Hlavní obsah

Valaškou dojdete až do oblak, uvidíte Jeseníky i Polsko

Právo, Pavel Karban

Novou atrakci, procházku v oblacích nazvanou Stezka Valaška, dostane během několika týdnů beskydské středisko Pustevny. Na její návštěvníky čeká nejen výhled do kraje, ale například i jediný lanový chodník v Česku či nejdelší tzv. skywalk (skleněná lávka) v Evropě. Stezka Valaška je dlouhá 396 metrů, dalších 225 metrů má ve věži. Ta měla být původně vysoká 54 metrů, aspirovala by tak na nejvyšší dřevěnou rozhlednu v ČR.

BEZ KOMENTÁŘE: Stezka Valaška nabídne jedinečný výhled i nejdelší skleněný chodník v EvropěVideo: Beskydská panaromata

 
Článek

„Po dohodě s CHKO Beskydy a památkáři jsme ale museli snížit věž na 22 metrů a postavit ji kaskádovitě, aby zapadla do terénu,“ řekl Petr Káňa, autor myšlenky a jednatel společnosti Beskydská panoramata, která atrakci staví a bude i provozovat.

„Naše koncepce je rozdílná od podobných projektů. Chceme lidem umožnit stezku nejen projít, ale i prožít. Proto tady budou také zastavení s interaktivními a edukativními koutky, kde si budou moct sednout. Součástí stezky bude i nejvýše položené trampolínové hřiště v Česku s devíti trampolínami nebo třípatrové dětské hřiště s průlezkami do výšky 18 metrů,“ nastínil.

Foto: Pavel Karban

Věž vyhlídky je vysoká 22 metrů

Nejvyšší patro vyhlídkové věže je ve výšce 1099 metrů nad mořem a nabídne rozhled až do okruhu 100 kilometrů. Za dobrého počasí tak návštěvníci uvidí Jeseníky, Velkou Fatru, Považský Inovec či haldy v polském Rybniku.

Jeřábci stavbu pozdrželi

Českým unikátem bude nejdelší jednoramenný skywalk v Evropě, ukončený skleněnou podlahou a skleněným zábradlím. „Jdete po něm sedm metrů do prostoru a stojíte téměř tři desítky metrů nad zemí,“ popsal Káňa a dodal, že minimální únosnost použitého skla je 500 kilogramů na metr čtvereční.

Zajímavostí je i nejdelší lanový chodník v Česku a jediný v Evropě svým provedením připomínající himálajské lanové chodníky. „Při chůzi po naštípaných dubových polenech zažijí lidé stejný pocit, jaký mají horolezci a šerpové v Nepálu,“ vysvětlil.

Lanový chodník bude alternativou pro sestup z věže. Tu budou moci návštěvníci opustit i po 150 metrů dlouhém lanovém skluzu (tzv. zipline).

Na stavbě bylo použito více druhů dřeva, například modřín a smrk. Jen na věž spotřebovali dělníci zhruba 250 kubíků dřeva a dvě tuny lepidla. „Na celé stezce pak je 140 tun oceli v různých spojovacích prvcích,“ prozradil Káňa.

Stavba trvala víc než rok. Na jaře totiž musely být práce na několik měsíců kvůli ochraně hnízdišť jeřábka lesního přerušeny. Atrakce vznikla na pozemcích Biskupství ostravsko-opavského. „Biskupství vstoupilo do projektu jako hlavní investor formou zápůjčky, která je čerpána podle průběhu výstavby,“ uvedl generální vikář Martin David.

Foto: Profimedia.cz

Jeřábek lesní

Stezka Valaška má být v provozu celoročně. Otevřena bude ještě letos, pokud se stihnou všechny legislativní kroky, nebo zkraje příštího roku. Společnost Beskydská panoramata ji postavila pouze z vlastních zdrojů, bez dotací od státu, kraje nebo EU.

Investice je takřka 50 milionů korun. Pro nejbližší léta firma plánuje zprovoznit přímo pod stezkou malou zoo, ve které budou zvířata typická pro Beskydy, nebo lesní park.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám