíny - to vše vytváří úchvatnou a jedinečnou podívanou v hloubce až deset metrů pod zemským povrchem. „Uličky“, kterými se tu návštěvníci proplétají, jsou někdy úzké sotva na rozpažení rukou.

Vyschlé řečiště, kterým Antelope kaňon je, se při delších deštích může znovu naplnit vodou. Ta pak odtéká do blízkého jezera Lake Powell. Obvykle jsou ale prostory kaňonu suché, až vyprahlé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám